Inger Støjberg valgt som næstformand for Venstre

Den tidligere integrationsminister skal danne makkerskab med den ligeledes nyvalgte Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen.

På et ekstraordinært landsmøde i Herning Kongrescenter har Venstre valgt Inger Støjberg som partiets nye næstformand.

Inger Støjberg fik 577 stemmer, mens tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik 206.

I alt blev der afgivet 788 stemmer, hvoraf enkelte var blanke.

Kære Inger. Stort tillykke. Det, tror jeg, bliver godt det her

Jakob Ellemann-Jensen, formand Venstre

Dermed står det klart, at det er Støjberg, der minimum det kommende år skal danne makkerskab med den ligeledes nyvalgte Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Mange tak for det. Og mange for den tillid, som I har vist. Jeg er rigtig glad for det, men jeg ved også, at det forpligter. Og så har vi i dag endegyldigt fået sat punktum for den svære tid, som vi har været igennem, siger den nye næstformand.

- Nu skal Venstre stå sammen, og det har det her landsmøde givet et rigtigt godt afsæt for.

Ellemann glæder sig

Inger Støjberg gjorde det klart, at hun nu glæder sig til "at samle den borgerlige familie", og hun lovede, at hun og den nye formand tager fat på arbejdet mandag. Og i sin tale inden afstemningen sagde hun, at netop den kombination har de bedste muligheder for at trække vælgere over midten.

- Venstre skal være det brede, borgerlige parti, der kan håndtere dem, der spiser sushi, og dem, der spiser flæskesteg. Jeg hører til de sidste, sagde hun.

I dag kommer til at markere en ny start for Venstre, sagde Støjberg i sin tale. Video: Youssef Ayoub

Det var da også en glad Jakob Ellemann-Jensen, der talte efter valget af Inger Støjberg, hvor han takkede begge kandidater:

- Kære Inger. Stort tillykke. Det, tror jeg, bliver godt det her. Jeg glæder mig til samarbejdet.

Inger Støjberg er tidligere udlændinge- og integrationsminister og en af Venstres store stemmeslugere.

Ved det netop overståede valg fik hun med 28.420 personlige stemmer næstflest stemmer af alle Venstre-kandidater. Kun tidligere formand Lars Løkke Rasmussen overgik hende med 40.745. Ellen Trane Nørby fik 13.477.

Kontroversiel kage

Inger Støjberg har over årene markeret sig stærkt som repræsentanten for den nationalkonservative strømning i Venstre, der går ind for en hård indvandrerpolitik og generelt stram værdipolitisk kurs.

Jeg imødeser undersøgelseskommissionen, da jeg ved præcis, hvad jeg har sagt og gjort

Inger Støjberg, næstformand Venstre

Hun har fejret udlændingestramninger med kage og gennemført kontroversielle tiltag som smykkeloven og reglen om håndtryk ved statsborgerskab.

Den nye titel behøver dog ikke ændre på det, siger hun:

- Som jeg har sagt på vores turné rundt i landet, og som jeg har sagt i dag, tror jeg, at vi skal passe på med at pille personlighederne af hinanden. Men det ændrer jo ikke på, at vi skal være endnu bedre til at lytte til hinanden, siger hun.

I valgkampen op til landsmødet har hun slået på, at hun tilhører en anden fløj i Venstre end den mere klassisk liberale Jakob Ellemann-Jensen, og at de sammen derfor kan favne hele partiet.

Frygter ikke kommission

Foran Inger Støjberg venter imidlertid også en undersøgelseskommission, der skal tage stilling til hendes rolle i sagen om adskilte asylpar.

Som minister udsendte hun i 2016 en instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18 år. Det var ulovligt, sagde Folketingets Ombudsmand.

Lyn-analyse

Hun er meget kontant og selvsikker. Det er kommunikeret godt. Men det kan også vise sig hen ad vejen at være farligt. Hun ville jo ikke ind i hypotesen om, hvis der nu kommer noget frem. Hun henholder sig bare til, at hun ved, hvad hun har gjort. Udfordringen er bare, at det ved offentligheden ikke, og der har været nogle modsatrettede udlægninger af det. Også i hendes egne forklaringer.

- Jeg imødeser undersøgelseskommissionen, da jeg ved præcis, hvad jeg har sagt og gjort, og jeg kan også sige klart, at min intention hele vejen har været at beskytte de piger, siger Inger Støjberg.

- Jeg mener ganske enkelt ikke, barnebrude hører hjemme i Danmark, og unge piger skal ikke bo med ældre mænd.

Hun ville lørdag ikke svare på, om hun kan blive siddende som næstformand, hvis ikke undersøgelsen falder ud til hendes fordel.