Politik

Frederiksen i tale til erhvervslivet: - Vi gør det af hensyn til klimaet, men også af hensyn til jer

Statsministeren er begejstret for Dansk Industris klimaplan, der bakker op om regeringens ambition om, at reducere CO-udledningen med 70 procent 2030.

Hvis erhvervslivet virkelig vil hjælpe regeringen i mål med sin ambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030, bør de branche for branche binde sig til konkrete mål.

Sådan lyder opfordringen fra statsminister Mette Frederiksen (S), der tirsdag holdt tale for flere end 1000 erhvervsleder til Dansk Industris topmøde i DR Koncerthus.

- Min invitation er, at vi branche for branche får lavet den grønne klimaplan, at vi få set på, hvordan I kan få reduceret allerede i 2030, og forhåbentlig – som Mærsk har nævnt det – være helt neutrale i 2050, siger hun.

Jeg støtter fulgt ud statsministerens idé om at tage brancherne en for en

Lars Sandahl Sørensen, adm. dir., DI

Inviterer erhvervslivet til Marienborg

Frederiksens opfordring blev fulgt op af et løfte om, at hun ”snart” vil invitere erhvervslivets repræsentanter til Marienborg.

Her skal de sammen drøfte, hvordan man når de klimamålsætninger, der er blevet sat, og som kommer til at indgå i den klimalov, som regeringen vil have på plads inden jul.

- Vi har tidligere i Danmark vist, at det grønne kan blive til guld. At vi kan utroligt meget, når vi løfter i flok. Vores målsætning er historisk høj. Vi gør det af hensyn til klimaet, men også af hensyn til jer, sagde statsministeren og gentog i samme ombæring regeringens planer om at fordoble investeringen i grøn forskning fra en til to milliarder kroner.

En udstrakt hånd

Hos Dansk Industri glæder man sig over Mette Frederiksens invitation:

- Jeg støtter fuldt ud statsministerens idé om at tage brancherne en for en og finde løsningerne der. Både teknologisk og økonomisk, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Som jeg hører det, siger Mette Frederiksen og regeringen, at de godt ved, at det her er ekstremt ambitiøst, og at vi derfor har brug for hinanden. De ved også godt, at hvis man svækker virksomhedernes konkurrencekraft, så svækker man også muligheden for at nå de mål, vi sætter os – både på klimaområdet og som velfærdssamfund. Så det er den balance, vi skal finde.

Lars Sandahl Sørensen, Direktør for Dansk Industri, er glad for den håndsrækning Statsministeren har givet ham. Han er positiv overfor fremtidens samarbejde med Mette Frederiksen.

Bakker op om regeringens mål

Nogle af budene på, hvordan man når klimamålene er Dansk Industri (DI) allerede kommet med i omfattende klimaplan, som man søndag lancerede.

Her bakker erhvervsorganisationen op, om regeringens ambition om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Ifølge administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen ser Dansk Industri den grønne omstilling som den absolut vigtigste udfordring, samfundet står overfor, og derfor er det netop temaet for årets topmøde.

150 forslag

I sin klimaplan kommer erhvervsorganisationen i alt med 150 politiske forslag til, hvordan man når i mål med ambitionen om CO2-neutralitet, og tiltag for sammenlagt 16 milliarder kroner.

Blandt andet skal udledning af CO2 beskattes mere ensartet. Derudover skal der være flere penge til og mere fokus på energieffektivisering - herunder i industri og bygninger.

DI vurderer, at planen kan skabe 120.000 job i private virksomheder og vil kunne løfte dansk velstand med 110 milliarder kroner.

Ros fra statsministeren

Regeringen kan ikke tilslutte sig planen 100 procent, men det afholdte ikke Mette Frederiksen fra at rose DI’s arbejde:

- Det er en fornøjelse med et dansk erhvervsliv, der klogt, samlet og grønt ind i vores fælles fremtid. I har behov for en regering, der er mindst lige så ambitiøse som jer.

- Vi ved godt, at det er jer, der driver Danmark fremad. Det viser I med en helhjertet opbakning til regeringens klimamålsætning, sagde hun.