Disse tre er favoritter til at blive Trumps modstander i 2020

16x9
Elizabeth Warren, Joe Biden eller Kamala Harris? Alle nævnes de som en mulig modkandidat til Donald Trump i 2020 Foto: Don Emmert/Scott Eisen/Handout / Ritzau Scanpix

Igen ser vi store forskydninger i de fire USA-analytikeres bud på, hvem der bliver Trumps modkandidat.

For to måneder siden, da dette firkløver af USA-analytikere sidst kom med deres bud på Demokraternes kommende præsidentkandidat, var der næsten dannet konsensus om, at senator Kamala Harris var frontløberen. I juli så vi således store forskydninger i forhold til analytikernes første bud, der kom tilbage i april måned.

Her i tredje udgave af vores lille firkløverpanel, som kommer en lille uges tid efter den seneste demokratiske tv-debat, ser vi samme billede. Endnu en gang viser det sig, at analytikernes bud ikke er mejslet i sten – for nu at omtale vores vægelsindethed på en diplomatisk måde.

Fem bud bliver til tre

Modsat de to første udgaver har vi nu valgt at lave vores top fem om til en top tre. Fem bud hver er i overkanten, da meningsmålingerne indtil videre har vist sig at være meget stabile. Det har ikke mindst gjort sig gældende, når man ser på afstanden mellem Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders og så de resterende 17 præsidentkandidater, der ligger langt bag top-trioen.

Men som vi kommer til at se, så er denne dominans ikke ensbetydende med, at det også er netop disse tre kandidater – Biden, Warren og Sanders - der dominerer de fire ranglister. Tværtimod har flertallet af analytikere tilsyneladende ikke den store fidus til Bernie Sanders, men ser snarere senator Kamala Harris som det tredje seriøse bud på at vinde nomineringen.

Et omskifteligt øjebliksbillede

Som altid skal disse rangordener selvfølgelig ses som et øjebliksbillede. Der er fortsat fem måneder til, at de demokratiske vælgere for første gang skal afgive deres stemmer i primærvalgene. Så det bliver næppe sidste gang, at vi ser forskydninger. For i sidste ende handler vurderingerne om, hvilken kandidat analytikerne mener kommer til at forløse det potentiale, der måtte være uforløst på nuværende tidspunkt.

Hvor omskiftelige vurderingerne er i vores lille panel illustreres nok bedst ved at pointere, hvordan analysen af to af de kvindelige kandidater er skiftet henover det seneste halve år.

Tilbage i april måned havde to af analytikerne ikke engang Elizabeth Warren med i deres respektive top fem. Nu er Warren til gengæld den eneste kandidat, som hver eneste af os som minimum vurderer til at være en top to-kandidat.

Omvendt er det kun to måneder siden, at hypen omkring Kamala Harris var nået hele vejen til det danske land, og tre ud af fire analytikere vurderede, at Harris var det bedste bud på præsident Donald Trumps kommende modstander. Her to måneder senere er der til gengæld ikke en eneste analytiker, der holder fast i, at Harris er favoritten til at vinde nomineringen.

Alt kan ske endnu

Kun én ting er sikkert på nuværende tidspunkt: Kampen om den demokratiske nominering er helt åben.

Men nu er det vist også blevet tid til at præsentere firkløverets seneste bud.

Parenteserne indikerer, hvor analytikerne havde placeret kandidaten for to måneder siden.

Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2
Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2 Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2

Jesper Steinmetz

TV 2s USA-korrespondent

1. (4.) Joe Biden.

Hans to første debatpræstationer var shaky, men det har ikke ændret ved, at Biden stadig fører betragteligt over sine konkurrenter i meningsmålingerne. Og under den sidste tv-debat trådte han frem som en stærk og erfaren kandidat. Biden er stadig den, der står stærkest til at slå Trump.

2. (2.) Elizabeth Warren.

Hun går stille og roligt frem i målingerne og markerede sig igen som velargumenteret i den seneste tv-debat. Her viste Warren sig også mere personlig i sine anekdoter end tidligere. Senatoren er tough uden at være skinger i modsætning til sin meningsfælle Bernie Sanders, der har udviklet sig til lidt af en skrigeskinke.

3. (1.) Kamala Harris.

Hun forstår at tale, så folk forstår hende og det, hun står for. Senatoren er meget personlig, når hun tager ordet, og udstråler både en råhed og sødme, når hun argumenterer for sin sag. Men hun siver i meningsmålingerne, så Harris skal markere sig ekstraordinært i de næste måneder for ikke at ryge helt ud af topfeltet.

Niels Bjerre-Poulsen
Niels Bjerre-Poulsen Foto: SDU

Niels Bjerre-Poulsen

Lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet

1. (2.) Elizabeth Warren

Hun har vist sig at være den mest driftssikre kandidat. Warren er uhyre velforberedt, har den bedst organiserede kampagne og udviser samtidig en smittende passion. Senatoren ligger dog nok fortsat et stykke til venstre for en stor del af de vælgere, hun behøver for at vinde, og skal også satse på, at Bernie Sanders før eller siden kaster håndklædet i ringen, hvilket langt fra er givet.

2. (3.) Joe Biden

Selvom han ikke har imponeret i tv-debatterne, selvom han leverer mange fortalelser, fører Joe Biden fortsat markant i meningsmålingerne. Så længe den tidligere vicepræsident, modsat sine rivaler, kan vinde opbakning fra både minoritetsvælgere og hvide arbejdervælgere, bliver han måske sværere at vippe af pinden end først antaget.

3. (1.) Kamala Harris

Skal en af de øvrige kandidater have en chance, kræver det nok, at Bidens kampagne kollapser, så mange demokratiske vælgere søger mod et moderat alternativ til Warren. Kamala Harris er det bedste bud på en sådan kandidat, om end der ærligt talt ikke er nogen oplagt 3'er på nuværende tidspunkt.

Jesper Zølck Felbo er vært på TV 2 NEWS.
Jesper Zølck Felbo er vært på TV 2 NEWS. Foto: Thomas Willmann / TV 2

Jesper Zølck

Journalist, der dækker USA for TV 2

1. (2.) Elizabeth Warren

Dronningen af detaljer og progressive planer. Hendes store ideer som sundhedsdækning for alle og udryddelse af al studiegæld dominerer debatten. Warren vinder overraskende mange hjerter med sin nørdede, men passionerede tilgang. Hun er ikke en solid frontløber, men senatoren er den eneste kandidat, der har set støt – og markant – fremgang, og er derfor nu min svage favorit.

2. (1.) Kamala Harris

Jeg holder fast i, at hun umiddelbart er den kandidat, som bedst passer til Det Demokratiske Parti af i dag. Progressiv, men mere pragmatisk end for eksempel Elizabeth Warren og med klare kvaliteter i forhold til at gå hårdt mod Trump. Men fakta er også, at Harris lige nu ikke lever op til sit potentiale.

3. (5.) Joe Biden

Han fører stadigvæk ikke nogen særlig god kampagne, og han laver dumme fejl. Men Biden er solid på det vigtige sundhedsområde med en klar kant til Warren/Sanders-fløjen og har tydeligvis succes med at sælge ideen til demokratiske vælgere om hurtigt at slette harddisken fra Trump-kaosset og komme tilbage til Obama-æraens relative normalitet.

Mirco Reimer-Elster
Mirco Reimer-Elster Foto: TV 2

Mirco Reimer-Elster

USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier

1. (1) Joe Biden

Den tidligere vicepræsident virker stadig rusten og ude af trit med et Demokratisk Parti, der bevæger sig mod venstre. Men så længe der ikke er én klar progressiv modkandidat, der kan samle flertallet af primærvalgsvælgere bag sig, sidder Biden i førersædet. Men der er utvivlsomt tale om en svag frontløber.

2. (2) Elizabeth Warren

Den progressive senator har momentum og bevæger sig langsomt, men støt op i målingerne. Warren appellerer primært til hvide, venstreorienterede, højtuddannede vælgere indtil videre, så hun mangler endnu at vise, at hun kan favne bredere. Men der er ingen tvivl om, at hun på nuværende tidspunkt må kategoriseres som førsteudfordrer til Biden.

3. (4). Bernie Sanders

Jeg har stadig svært ved at se Sanders vinde nomineringen. Men da denne skepsis på nuværende tidspunkt også gør sig gældende for resten af kandidatfeltet – med undtagelse af Joe Biden og Elizabeth Warren - må senatoren fra Vermont være det oplagte bud som mit tredje hjul på vognen, meningsmålingerne taget i betragtning.