Politik

Det er Arnes tur, slog Mette Frederiksen fast på kongres - men han fik stadig ikke konkret løfte

Også Kristian Thulesen Dahl nævnte Arne Juhl fra socialdemokratisk valgplakat på Dansk Folkepartis landsmøde i Herning.

- Ja, nu er det Arnes tur.

Med de ord fra talerstolen markerede statsminister Mette Frederiksen søndag i en tale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg, at regeringen vil kæmpe for tidligere pension til de nedslidte.

Der kom fokus på 59-årige Arne Juhl, fordi Socialdemokratiet under valgkampen brugte en plakat med hans billede til at illustrere partiets løfte om, at hvis partiet vandt regeringsmagten, ville tidlig tilbagetrækning til nedslidte blive en del af en ny regerings politiske program.

Arne Juhl har de seneste 39 år arbejdet på et bryggeri, han fik nyt knæ for tre år siden og er nu mere eller mindre slidt ned.

- Hvornår bliver det Arnes tur? stod der på en af de plakater, Socialdemokratiet brugte i valgkampen.

Ikke noget løfte

Men der kom ikke noget konkret løfte til 59-årige Arne Juhl - selv om han var til stede på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. Han sad ved siden af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, og han fik et stort bifald, da Mette Frederiksen fortalte om hans lange, hårde liv på arbjedsmarkedet.

Hun fortalte også, at Arne Juhl har haft lungekræft, men at han nu er i bedring og regner med at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

- Kære Arne, jeg er glad for, du er her i dag. Du sagde ja til at blive ansigt på Socialdemokratiets kampagne for at skabe muligheder for at give bedre pensionsordninger for de nedslidte. Men du er ikke den eneste, og det er derfor, vi vil indføre en ret til tidligere pension.

- Jeg vil ikke stå her og sige, at det er let. Når vi vil indføre det som en ret, kommer det til at tage tid, fordi vi skal finde den rigtige model, sagde Mette Frederiksen.

Retten til tidlig pension og socialdemokraternes løfte om, at de mest nedslidte på arbejdsmarkedet kan få tidlig pension, var ikke en del af det forståelsespapir, de røde partier lagde frem efter valget i juni, da de dannede regering.

- Jeg synes, at det er noget skidt, men jeg håber, at det kommer, og at det lykkes at få et flertal i Folketinget, så man kan gøre det den vej rundt. Men det kommer jo an på, om nogle af de andre partier er klar. Der er så meget, der skal falde på plads lige nu, sagde Arne Juhl selv til Berlingske efter valget.

Efterlyser udspil fra S

I sin tale søndag på Dansk Folkepartis landsmøde i Herning efterlyste DF-formand Kristian Thulesen Dahl også et konkret udspil fra Socialdemokratiet.

- Kære Mette (statsminister Mette Frederiksen, red.) oppe i Aalborg: Måske du i dag vil løfte sløret for, om Arne er omfattet af jeres nye model? Er mureren, er tømreren, er frisøren? Vi er mange, der er spændte, sagde han.

Han beskylder regeringen for at fedtspille.

- Og hvis du ønsker Dansk Folkepartis støtte til at gennemføre en model for tidligere folkepension for nogle udvalgte grupper, er det vel rimeligt, at vi – og danskerne i øvrigt - må se, hvem grupperne er? Og hvordan I er nået frem til at udvælge lige præcis dem fremfor andre? Så til Socialdemokratiet: Læg kortene åbent frem. Stop med at fedtspille! sagde han.