Brexit

Regeringen nedsætter ministergruppe til at håndtere Brexit

Briterne meddelte 29. marts 2017 officielt EU, at landet vil melde sig ud af unionen.

Det vil få konsekvenser for internethandel og flyrejser – og for danske virksomheder, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober, som premierminister Boris Johnson har stillet i udsigt.

Med andre ord vil det betyde en turbulent periode. Derfor nedsætter regeringen nu en særlig ministergruppe, der skal håndtere det.

Det er uendeligt trist at være vidne til

Mette Frederiksen, statsminister (S)

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde onsdag:

- Vi kan ikke forberede alle konsekvenser, men vi kan forberede Danmark bedst muligt, siger han.

Foruden Jeppe Kofod (S) deltog også erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

Simon Kollerup og Morten Bødskov tilføjede, at det er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at mærke Brexit mest. For efter 31. oktober får eksempelvis Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen ekstra travlt for at sikre, at regler overholdes.

Særligt uden en aftale. For nuværende er handel mellem EU-lande nemlig uden told og toldkontrol. Og hvis briterne forlader uden en aftale, skal virksomheder, der importerer eller eksporterer til Storbritannien, følge told- og skattereglerne for handel med lande uden for EU.

Mette F: - Det går udover virksomheder

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag en tale for Dansk Industri, hvor hun gjorde det klart, at brancherne sammen med regeringen skal løse klimaudfordringen. Men hun gjorde det også klart, at Brexit snart er alvor, og at det vil ramme danske virksomheder, hvis der ikke kommer en aftale, der sikrer frihandel:

- Det ser ud til, at Storbritannien om kort tid forlader EU med eller uden en aftale. Det er uendeligt trist at være vidne til. Det er tankevækkende, at nye mure er på vej i Europa, 30 år efter at Berlinmuren faldt, sagde Mette Frederiksen.

Hun understregede, at et farvel til EU fra Storbritannien uden en aftale vil betyde store problemer for specielt små og mellemstore virksomheder, der handler med landet, og hun opfordrede virksomhederne til at sige til, hvis de har brug for hjælp.

Parlament suspenderet

Briterne meddelte 29. marts 2017 officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Af EU-traktatens artikel 50 fremgår det, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det effektueres. Derfor stod briterne oprindeligt til at forlade EU 29. marts 2019.

Efter en masse tovtrækkeri mellem den britiske regering, parlamentet og EU har premierminister Boris Johnson nu slået fast, at han vil trække Storbritannien ud af EU senest 31. oktober - med eller uden en aftale.

Det britiske parlament er lige nu suspenderet frem til 14. oktober.

Kritikere har sagt, at det gør det umuligt for parlamentsmedlemmerne at udfærdige love, der kan sætte en stopper for Johnsons plan om at forlade EU uden en aftale. Han selv mener derimod, at tiden skal bruges til at forberede lovgivningsarbejdet til et Brexit.