Politik

Minister har tidligere spillet en rolle i sag fra lokal 3F-afdeling

Peter Hummelgaard (S) afviser, at hans bånd til lokalafdeling af 3F skulle spille en rolle i aktuel sag fra Københavns Lufthavn.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) spillede som menigt folketingsmedlem en rolle i en sag om SAS-bagageportører i Københavns Lufthavn.

Det skete i september 2017, hvor Socialdemokratiet ikke sad i regering. Her rettede Peter Hummelgaard henvendelse til daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om en sag, hvor SAS havde fyret 10 personer på baggrund af en vejledning fra Justitsministeriet.

Facebook skrev han selv dengang, at man i livet som politiker kunne "være heldig at have spillet en lille rolle i sager, som er åbenlyst uretfærdige. Det er tilfældet med denne her sag ude fra lufthavnen i Kastrup, hvor bagageportører urimeligt blev opsagt". I opslaget tilføjer han et "tillykke til tillidsfolkene for en stærk indsats".

Hummelgaard afviser at blande sig

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, har de seneste dage opfordret Peter Hummelgaard til at komme med initiativer, der ifølge formanden skal sikre det frie fagforeningsvalg i Danmark. Det sker på baggrund af en sag hos netop bagageportørerne i SAS i Københavns Lufthavn, hvor personalet har strejket og nedlagt arbejdet i protest mod, at en vikarkollega ikke ønskede at melde sig ind i 3F Kastrup.

Peter Hummelgaard mener ikke, at man kan sammenligne de to sager, da TV 2 spørger ind til Facebook-opslaget fra 2017.

- I den sag, du henviser til, handler det om, hvordan man som arbejdsgiver skal fortolke en bekendtgørelse, der var udstedt af Justitsministeriet. Det var i øvrigt en sag, hvor vi også fik justitsminister Søren Pape Poulsens hjælp. Så det var jo ikke at blande sig i nogen faglig konflikt. Det handlede om fortolkning af bekendtgørelser, siger Peter Hummelgaard.

Han afviser at blande sig i den aktuelle sag, der også involverer 3F i Kastrup:

- Jeg hverken kan eller skal gøre noget, for hele det danske arbejdsmarkeds succes hviler jo på, at en regering ikke blander sig i konflikter på arbejdsmarkedet, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet vurderer også, at politikere skal holde sig ude af konflikten:

- Jeg har svært ved at se, at Folketinget kan gøre noget fornuftigt i denne sag. Jeg mener ikke, det er en opgave for politikerne at gå ind at regulere. Der er allerede den lovgivning, der skal være, siger Bent Greve.

Drejede sig om håndtering af våben

Sagen fra 2017 blev blandt andet beskrevet i TV 2 Lorry. Den drejede sig om håndtering af bagage med våben.

Her stillede Peter Hummelgaard et såkaldt §20-spørgsmål til daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om, hvorvidt ministeren fandt det hensigtsmæssigt, at en justering af våbenlovgivningen havde ført til, "at SAS har set sig nødsaget til at fyre ti personer med baggrund i denne".

Konkret havde SAS afskediget ti medarbejdere på grund af en vejledning fra Justitsministeriet om, at man ikke kan få tilladelse til at arbejde med våben, hvis man for eksempel er straffet for personfarlig kriminalitet, har været i besiddelse af euforiserende stoffer eller har færdedes i bandemiljøer.

Ifølge SAS betød vejledningen, at de pågældende medarbejdere for eksempel ikke kunne håndtere bagage med våben i, hvis eksempelvis en jager skulle transportere våben til en jagt i udlandet. Sagen endte i et forlig mellem 3F Kastrup og SAS, hvor tre bagageportører fik deres job igen.

3F-lokalafdeling optræder flere gange

Fagforbundet 3F's afdeling i Kastrup optræder flere gange i sammenhæng med Peter Hummelgaard. På ministerens Facebook-side er der konkret skrevet syv opslag om afdelingen siden 2016. Blandt andet har Peter Hummelgaard været til arrangementer i afdelingen, som i et opslag beskrives som "hjemme".

Et portræt om Peter Hummelgaard i 3F's eget fagblad indledes også sådan her:

- Når 3F Kastrup holder 1. maj, er der én gæst, som er sikker deltager hvert år: Peter Hummelgaard Thomsen, 36 år, socialdemokrat - og nyudnævnt beskæftigelsesminister.

Det har også været genstand for opmærksomhed fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, der til mediet Finans italesætter Peter Hummelgaards bånd til 3F i Kastrup.

Men det giver Peter Hummelgaard ikke meget for:

- For at være helt ærlig, så er det noget bavl, siger han til TV 2.

Ifølge ministeren er det ingen hemmelighed, at han har en stærk tilknytning til de dele af Amager i København, hvor han selv er vokset op. Han fortæller også, at han kender mange ansatte i lufthavnen, herunder også bagageportører. Ifølge Peter Hummelgaard er der tale om gamle naboer samt folk, han er opvokset med.

Det har dog ifølge Peter Hummelgaard intet at gøre med hans arbejde som minister.

- Som regering skal man ikke blande sig i de stridigheder, der er på arbejdsmarkedet. Og jeg er fuldstændig udmærket klar til at sige til de selvsamme mennesker, at det ikke er en god ide og i øvrigt ikke holdbart, at man prøver at true eller tvinge nogen til at være en del af et fællesskab, de ikke ønsker at være en del af, siger han.