Hvad er der på spil? I dag træffer Venstre et valg for fremtiden

16x9
Jakob Ellemann-Jensen bliver med al sandsynlighed manden, der skal føre Venstre ind i fremtiden. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Lørdag vælger Venstre ny formand og næstformand. Her er fem bud på, hvad der er på spil for partiet.

Når Venstre på et ekstraordinært landsmøde lørdag i Herning skal vælge, hvem der fremover skal lede partiet, handler det ikke bare om, hvilke navne der bliver skrevet ned på et stykke papir.

Det handler om at samle et parti, der er faldet fra hinanden.

På det ekstraordinære landsmøde møder 850 af Venstres delegerede op. For at blive partiets næstformand skal man have halvdelen af stemmerne.

Jakob Ellemann-Jensen stiller op som partiets formand, mens Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby stiller op som partiets næstformand.

TV 2 har talt med fem personer, der fra hver deres stol giver et indblik i, hvad der er på spil for Venstre efter halvanden måned med splid, skænderier og til sidst formandens fald.

Få overblikket nedenfor:

Jens Nicolai Vejlgaard.
Jens Nicolai Vejlgaard. Foto: TV 2

Oprøreren

Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstre i Region Midtjylland

Han anses som manden, der for alvor startede oprøret mod Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, da han efter et krisemøde i regionen offentligt gik ud og krævede deres afgang:

- Lørdag handler om Venstres fremtid, og hvilken retning partiet skal gå fremadrettet. De, der bliver valgt, skal samle partiet fra top til bund og involvere medlemmerne. Ellers risikerer vi at ende i denne situation en gang til.

Jan E. Jørgensen.
Jan E. Jørgensen. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Den ene fløjkriger

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører

Folketingspolitikeren var i formandsopgøret mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen en af Løkkes største støtter og en klar forfægter af Løkkes planer om et tættere samarbejde med Socialdemokratiet.

- Først og fremmest er weekenden vores mulighed for at komme videre på en ordentlig måde. Det er ingen hemmelighed, at vi har været igennem en ret tumultarisk tid, hvor det har set noget rodet ud. Derfor skal vi have klinket skårene og bygget en fælles fremtid op.

- Venstre har ikke bare betydning for Venstre, vi har også betydning for Danmark. Derfor er det vigtigt, at den interne uro erstattes af en kraft og lyst til at lave politik og udtænke, hvordan vi får udviklet vores samfund, så vi får et friere, rigere og renere Danmark.

Louise Schack Elholm.
Louise Schack Elholm. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Den anden fløjkriger

Louise Schack Elholm, skatteordfører

Hun har gennem hele formandsopgøret stået på Kristian Jensens side og flere gange offentligt forsvaret ham i medierne.

- Lørdag er en mulighed for igen at skabe noget gejst i partiet. Medlemmerne får mulighed for at være med til at bestemme noget, og det tror jeg er rigtig vigtigt for et parti. Særligt efter det vi har været igennem.

- Den nye formand og næstformand skal udnytte valget til at samle hele partiet. De må ikke kun holde sig til en lille klike. De skal sørge for at tale med hele folketingsgruppen og hele partiet, så alle føler sig som en del af det fællesskab, der er i partiet. Ingen skal føle sig udenfor. Det er del af det at skabe en holdånd.

Marie Bjerre.
Marie Bjerre. Foto: TV 2

Den nyvalgte

Marie Bjerre, SU-ordfører

Hun blev i juni valgt til Folketinget for første gang og er dermed en del af Venstres nye kuld på Christiansborg.

- Fra i morgen har vi ikke længere et formandskab i Venstre. Der har vi en formand og en næstformand. Det, der er vigtigt for mig, er, at der bliver fuldstændig klarhed omkring linjen og den politiske ledelse i partiet, så vi ikke længere skal diskutere det.

- Det har simpelthen været så dræbende, at vi har brugt den seneste halvanden måned på at diskutere det i stedet for politik. Særligt som nyvalgt har det føltes noget specielt.

Michael Kristiansen.
Michael Kristiansen. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Spindoktoren

Michael Kristiansen, tidligere pressechef og spindoktor

Kristiansen var fra 1999 til 2001 pressechef i Venstre og siden særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen gennem en periode på fire år. Han kender derfor Venstre indefra.

- Det, der virkelig er på spil, er ro. Kan man få ro på, så man igen kan begynde at snakke politik? Lige nu er Venstre jo fuldstændig fraværende. Klimadebatten buldrer, selv Dansk Folkeparti byder sig til, men Venstre er bare fuldstændig væk.

- De er uden position på nuværende tidspunkt, og det er altså ødelæggende for et parti ikke at deltage i det politiske arbejde. Så landsmødet og valgene i morgen er deres mulighed for at melde sig ind på den politiske bane.