Disse tre er favoritter til at blive Trumps modstander i 2020

16x9
Elizabeth Warren, Joe Biden eller Kamala Harris? Alle nævnes de som en mulig modkandidat til Donald Trump i 2020 Foto: Don Emmert/Scott Eisen/Handout / Ritzau Scanpix

Igen ser vi store forskydninger i de fire USA-analytikeres bud på, hvem der bliver Trumps modkandidat.

For to m√•neder siden, da dette firkl√łver af USA-analytikere sidst kom med deres bud p√• Demokraternes kommende pr√¶sidentkandidat, var der n√¶sten dannet konsensus om, at senator Kamala Harris var frontl√łberen. I juli s√• vi s√•ledes store forskydninger i forhold til analytikernes f√łrste bud, der kom tilbage i april m√•ned.

Her i tredje udgave af vores lille firkl√łverpanel, som kommer en lille uges tid efter den seneste demokratiske tv-debat, ser vi samme billede. Endnu en gang viser det sig, at analytikernes bud ikke er mejslet i sten ‚Äď for nu at omtale vores v√¶gelsindethed p√• en diplomatisk m√•de.

Fem bud bliver til tre

Modsat de to f√łrste udgaver har vi nu valgt at lave vores top fem om til en top tre. Fem bud hver er i overkanten, da meningsm√•lingerne indtil videre har vist sig at v√¶re meget stabile. Det har ikke mindst gjort sig g√¶ldende, n√•r man ser p√• afstanden mellem Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders og s√• de resterende 17 pr√¶sidentkandidater, der ligger langt bag top-trioen.

Men som vi kommer til at se, s√• er denne dominans ikke ensbetydende med, at det ogs√• er netop disse tre kandidater ‚Äď Biden, Warren og Sanders - der dominerer de fire ranglister. Tv√¶rtimod har flertallet af analytikere tilsyneladende ikke den store fidus til Bernie Sanders, men ser snarere senator Kamala Harris som det tredje seri√łse bud p√• at vinde nomineringen.

Et omskifteligt √łjebliksbillede

Som altid skal disse rangordener selvf√łlgelig ses som et √łjebliksbillede. Der er fortsat fem m√•neder til, at de demokratiske v√¶lgere for f√łrste gang skal afgive deres stemmer i prim√¶rvalgene. S√• det bliver n√¶ppe sidste gang, at vi ser forskydninger. For i sidste ende handler vurderingerne om, hvilken kandidat analytikerne mener kommer til at forl√łse det potentiale, der m√•tte v√¶re uforl√łst p√• nuv√¶rende tidspunkt.

Hvor omskiftelige vurderingerne er i vores lille panel illustreres nok bedst ved at pointere, hvordan analysen af to af de kvindelige kandidater er skiftet henover det seneste halve år.

Tilbage i april måned havde to af analytikerne ikke engang Elizabeth Warren med i deres respektive top fem. Nu er Warren til gengæld den eneste kandidat, som hver eneste af os som minimum vurderer til at være en top to-kandidat.

Omvendt er det kun to måneder siden, at hypen omkring Kamala Harris var nået hele vejen til det danske land, og tre ud af fire analytikere vurderede, at Harris var det bedste bud på præsident Donald Trumps kommende modstander. Her to måneder senere er der til gengæld ikke en eneste analytiker, der holder fast i, at Harris er favoritten til at vinde nomineringen.

Alt kan ske endnu

Kun én ting er sikkert på nuværende tidspunkt: Kampen om den demokratiske nominering er helt åben.

Men nu er det vist ogs√• blevet tid til at pr√¶sentere firkl√łverets seneste bud.

Parenteserne indikerer, hvor analytikerne havde placeret kandidaten for to måneder siden.

Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2
Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2 Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2

Jesper Steinmetz

TV 2s USA-korrespondent

1. (4.) Joe Biden.

Hans to f√łrste debatpr√¶stationer var shaky, men det har ikke √¶ndret ved, at Biden stadig f√łrer betragteligt over sine konkurrenter i meningsm√•lingerne. Og under den sidste tv-debat tr√•dte han frem som en st√¶rk og erfaren kandidat. Biden er stadig den, der st√•r st√¶rkest til at sl√• Trump.

2. (2.) Elizabeth Warren.

Hun går stille og roligt frem i målingerne og markerede sig igen som velargumenteret i den seneste tv-debat. Her viste Warren sig også mere personlig i sine anekdoter end tidligere. Senatoren er tough uden at være skinger i modsætning til sin meningsfælle Bernie Sanders, der har udviklet sig til lidt af en skrigeskinke.

3. (1.) Kamala Harris.

Hun forst√•r at tale, s√• folk forst√•r hende og det, hun st√•r for. Senatoren er meget personlig, n√•r hun tager ordet, og udstr√•ler b√•de en r√•hed og s√łdme, n√•r hun argumenterer for sin sag. Men hun siver i meningsm√•lingerne, s√• Harris skal markere sig ekstraordin√¶rt i de n√¶ste m√•neder for ikke at ryge helt ud af topfeltet.

Niels Bjerre-Poulsen
Niels Bjerre-Poulsen Foto: SDU

Niels Bjerre-Poulsen

Lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet

1. (2.) Elizabeth Warren

Hun har vist sig at v√¶re den mest driftssikre kandidat. Warren er uhyre velforberedt, har den bedst organiserede kampagne og udviser samtidig en smittende passion. Senatoren ligger dog nok fortsat et stykke til venstre for en stor del af de v√¶lgere, hun beh√łver for at vinde, og skal ogs√• satse p√•, at Bernie Sanders f√łr eller siden kaster h√•ndkl√¶det i ringen, hvilket langt fra er givet.

2. (3.) Joe Biden

Selvom han ikke har imponeret i tv-debatterne, selvom han leverer mange fortalelser, f√łrer Joe Biden fortsat markant i meningsm√•lingerne. S√• l√¶nge den tidligere vicepr√¶sident, modsat sine rivaler, kan vinde opbakning fra b√•de minoritetsv√¶lgere og hvide arbejderv√¶lgere, bliver han m√•ske sv√¶rere at vippe af pinden end f√łrst antaget.

3. (1.) Kamala Harris

Skal en af de √łvrige kandidater have en chance, kr√¶ver det nok, at Bidens kampagne kollapser, s√• mange demokratiske v√¶lgere s√łger mod et moderat alternativ til Warren. Kamala Harris er det bedste bud p√• en s√•dan kandidat, om end der √¶rligt talt ikke er nogen oplagt 3'er p√• nuv√¶rende tidspunkt.

Jesper Z√łlck Felbo er v√¶rt p√• TV 2 NEWS.
Jesper Z√łlck Felbo er v√¶rt p√• TV 2 NEWS. Foto: Thomas Willmann / TV 2

Jesper Z√łlck

Journalist, der dækker USA for TV 2

1. (2.) Elizabeth Warren

Dronningen af detaljer og progressive planer. Hendes store ideer som sundhedsd√¶kning for alle og udryddelse af al studieg√¶ld dominerer debatten. Warren vinder overraskende mange hjerter med sin n√łrdede, men passionerede tilgang. Hun er ikke en solid frontl√łber, men senatoren er den eneste kandidat, der har set st√łt ‚Äď og markant ‚Äď fremgang, og er derfor nu min svage favorit.

2. (1.) Kamala Harris

Jeg holder fast i, at hun umiddelbart er den kandidat, som bedst passer til Det Demokratiske Parti af i dag. Progressiv, men mere pragmatisk end for eksempel Elizabeth Warren og med klare kvaliteter i forhold til at gå hårdt mod Trump. Men fakta er også, at Harris lige nu ikke lever op til sit potentiale.

3. (5.) Joe Biden

Han f√łrer stadigv√¶k ikke nogen s√¶rlig god kampagne, og han laver dumme fejl. Men Biden er solid p√• det vigtige sundhedsomr√•de med en klar kant til Warren/Sanders-fl√łjen og har tydeligvis succes med at s√¶lge ideen til demokratiske v√¶lgere om hurtigt at slette harddisken fra Trump-kaosset og komme tilbage til Obama-√¶raens relative normalitet.

Mirco Reimer-Elster
Mirco Reimer-Elster Foto: TV 2

Mirco Reimer-Elster

USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier

1. (1) Joe Biden

Den tidligere vicepr√¶sident virker stadig rusten og ude af trit med et Demokratisk Parti, der bev√¶ger sig mod venstre. Men s√• l√¶nge der ikke er √©n klar progressiv modkandidat, der kan samle flertallet af prim√¶rvalgsv√¶lgere bag sig, sidder Biden i f√łrers√¶det. Men der er utvivlsomt tale om en svag frontl√łber.

2. (2) Elizabeth Warren

Den progressive senator har momentum og bev√¶ger sig langsomt, men st√łt op i m√•lingerne. Warren appellerer prim√¶rt til hvide, venstreorienterede, h√łjtuddannede v√¶lgere indtil videre, s√• hun mangler endnu at vise, at hun kan favne bredere. Men der er ingen tvivl om, at hun p√• nuv√¶rende tidspunkt m√• kategoriseres som f√łrsteudfordrer til Biden.

3. (4). Bernie Sanders

Jeg har stadig sv√¶rt ved at se Sanders vinde nomineringen. Men da denne skepsis p√• nuv√¶rende tidspunkt ogs√• g√łr sig g√¶ldende for resten af kandidatfeltet ‚Äď med undtagelse af Joe Biden og Elizabeth Warren - m√• senatoren fra Vermont v√¶re det oplagte bud som mit tredje hjul p√• vognen, meningsm√•lingerne taget i betragtning.