Politik

Jakob Ellemann-Jensen er ny formand for Venstre

For anden gang i historien skal en Ellemann-Jensen lede Danmarks største borgerlige parti.

Jakob Ellemann-Jensen er Venstres nye formand og statsministerkandidat.

Det har over 800 delegerede fra partiet besluttet på et ekstraordinært landsmøde i Herning Kongrescenter lørdag.

Ellemann blev valgt uden modkandidat og afløser dermed Lars Løkke Rasmussen, der på et hovedbestyrelsesmøde i sidste måned trak sig efter længere tids pres.

Da der ikke var nogen modkandidat, var der heller ikke nogen afstemning, og de delegerede rejste sig i stedet og klappede af den nye formand, da han var færdig med sin præsentation.

Med blå konfetti regnende fra loftet takkede Ellemann de fremmødte og proklamerede, at "så er det nu":

- I dag begynder det hårde arbejde for at vise danskerne, at Venstre er deres parti, sagde han, men tilføjede samtidig:

- Jeg vil bare bede jer om én ting, kære venner. Husk, hvad vi lige har været igennem. Husk på det, så vi kan minde hinanden om det, så vi undgår det.

Skal samle partiet

Jakob Ellemann-Jensen er tidligere miljø- og fødevareminister og har indtil i dag fungeret som politisk ordfører.

Siden det stod klart, at der skulle skiftes ud i partiets ledelse, er han vidt og bredt i både baglandet og blandt partiets 43 folketingsmedlemmer blevet fremhævet som manden, der kan samle de fløje, der er opstået under de seneste fem års opgør mellem Lars Løkke Rasmussen og afgående næstformand Kristian Jensen.

Det var derfor ganske forventet, at Ellemann på det ekstraordinære landsmøde ville hente en sikker sejr.

Med valget går han i sin far Uffes fodspor. Uffe Ellemann-Jensen var fra 1984 til 1998 også formand for Venstre.

Ellemanns fem punkter

Jakob Ellemann-Jensen brugte sin tale op til valget på at fremsætte fem punkter, som Venstre skal efterleve under hans ledelse:

  • Venstre skal være økonomisk ansvarligt – pengene skal passe og tjenes, før de bruges
  • Venstre skal føre en stram udlændingepoltik, der passer på Danmark
  • Venstre skal være bedre til at lytte – nedefra og op. I partiet og i resten af samfundet
  • Venstre skal altid være et grønt parti. Det grønne er kommet for at blive
  • Venstre skal altid være et optimistisk parti, som ikke bliver vrissen

Retsordfører Inger Støjberg blev efter frokost valgt som partiets næstformand. Inger Støjberg fik 577 stemmer, mens børne- og undervisningsordføre Ellen Trane Nørby fik 206.

Opgør med fløjkrigerne

Baggrunden for formandsskiftet i Venstre skal findes i den uro, der startede efter folketingsvalget 5. juni i år og har varet frem til i dag.

Det har irriteret den nye formand, og derfor brugte han tid på at italesætte, at den interne uro nu skal stoppe. Han erklærede sig ”dødtræt” af fløjkrige og af den kultur, der følger med, og slog fast, at det er slut med delte formandskaber i Venstre:

- Hvis det får lov at fortsætte, er Venstre ikke længere det største parti i den blå familie, og det er ikke det værste. Det værste er, at så har vi heller ikke fortjent det, sagde han og høstede straks taktfast applaus fra den store forsamling.

Lyn-analyse

Han lover dem ingenting - andet end at han vil gøre sig umage. Og det slipper han fint afsted med. Ikke mindst fordi der kommer et ordinært landsmøde i november. Der skal han komme med nogle flere politiske budskaber. Men i denne sammenhæng svarer han jo på den umiddelbare bekymring: fløjkrigene. Og hvordan de skal arbejdere videre i Venstre. Dermed svarer han på spørgsmålene, der hang i luften, og støder ingen fra sig. Men ja, der sidder nogle journalister og andre politikere og venter på det konkrete.

Efter valget uddybede han budskabet til pressen:

- Alle grene af partiet er enige om, at det er slut. Og så er det klart, at vi engang imellem skal minde hinanden om det, men jeg har en stor tillid til, at folk vil udnytte denne her enestående mulighed for at komme videre, siger han.

Vil skabe ro

Flere i partiets bagland mente efter valget, at konstitueringen internt i partiet havde taget for lang tid.

Siden tog uroen fart, da daværende næstformand Kristian Jensen i et interview med Berlingske i august udtalte, at han ikke støttede formand Lars Løkke Rasmussens visioner om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, som Løkke præsenterede to dage inden valget i juni.

Efterfølgende fulgte dage med debat og diskussion i og udenfor pressen, inden det kulminerede i forbindelse med møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse, da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen valgte at trække sig som henholdsvis formand og næstformand.

Derfor er der brug for ro, proklamerede den nye formand, og han håber, at han kan være "den store og rolige hånd på rorpinden". Af den grund står partiet heller ikke foran en stor renovering:

- Det er et ansvar for et parti, der er 150 år gammelt, og det betyder jo, at vi ikke skal revolutionere vores politik. Vi skal ikke ud og vælte samfundet om. Vi skal være loyale over for det grundlag, der stikker dybt ned i mulden. Men samtidig skal vi have plads til at videreudvikle vores parti og politik, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen annoncerede 3. september, at han var kandidat til formandsposten i partiet.

Han fik 19.388 personlige stemmer ved valget.