Politik

Lars Løkke vil svare på spørgsmål om sin afgang: - Jeg havde lige brug for at ryste hovedet

Den forhenværende statsminister vil efter aftenens tv-udsendelser møde danskerne for at diskutere samfundets fremtid, skriver Løkke på Facebook.

Lars Løkke Rasmussen (V) ser frem til at deltage i aftenens to tv-interviews på henholdsvis TV 2 og DR, hvor han vil kommentere sin afgang som formand for Venstre.

Det skriver Løkke på Facebook.

- Jeg glæder mig til i aften på TV 2 klokken 19.10 og DR i 21Søndag at svare på nogle af de mange spørgsmål, min beslutning om at stoppe har rejst, lyder det blandt andet fra den forhenværende Venstre-formand og statsminister.

Det er første gang, Lars Løkke Rasmussen offentligt står frem, efter han trådte tilbage som formand for Venstre på partiets hovedbestyrelsesmøde 31. august.

Lyn-analyse

Det er helt afgørende for, hvordan partiet kommer videre, at Løkke får lukket det her kapitel nu. Det er en dramatisk proces, partiet har været igennem, og hvis ikke forsøget på at lukke de gamle fløjopgør lykkes i denne omgang, så starter man nogle nye, som så kan trække spor de næste 10, 20 eller 30 år. Og dér har han en kæmpe opgave med – nogle vil sige en pligt til – at prøve at lukke den diskussion ned og give et nyt formandskab chancen for at hele de sår, der er i partiet.

Brug for en tænkepause

Løkke skriver i sit Facebook-opslag, at beslutningen var "det rigtigste at gøre" - både af eget hensyn og til partiet Venstre, som han har været medlem af igennem 38 år.

- Efter snart 34 år som folkevalgt i byråd, amtsråd, folketing, heraf små 14 år som indenrigs- og sundhedsminister, finansminister og statsminister havde jeg brug for lige at ryste hovedet. Og det samme tror jeg, Venstre har haft brug for, lyder det fra Løkke.

Når aftenens to tv-interviews på tv er overstået, ønsker Lars Løkke Rasmussen at tage rundt i landet for at diskutere samfundets fremtid med danskerne i en direkte dialog uden om medierne, skriver han på det sociale medie.

Tavs i to uger

Lars Løkke Rasmussen nåede at stå i spidsen som formand for Venstre gennem ti år, fra 2009 til 2019.

Men efter et voldsomt pres fra baglandet valgte Lars Løkke Rasmussen at trække sig fra formandsposten på Venstres hovedbestyrelsesmøde 31. august.

Lars Løkke Rasmussen forlod mødet i Brejning ved Vejle ad bagudgangen, og han stillede ikke op efterfølgende for at kommentere sin afgang over for pressen, men gav kun en kort opdatering af situationen på Facebook og Twitter.

Løkkes selvvalgte pause fra medierne de seneste to uger har kun gjort aftenens tv-interviews endnu mere interessante, mener TV 2s politiske analytiker Hans Redder:

- Først og fremmest vil vi gerne høre Lars Løkke Rasmussens forklaring på, hvordan det kunne ende med at udvikle sig så dramatisk i Venstre, siger han.

Hans Redder: - Vi er interesseret i at høre Lars Løkkes udlægning af samarbejdet med næstformanden

Et hav af ubesvarede spørgsmål

Men spørgsmålene stopper ikke der.

For ifølge Hans Redder bliver det interessant at høre Lars Løkke Rasmussens syn på fremtiden for Venstre - og ikke mindst sin egen fremtid.

- Hvilken rolle kommer han til at spille, og vil han overhovedet møde op næste weekend til det ekstraordinære landsmøde? Der er rigtig mange spørgsmål, vi er spændt på at få svar på, siger TV 2s politiske analytiker.

Jakob Ellemann-Jensen (V) er indtil videre eneste kandidat til formandsposten, mens både Ellen Trane Nørby (V) og Inger Støjberg (V) har meldt sig som kandidater til næstformandsposten, der bliver afgjort på Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september i Herning.

Lars Løkke Rasmussen stiller op til et 25 minutter langt interview med studievært Natasja Crone på TV 2 i 19 Nyhederne fra klokken 19.10.

Interviewet kan samtidig ses på TV 2 News.