Politik

Regeringen vil bruge en ekstra milliard på grøn forskning

Ifølge regeringen haster det med forskning i klimavenlige løsninger. Dansk Industri ønsker to en halv milliarder kroner øremærket til grøn forskning.

Regeringen vil bruge en milliard kroner ekstra på grøn forskning i 2020, hvilket vil fordoble investeringerne på området.

Det skriver Politiken.

Den ekstra milliard skal bruges på forskning, der kan være med til at løse klimaudfordringerne.

Pengene foreslås som en del af næste års finanslov og skal være med til at sikre, at regeringen når i mål med sin ambition om at mindske udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

- Vi har helt utrolig travlt med den grønne omstilling. Klimaforandringerne går stærkt. Vi kan se det. Vi kan mærke det, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Men vi må erkende, at de store landvindinger af teknologisk karakter ikke kommer fra den ene dag til den anden. Løkke-regeringen startede med at skære ned på det grønne område, vi gør det modsatte, siger hun til Politiken.

Vi har et ønske om, at der bliver afsat to en halv milliarder kroner udelukkende til grøn forskning

Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i Dansk Industri

Efterspørger flere milliarder

Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i Dansk Industri (DI), kalder det "enormt positivt" over for TV 2, at regeringen øremærker penge til den grønne forskning:

- Det er lige præcis det, vi efterspørger. Vi har behov for at målrette penge, så vi få sat ild under mulighederne for at få udviklet nye løsninger, siger hun.

Den grønne forskning skal blandt andet fokusere på emner som vedvarende energi, energilagring og energieffektivisering.

Ifølge Dansk Industri investerer staten omkring én procent af bruttonationalproduktet, svarende til cirka 22 milliarder kroner, i forskning.

Men beløbet har været konstant i flere år, og derfor ønsker DI, at dette i fremtiden skal hæves.

- Vi har et ønske om, at der bliver afsat to en halv milliarder kroner udelukkende til grøn forskning, siger Mette Fjord Sørensen til TV 2.

En mere bæredygtig fremtid

Ifølge beregninger fra Forskningsministeriet faldt investeringerne i grøn forskning fra knap 1,5 milliarder kroner i 2015 til 1,08 milliarder kroner i 2020.

Med den ekstra milliard kroner vil det samlede beløb målrettet grøn forskning stige til 2,175 milliarder kroner årligt.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen mener, at der blandt andet er behov for at se på, hvordan byggeriet og transportsektoren kan blive mere bæredygtig, samt hvordan fødevarer i fremtiden kan produceres mere klimavenligt.

- Vi har sat et meget ambitiøst mål frem mod 2030, og når man gør det med så kort varsel, har vi brug for, at det skal gå stærkt, siger forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Den ærlige version er, at vi ikke ved, hvordan vi kommer derhen. Det er derfor, vi har brug for forskningen.

- Det er der, vi finder nye løsninger på, hvordan vi kan transportere og leve grønnere uden at trække vores hverdag tilbage til fordums tid. Vi skal sørge for, at vi kan leve mere bæredygtigt i fremtiden, siger hun.

Kirsten Halsnæs fra DTU er en del af den såkaldte innovationsfond, der kommer med bud på, hvordan den grønne omstilling skal ske Video: Hans-Henrik Busk Stie

Binder grøn forskning sammen

Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi, DTU, siger til TV 2, at de ekstra penge til klimaet er "langt mere, end der tidligere er blevet afsat på området".

Hun mener, at den økonomiske indsprøjtning kan være med til at binde den grønne forskning bedre sammen.

Professoren har deltaget i en række møder i den såkaldte innovationsfond, hvor forskere er kommet med bud på, hvilke områder der bør prioriteres, når der skal forskes i grøn omstilling.

Et af områderne er digital information, som eksempelvis skal bruges til at afgøre, hvordan el i bygninger og i industrien kan lagres bedre, siger Kirsten Halsnæs til TV 2.