Politik

Regeringen dropper omstridt vejprojekt: Hænger ikke sammen

Mariager Omfartsvej bliver alligevel ikke til noget, siger transportministeren.

Der bliver alligevel ikke nogen omfartsvej ved Mariager.

Transportministeriet oplyser til TV 2, at en investering på 12 millioner kroner til en VVM-undersøgelse af Mariager Omfartsvej, som ellers var aftalt i finanslovsaftalen mellem den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti, nu droppes.

- Jeg mener ikke, vi fortsat skal kaste skatteborgernes penge efter en Mariager Omfartsvej, siger Benny Engelbrecht, transport- og boligminister, til TV 2.

Socialdemokratiet har ellers tidligere fastholdt, at omfartsvejen ville være en god investering, og at projektet var en del af Socialdemokratiets infrastrukturplan.

- Vi synes, projektet kan være relevant på et tidspunkt, og indgår gerne i en forhandling med regeringen og Dansk Folkeparti, sagde Rasmus Prehn, Socialdemokratiets daværende trafikordfører, i marts til DR Nordjylland.

En VVM-redegørelse er en undersøgelse af, hvordan et projekteret bygge- eller anlægsprojekt vil påvirke det omgivende miljø.

- Det hænger ikke sammen

Det har tidligere været skønnet, at omfartsvejen ville koste 377 millioner kroner, og både det lokale erhvervsliv og en trafikforsker har advaret om, at en omfartsvej ikke ville aflaste trafikken i Mariager. Nu har den nye socialdemokratiske regering altså droppet projektet.

Vi har ikke i sinde at gennemføre det her projekt

Benny Engelbrecht, transport- og boligminister

- Der er så mange projekter rundt omkring i hele landet, hvor trafikanterne holder i timelange bilkøer grundet trængsel på vejene. Derfor mener jeg, at vi skal tænke os godt og grundigt om, inden vi beslutter, hvilke projekter vi vil prioritere. Og da der ikke længere ser ud til at være opbakning til omfartsvejen i Mariager, synes jeg, det er naturligt, at vi ikke bruger penge på fortsat at undersøge projektet, siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

- Vi har ikke i sinde at gennemføre det her projekt. Det er jo klart, at for alle projekter må det handle om, at der er en samfundsmæssig forretning, og at det hænger ordentligt sammen. Der må vi bare konstatere, at det gør det her projekt ikke.

Dansk Folkepartis nuværende transportordfører, Hans Kristian Skibby, undrer sig:

- Det er jo egentlig ikke overraskende. Der er jo kommet en anden regering til. Men i forhold til deres politik er det jo overraskende, når Socialdemokraterne gik til valg på, at der skulle bygges en omfartsvej ved Mariager til 80 millioner kroner.

- Det kan man ikke andet end undre sig over. Det virker mildest talt besynderligt, siger Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkepartis transportordfører, Hans Kristian Skibby, undrer sig over regeringens annullering af omfartsvejen i Mariager. - Netop Socialdemokraterne gik jo til valg på at bygge en omfartsvej, siger han.

Fire lastbiler

Omfartsvejen blev besluttet i en aftale om kommende infrastrukturprojekter mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti i marts 2018. Et forlig til 112 milliarder. Siden kom den på manges læber, da Vejdirektoratet havde konkluderet, at der ikke var behov for den, og TV 2 efterfølgende kunne dokumentere, at der på en hel dag blot kom fire lastbilbiler og en bus for forbi bymidten i Mariager. Alle med ærinder.

Selvom omfartsvejen i Mariager er en lille del af en stor plan, er den ifølge trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet Harry Lahrmann ikke nødvendig.

Bymidten i Mariager var ellers det område, som daværende transportordfører hos Dansk Folkeparti Kim Christiansen og transportminister Ole Birk Olesen (LA) brugte som argument for at bygge vejen udenom Mariager. Kim Christiansen bor selv i nærheden af Mariager og driver en kro i byen, hvilket gav debatten om vejen endnu mere opmærksomhed. Kim Christiansen kaldte TV 2s metoder for useriøse.

Dansk Folkeparti valgte efter debatten at moderere planerne om vejen og skar i stedet projektet ned fra 377 millioner kroner til 80 millioner kroner.

Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen mener ikke, at TV 2s trafiktælling i Mariager kan bruges til noget i sagen om en aftalt omfartsvej ved byen. Video: Lasse Storgaard Højlund