Politik

Dyrere cigaretter skal finansiere 1000 ekstra sygeplejersker

Statsminister Mette Frederiksen (S) foreslår at øremærke 300 millioner på finansloven til sygeplejersker.

Socialdemokratiet gik til valg med et løfte om at ansætte 1000 ekstra sygeplejersker, og den plan skal der tages hul på næste år.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller til DR, at regeringen i de kommende finanslovsforhandlinger vil foreslå, at der næste år bliver afsat 300 millioner kroner til at ansætte 500 nye sygeplejersker. I 2021 skal tallet fordobles.

Pengene skal findes ved at hæve prisen på en pakke cigaretter fra 40 til 50 kroner.

- Vi laver faktisk et direkte kryds fra det, at det bliver dyrere at købe cigaretter, til at vi kan ansætte 1000 flere sygeplejersker. Det synes jeg jo på alle mulige måder er et klogt kryds og en klog måde at finansiere flere sygeplejersker på, siger Mette Frederiksen til DR.

Prisen er et vigtigt instrument

Den præmis køber Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), dog ikke.

- Jeg køber ikke helt, at der kun findes det direkte kryds mellem de to, som bliver omtalt. For mig er det helt, helt afgørende, at de unge mennesker ikke begynder at ryge, og der er prisen det bedste instrument. Derfor skal prisen højere op, siger hun til TV 2.

Cigaretpriser

Cigaretpriser fra land til land er ikke direkte sammenlignelige. I nogle lande er prisen en gennemsnitlig pris for 20 cigaretter. I andre er det prisen på en pakke Marlboro. Men her er et overblik, der kan give en indikation af, hvordan Danmark ligger i forhold til andre lande:

Danmark: 40 kroner (45 fra 2020 og 50 fra 2021 ifølge regeringens forslag)

Sverige: 43 kroner

Finland: 50 kroner

Frankrig: 58 kroner

Irland: 85 kroner

Norge: 89 kroner

New Zealand: 122 kroner

Australien: 139 kroner

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Vidensrådet for Forebyggelse anbefaler en prisstigning til 80-90 kroner per pakke, og i Norge har man tidligere set en positiv effekt af at hæve prisen på cigaretter til 90 kroner.

Danske Regioner har tidligere foreslået, at man hæver cigaretpriser til 80 kroner per pakke, og derfor glæder det også Stephanie Lose, at der tegner sig et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, som vil hæve priserne til mindst 60 kroner.

- 60 kroner vil for mig være en fin start, siger Stephanie Lose til TV 2.

En udfordring at få sygeplejersker

Statsministeren håber, at signalværdien i, at regeringen øremærker pengene, kan stoppe nogle af de sygeplejersker, der overvejer at finde et andet job.

Hun vil invitere de fem regioner, der driver sundhedsvæsenet, til en drøftelse af, hvordan der skal skaffes flere sygeplejersker.

Stephanie Lose (V) betegner Mette Frederiksens forslag om flere sygeplejersker som et kæmpe løft, men siger samtidig, at det ikke er sikkert, at man kan finde 1000 sygeplejersker.

- Jeg håber, at vi kan få nogle flere medarbejdere til at gå lidt op i tid eller aller helst gå på fuld tid.

En rundspørge blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer fra september sidste år viste, at 52 procent af foreningens medlemmer arbejder på deltid, mens 48 procent er på fuld tid.

Afstemning

Hvad synes du, at en pakke cigaretter skal koste