Thulesen Dahl fortryder: - En fejl ikke at gĂĄ i regering i 2015

Fadæsen ved det seneste folketingsvalg er en direkte konsekvens af, at DF ikke fik forhandlet sig med i regeringen i 2015, mener formanden.

En halvering af partiet i Folketinget og en turne rundt i baglandet.

Det var, hvad der skulle til for at overbevise Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som nu erkender, at partiet begik en fejl, da det efter et rekordvalg i 2015 ikke endte i regering.

- Et parti med et så stærkt folkeligt mandat skal i vælgernes øjne ende som regeringsparti. Og den køber jeg, den præmis. Det kan jeg se i dag, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Højt at flyve...

2015 var gyldne tider for Dansk Folkeparti. Flygtningekrisen hang over Europa, og alle steder, danskerne kiggede hen, var der historier om pressede grænser og flygtninge på motorveje.

DF's stramme udlændingepolitik var det, mange efterlyste. Det stod for alvor klart på valgnatten, hvor partiet gik 15 mandater frem og sikrede blå blok sejren.

21,1 procent af danskerne gav Dansk Folkeparti deres stemme. Men selvom det nu var landets næststørste parti - større end noget andet borgerligt parti -, kom DF ikke med i regeringen.

Det gjorde kun Venstre.

... dybt at falde

Rollen som støtteparti kostede Dansk Folkeparti stemmer. Ved det seneste folketingvalg mistede partiet 21 ud af sine 37 mandater. En direkte konsekvens af ikke at række ud efter regeringsmagten, lyder Thulesen Dahls analyse nu.

Til Avisen Danmark fortæller han, at de ikke udfordrede Venstre tilstrækkeligt under regeringsforhandlingerne, og at de burde have "is i maven".

- Havde vi pĂĄ helt anderledes vis udfordret Venstre, og mĂĄske skulle vi have forhandlet i mĂĄnedsvis, sĂĄ var det muligvis endt med, at vi var kommet i regering. Og var det ikke, sĂĄ var det i hvert fald lysende klart, at det var fordi, Venstre ikke ville det, siger han til avisen.

Vil i regering

Katastrofevalget i 2019 var altså - set med formandens øjne - konsekvensen af skuffede vælgere.

Skal der rettes op på det, kræver det, at partiet slår det fast med syvtommersøm, at fadæsen i 2015 ikke vil gentage sig.

Hvis dagen kommer, hvor de borgerlige partier atter har flertallet, vil Dansk Folkeparti i regering, slĂĄr Kristian Thulesen Dahl fast over for avisen.