Trane tabte stort, men er klar til at bakke op om Ellemann og Støjberg

Den tabende næstformandskandidat håber, at den nyvalgte formand og næstformand vil stå ved de løfter, de har givet baglandet.

I nederlagets stund opfordrer den tabende næstformandskandidat i Venstre, Ellen Trane Nørby, til samling i partiet.

Fra talerstolen ved partiets ekstraordinære landsmøde sagde hun direkte henvendt til dem, der havde støttet hende i kampvalget mod Inger Støjberg, at det er tid til at begrave fløjkrigene:

- Nu skal vi fremad - sammen. Vi skal stå sammen og bakke op om Jakob og Inger og ikke mindst vores parti, for vi er ét parti, fastslog hun og høstede prompte store klapsalver.

Klart nederlag

Ellen Trane Nørby tabte afstemningen forholdsvis klart: Hun fik 206 stemmer, mens Inger Støjberg høstede 577. Efter valget ønskede hun ikke at komme med bud på, hvad hun mente, der havde gjort udslaget.

Til gengæld udtrykte hun håb om, at den nyvalgte formand Jakob Ellemann-Jensen og næstformand Inger Støjberg fremover vil stå ved de løfter, de i valgkampen om topposterne i Venstre gav baglandet:

- Det er ikke nok at tale om tingene, hvis man ikke også gør det i handling, siger Ellen Trane Nørby.

- Så jeg tror, at der vil være mange, der kigger på, om de også ledelsesmæssigt lægger den stil for dagen, som de har givet tilsagn om. Med inddragelse, involvering og med, at vi stiller det stærkeste hold, så vi sikrer, at Venstre bliver stærkere.

Lyn-analyse

Det var en overlegen sejr til Inger Støjberg - og et ret markant signal fra baglandet om, at Støjberg og hendes strømning skal præge partiet fremover. Inger Støjberg er valgt med et stærkt mandat. Ellemann gav udtryk for, at Ellen Trane skal have en toppost, men der sidder en masse ambitiøse folk, der skal være plads til. Eksempelvis en tidligere næstformand og formand. Men en gruppeformandspost kunne det blive.

Lovet en fremtrædende post

Såvel Jakob Ellemann-Jensen som Inger Støjberg forsikrede efter afstemningen om næstformandsposten, at Ellen Trane Nørby trods nederlaget skal have en fremtrædende post i partiet. Det er hun klar til, siger hun, men ønsker ikke at spille ind med, hvad hun konkret kunne tænke sig at lave.

- Jeg har brugt de sidste 25 år på at kæmpe for mit parti. Jeg er en holdspiller. Det var derfor, jeg mente, at jeg ville være en god næstformand.

- Der var en anden, der blev det, og nu må vi se, hvilket hold hun og formanden sætter i forhold til at gøre Venstre stærkt og sikre, at vi kan tage hånd om de udfordringer, danskerne har, siger Ellen Trane Nørby.

Siden Venstres folketingsgruppe i sommeren konstituerede sig, har hun været partiets børne- og undervisningsordfører. I den nu afgåede VLAK-regering var hun sundhedsminister.