Politik

Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

Efter at være sat i bero er planerne for et udrejsecenter på Lindholm nu helt stoppet, siger ministerium.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) standser endegyldigt planer om udrejsecenter for kriminelle udlændinge på Lindholm.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en mail til flere medier.

- Det er ret dyrt at sejle kriminelle udlændinge i pendulfart mellem Lindholm og fastlandet. En overnatning på øen koster det samme som en overnatning på et luksushotel.

- Men får det flere til at rejse hjem? Næppe. Det er penge ud af vinduet. Nu går vi i gang med at finde en billigere løsning. Kriminelle udlændinge er ikke velkommen i Danmark. De skal rejse hjem.

- Jeg er klar til at gå meget langt for at sikre det. Men det skal være politik, hvor vi bruger pengene fornuftigt, skriver Mattias Tesfaye i samme email.

Blev vedtaget under VLAK-regeringen

Det var den tidligere VLAK-regering, der i foråret med støtte fra Dansk Folkeparti igangsatte arbejdet med at etablere et udrejsecenter på Lindholm.

Da det skulle vedtages i Folketingssalen stemte alle oppositionspartier imod, mens Socialdemokratiet stemte blankt, fordi "der er så mange uafklarede spørgsmål, som vi i hvert fald ikke har fået svar på", som Matthias Tesfaye som integrationsordfører udtrykte det dengang.

Spørgsmålene har han som minister nu fået svar på, og det er ifølge mailen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet på den baggrund, at han nu har truffet beslutning om at droppe Lindholm-projektet.

Andre placeringer i spil

Ifølge ministeriet ville de forventede årlige udgifter per person på Lindholm være på en million kroner mod for nuværende 300.000 på eksisterende udrejsecentre.

Regeringen vil nu igangsætte en undersøgelse af, hvor de kriminelle, udviste udlændinge skal bo.

- Det skal ske efter en grundig overvejelse. Her er de eksisterende asylcentre selvfølgelig i spil, men det kan også være andre placeringer i Danmark, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Indtil der er truffet en beslutning, skal de blive boende på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

- Det var jo den tidligere regerings plan, at de skulle blive boende dér indtil 2021. Og jeg håber, at vi inden da har fået en plan for, hvor de udvisningsdømte kriminelle skal bo. Det er så ikke på øen Lindholm, fordi det er alt for dyrt, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Venstre er 'forundrede'

Hos Venstre erklærer udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, sig 'forundret' over, at planerne om at oprette udrejsecenter på Lindholm nu er droppet.

- Borgere i det ganske danske land må nu sidde med tilbageholdt åndedræt og afvente, hvor centeret kommer til at ligge. De risikerer nemlig nu, at placeringen bliver tæt på deres bopæl. En forholdsvis øde ø som Lindholm havde i min optik klart været at foretrække, skriver han i en sms til TV 2.