Kina får stor rabat på breve og pakker i Danmark – men det skal stoppe, siger minister
Kinesiske pakker og breve bringes i dag ud til en tredjedel af den reelle fragtpris i Danmark, men det er ikke fair, mener minister.
Kinesiske pakker og breve bringes i dag ud i Danmark med stor rabat, men det skal snart være slut.
Det mener transportminister Benny Engelbrecht (S), der tirsdag skal til Genève til ekstraordinær kongres i den internationale postunion, Universal Post Union (UPU).
- Vi skal have normaliseret situationen. Det vil altså sige, at vi skal sikre, at der er en fuld afregning for de postpakker, som sendes til Danmark, siger transportministeren til TV 2.
Gammel ulandsaftale giver rabat
Kinesiske forsendelser slipper med en selvbetaling på omkring en tredjedel af den reelle forsendelsespris, og det skyldes en gammel aftale i UPU fra 1969.
Her blev Kina dengang betragtet som et udviklingsland og fik derfor rabat. Men på trods af at verdens folkerigeste land siden har vokset sig til en stor industrination, gælder rabatten stadig, og det finder Benny Engelbrecht urimeligt.
- Kina er et marked, som er på samme niveau som os. Derfor er det også kun ret og rimeligt, at de skal betale de samme omkostninger, som en hvilken som helst anden virksomhed skal, siger han.
Pakker til 7,33 kroner
Der kommer dagligt over 40.000 pakker fra Kina til Danmark. En del af pakkerne kommer fra Wish.com, som efterhånden er den femtemest populære side, når danskerne skal købe varer på internettet. Her reklameres der med ure til syv kroner og jeans til 35 kroner.
Selvbetalingen på omkring en tredjedel af den reelle fragtpris betyder eksempelvis, at PostNord får 7,33 kroner for at bringe små pakker under 125 gram ud.
- Det er klart, at det er urimeligt, at en forsendelse fra Kina til Danmark koster langt mindre, end det gør at sende den fra København til Aabenraa. Vi taber et anseeligt millionbeløb på de her Kina-forsendelser hvert år, sagde Morten Rosengreen, der er ansvarlig for international post hos Postnord i Danmark, sidste år til TV 2.
I UPU er det aftalt, at selvbetalingen skal stige til 45 procent i 2021, men det er stadig ikke nok for Danmark, USA og en række andre lande, der kræver rabatten helt afskaffet.
USA truer med exit
Især USA har stået stejlt på at få gjort op med rabatten, og den amerikanske regering truer med at forlade UPU, hvis ikke det sker.
- Enten får vi en afstemning, der øjeblikkeligt giver os ret til at bestemme taksterne, eller også forlader vi UPU uden problemer, siger Peter Navarro, der er handelsrådgiver i Det Hvide Hus.
Den tidligere danske transportminister Ole Birk Olesen (LA) sagde sidste år, at han var klar til at følge amerikanerne ud af UPU.
Minister: Et spørgsmål om tid
Benny Engelbrecht fortæller, at Danmark i denne sag står side om side med amerikanerne, og han er ikke i tvivl om, at rabatten ender med at blive afskaffet.
- Spørgsmålet er ikke, om vi når derhen, hvor kinesere og andre kommer til at betale den fulde omkostning. Diskussionen går alene på, hvor hurtigt det her kommer til at blive indfaset, siger han.
Den danske transportminister tilføjer, at han ikke mener, det vil være hensigtsmæssigt, hvis USA forlader UPU. Det vil umiddelbart gøre det mere besværligt og dyrere for Danmark at sende pakker over Atlanten, fordi der som udgangspunkt så ikke vil være en aftale mellem det danske og amerikanske postvæsen.
Det er formentlig også forklaringen på, at rabataftalen med Kina, som også er med i UPU, ikke bare lige opsiges. Hvis den internationale postunion bryder sammen, bliver det sværere at sende pakker og breve internationalt, og derfor handler det formentlig også om at finde en løsning, hvor samarbejdet består.
Den ekstraordinære kongres i UPU finder sted fra 24. til 26. september.