Politik

Aftale styrker styrelses muligheder for at gribe ind på betalingsmarkedet

Aftalen er indgået med en bred kreds af partierne i Folketinget. 

En politisk aftale styrker Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens muligheder for at gribe ind på betalingsmarkedet.

Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde torsdag.

- Det vigtige er, at forbrugerne ikke kommer til at betale urimeligt høje gebyrer, så derfor skal vi give konkurrencemyndighederne værktøjer til at sikre det, siger Simon Kollerup.

På det seneste er betalingstjenester, især Nets, blevet kritiseret for at have taget for høje gebyrer på overførelser.

Reagerer på kritik af høje gebyrer

Kritikken går både på gebyrer for betalinger for detailkøb og for faste overførelser til eksempelvis fagforeninger og humanitære organisationer.

- Rigtig mange danskere og danske virksomheder benytter betalingstjenester til at betale deres regninger. Af hensyn til dem er det vigtigt, at udbyderne ikke kan udnytte en stærk markedsposition til at opkræve urimelige gebyrer, siger Simon Kollerup.

Lyn-analyse

Som hovedregel forsøger Christiansborg at holde et armslængdeprincip for, hvad private virksomheder må tage for deres produkter. Men der er ingen tvivl om, at politikerne sender et vink med en vognstang om, at de ønsker lavere priser med det her indgreb, hvor ordninger, som omfatter Betalingsservice, kommer ind under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Styrelsen har da også flere gange analyseret området og kommet frem til, at der er monopollignende tilstande uden tilstrækkelig konkurrence. Det er i modsætning til udlandet, hvor flere konkurrerende systemer kan give lavere priser.

Hos fagforeningen Djøf hilser de aftalen velkommen.

- Vi har over en længere periode forsøgt at forhandle med Nets om deres priser, men desværre uden resultat. Derfor er det rigtig godt, at politikerne på Christiansborg griber ind her. Vi glæder os over den brede politisk aftale mod høje gebyrer på betalinger til Nets, siger administrerende direktør Tomas Therkildsen.

Styrelse får flere muskler

Den nye aftale betyder, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får styrket indgrebsmulighederne over for det der hedder "direkte debiteringsløsninger", som blandt andet omfatter Betalingsservice.

Hvis styrelsen kan dokumentere, at gebyrerne på bestemte transaktioner er urimelige, vil de kunne påbyde betalingstjenesten at sætte prisen ned.

Ifølge erhvervsministeren vil aftalen komme både almindelige forbrugere, foreninger og store dele af erhvervslivet til gode.

Aftalen er indgået mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.