Politik

Pilen peger på Støjberg som næstformand før V-landsmøde

I en rundspørge svarer de adspurgte fra baglandet, at de vil have Inger Støjberg som næstformand for Venstre.

I Venstres bagland er der klar opbakning til Inger Støjberg som Venstres næste næstformand. Det viser en rundspørge foretaget af Ritzau til 1149 medlemmer af Venstres bagland.

234 personer har svaret Ritzau, og 135 foretrækker Inger Støjberg, mens 46 hellere ser Ellen Trane Nørby som ny næstformand. 34 svarer "ved ikke".

Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men kan give en indikator, inden der stemmes lørdag på det ekstraordinære landsmøde.

Ellen Trane Nørby minder for meget om Ellemann

En af de største udfordringer for Venstre og den kommende næstformand bliver at tiltrække flere vælgere over midten.

- Inger Støjberg tegner Venstre bedre og har større opbakning i hele befolkningen end Ellen Trane Nørby. Hun vil kunne være med til at kunne løfte Venstre tilbage til regeringskontorerne, siger kredsbestyrelsesformand i Fredericia, Kurt Kingod (V), der understreger, at det er hans personlige holdning.

Enkelte peger på, at Ellen Trane Nørby simpelthen ligner Ellemann for meget. Og selv om de ikke nødvendigvis er enige i Inger Støjbergs retoriske linje, så vil hun tiltrække flere vælgere.

Andre peger på, at Inger Støjberg med mere ansvar vil blive mere midtersøgende og nedtonet.

- Mange af de holdninger, som Inger Støjberg er eksponent for, kan egentlig være ganske fornuftige, men langt hen ad vejen er det et spørgsmål om retorik.

- Det er min klare forventning, at det vil kunne tøjles, også på den måde Jakob Ellemann-Jensen har indikeret, at han vil gøre det på, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, byrådsmedlem (V) i Syddjurs Kommune.

Fortid belaster ikke kandidaterne

Et flertal afviser, at en undersøgelse af Inger Støjbergs rolle i sagen om mindreårige asylbrude diskvalificerer hende. Enkelte giver udtryk for, at det var nødvendigt at adskille de såkaldte barnebrude fra deres mænd - også selv om det viser sig, at hun brød loven.

Det udelukker heller ikke Ellen Trane Nørby, at hun som sundhedsminister var en af frontfigurerne bag ønsket om at nedlægge regionsrådene, mener et flertal.

Politisk kommentator og medlem af Venstre Jarl Cordua mener, det var en stor fordel for Inger Støjberg, at Jakob Ellemann-Jensen var hurtig til at omfavne hendes kandidatur, inden Ellen Trane Nørby nåede at melde sig.

Spørgsmålet er, om Inger Støjberg vil dæmpe sin retorik, hvis hun bliver formand.

- Jeg tror, at Inger Støjberg inderst inde er klar over, at hun som næstformand er nødt til at agere mere samlende. Om hun så mener det samme om et år eller to år, kan man diskutere. Jeg har mine tvivl, siger Jarl Cordua.