Politik

Omstridt omfartsvej er droppet: - Det virker som en følelsesladet beslutning

Dansk Folkeparti undrer sig over, at regeringen dropper omfartsvejen ved Mariager, når den selv argumenterede for den for fire måneder siden.

Omfartsvejen ved Mariager stod højt på Kim Christiansens politiske ønskeliste.

Den mangeårige transportordfører for Dansk Folkeparti havde efter lange forhandlinger fået føjet projektet ind i regeringens 112,7 milliarder store infrastrukturplan.

Desværre for ham kom et valg og et magtskifte i vejen. Den nye socialdemokratiske regering har nemlig officielt droppet omfartsvejen.

Beslutningen ærgrer Kim Christiansen:

- Jeg synes, det er en mærkelig handling. Han (transportminister Benny Engelbrecht, red.) har tidligere sagt, at han ville forhandle hele pakken omkring infrastrukturplanen, som vi lavede med regeringen. Så det undrer mig, at han har fokus på bare det ene projekt, siger han til TV 2.

Omdiskuteret projekt

Planerne om en omfartsvej ved Mariager vakte allerede debat, da den tidligere regerings infrastrukturplan blev præsenteret i marts 2019. Vejdirektoratet konkluderede hurtigt, at der ikke var behov for den, og siden kunne TV 2 dokumentere, at der på en hel dag blot kom fire lastbiler og en bus forbi bymidten i Mariager. Alle med ærinder.

Der er brug for vejen, og jeg håber stadig, at den kommer på et tidspunkt

Kim Christiansen, tidligere transportordfører for Dansk Folkeparti

Kim Christiansen bor selv ved Mariager og driver en restauration i midtbyen. Han mener, at der er dokumentation for omfartsvejens værdi, og er derfor overbevist om, at den nye transportminister må være blevet tvunget til at droppe det omdiskuterede projekt af kræfter udefra.

- Det virker til, at han har ladet sig styre af nogen, men af hvem ved jeg ikke, siger Kim Christiansen.

- Det virker som en følelsesladet beslutning frem for en, der har baggrund i fakta. Der er et stort ønske om den vej, uanset hvad TV 2 har fortalt. Der er brug for vejen, og jeg håber stadig, at den kommer på et tidspunkt.

Socialdemokratiet foreslog selv omfartsvejen

Kim Christiansen er i dag ude af politik. Ved valget i juni blev han ikke genvalgt. I stedet har DF-partifællen Hans Kristian Skibby overtaget hans hverv som transportordfører.

Til TV 2 fortæller han, at han ikke er overrasket over regeringens beslutning om at droppe omfartsvejen. Men han undrer sig alligevel over, at det er sket så hurtigt.

Da Socialdemokratiet op til valget præsenterede sit bud på en infrastrukturplan, var netop Mariager-projektet nemlig et af dem, de gerne ville være med til at gennemføre:

- Det kan man ikke andet end undre sig over. Det virker mildest talt besynderligt, siger Hans Kristian Skibby.

Overfor TV 2 har transportminister Benny Engelbrecht forklaret, at omfartsvejen ved Mariager blot var en del af Socialdemokratiets bruttokatalog over projekter, og at man nu har valgt at droppe det, fordi man har kunnet konstatere, at det ikke hang sammen økonomisk.