Politik

Fire stikpiller til Kristian Jensen fra interviewet med Lars Løkke

Lars Løkke har valgt ministre ud fra kompetencer, men har taget særlige hensyn til Kristian Jensen, lød det blandt andet søndag aften.

Der var mange stikpiller til Kristian Jensen, da Lars Løkke Rasmussen søndag aften brød to ugers tavshed og gav et 25 minutter langt tv-interview til TV 2.

Det mener TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Han har udpeget fire eksempler, og her giver han sin udlægning af, hvad det i virkeligheden er, Lars Løkke Rasmussen siger om sin tidligere næstformand:

1. Ellemann-Jensen som formand

Lars Løkke Rasmussen har længe set Jakob Ellemann-Jensen som sin efterfølger. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

Lars Løkke Rasmussen gentager flere gange i løbet af interviewet, at han i længere tid har tænkt, at Jakob Ellemann-Jensen skulle være den nye formand, den dag Løkke ikke længere skulle være det.

Han siger også, at han gjorde Jakob Ellemann-Jensen til politisk ordfører og siden minister for at forberede ham til opgaven som formand.

Hans Redder forklarer:

- Dermed siger han også, at det har været et erklæret mål for ham, at Kristian Jensen ikke skulle tage over, den dag han selv forlod formandsposten.

- Når Lars Løkke Rasmussen siger, det var derfor, han gjorde Jakob Ellemann-Jensen til politisk ordfører, vil det sige, at det er tanker, han har gået med helt tilbage i 2015. Altså umiddelbart efter formandsopgøret i 2014.

- Der er en markant udtalelse, og det strider jo med det, Kristian Jensen åbent har gået og sagt de seneste mange år. Nemlig at han så sig selv som Venstres næste formand. Og det har også ligget i kortene hos mange andre Venstre-folk, at Kristian Jensen var den naturlige kronprins.

2. Et særligt hensyn til Kristian Jensen

Når Lars Løkke har udpeget ministre, har han gået efter kompetencer, men har taget et særligt hensyn til næstformanden, siger han. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

Lars Løkke Rasmussen siger, at han efter formandsopgøret i 2014 har taget særligt hensyn til Kristian Jensen, når han skulle udpege sine ministre.

- Når jeg har sammensat min regeringer, så har jeg gået efter kompetencer. Jeg har taget et særligt hensyn til næstformanden på grund af det, der skete i 2014, men bortset fra det er jeg gået efter kompetencer, siger Lars Løkke Rasmussen og henviser til det formandskabsopgør, han havde med Kristian Jensen i 2014 efter den såkaldte tøjsag.

Hans Redder forklarer:

- Det er helt åbenlyst en stikpille til Kristian Jensen, fordi Løkke sår tvivl om Kristian Jensens kompetencer.

- Løkke gjorde jo Kristian Jensen til udenrigsminister og derefter finansminister. Og man kan i hvert fald godt læse den udtalelse sådan, at Løkke ikke mente, at Kristian Jensen havde kompetencerne til at løse de poster.

3. Jensen vidste, han ikke kunne vinde

Kristian Jensen kunne ikke have vundet en eventuel formandsafstemning i 2014, siger Lars Løkke Rasmussen. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

Formandsopgøret i 2014 kulminerede med et efterhånden meget berømt hovedbestyrelsesmøde, hvor mange forventede, at Kristian Jensen ville overtage formandsposten i Venstre. Det skete bare ikke.

I interviewet siger Lars Løkke Rasmussen, at der var splittelse i hovedbestyrelsen, men at der ikke var flertal for, at han skulle gå af som formand.

Hans Redder forklarer:

- Løkkes vurdering af, at han ville have vundet en afstemning, den er der meget delte meninger om. Det er ikke en vurdering, der deles af alle, der deltog på hovedbestyrelsesmødet dengang.

- Svaret får vi aldrig, for det endte jo ikke med en afstemning. Men det er en klar stikpille til Kristian Jensen, når Løkke føler behov for at understrege på landsdækkende tv, at Kristian Jensen aldrig kunne have væltet ham, om så han havde insisteret på en afstemning.

4. Myten om det delte formandskab

Det delte formandskab i Venstre er en myte, siger Lars Løkke Rasmussen. Video: Emil Færch

Afklaringen på formandsopgøret i 2014 fandt Lars Løkke Rasmussen frem til sammen med Kristian Jensen på et møde, hvor kun de to og partisekretær Claus Richter deltog ifølge Lars Løkkes udlægning.

Efter møde introducerede Lars Løkke Rasmussen begrebet ”formandskabet”, og det har siden ført til mange diskussioner om, hvorvidt der var et delt formandskab i Venstre, og hvis der var, om det var afskaffet.

Kristian Jensen har kritiseret, at delingen mellem ham og Lars Løkke Rasmussen ikke har været, som de havde aftalt.

Men Lars Løkke Rasmussen siger nu, at de aldrig aftalte at dele formandskabet. Der har aldrig været delt ledelse i Venstre, og det delte formandskab er en myte, fastslår han.

Hans Redder forklarer:

- Sandheden om, hvad der skete i det lokale, er det i sagens natur kun de tre mennesker, der kender. Men det, vi kan konkludere, er, at udlægningerne fra Kristian Jensens side og Lars Løkke Rasmussens side er vidt forskellige. For mens Løkke siger, der ikke var nogen aftale, har Kristian Jensen sagt på det seneste, at der var en aftale, og den aftale overholdt Løkke ikke.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Kristian Jensen. Han ønsker ikke at kommentere Lars Løkke Rasmussens udmeldinger.

Hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen kan ses på TV 2 Play.