Politik

Nu begynder valgkampen i Venstre - men det bliver for lukkede døre

Ellen Trane Nørbys største chance for at blive næstformand er at lukrere på utilfredsheden i Venstres bagland, mener kommentator Noa Reddington.

Venstre skal have ny ledelse. Derfor indleder Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby onsdag en charmeoffensiv rundt i landet, hvor de skal møde forskellige lokale partiforeninger i Venstre og tale hver deres sag frem mod formands- og næstformandsvalget 21. september.

Det er trioens første tur sammen i rollerne som henholdsvis Venstres formandskandidat, Jakob Ellemann-Jensen, og Venstres kommende næstformand, Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby.

Møder i hele landet

Møderne er lukkede for offentligheden, men programmet og mødesteder er offentliggjort.

De tre Venstre-politikere starter onsdag aften i Region Sjælland, hvor der vil blive afholdt møde i Sorø klokken 19-21.30. Efter det er destinationerne:

  • Region Nordjylland fredag 12. september.
  • Bornholm 16. september.
  • Region Hovedstaden 17. september.
  • Region Midtjylland 18. september.
  • Region Syddanmark 19. september.

Programmet er som følger:

  • 20 minutters oplæg ved formandskandidat Jakob Ellemann-Jensen.
  • To gange 10 minutters oplæg med de to næstformandskandidater, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby.
  • Pause med kaffe og kage.
  • Spørgsmål fra salen.

Spænding om næstformandsposten

Den ene af de tre hovedpersoner, Inger Støjberg, mener, at der er et stort behov for at samle Venstre.

- Der er ingen som helst tvivl om, at vi har forsømt at lytte til baglandet. Det synes jeg, man kan se i en række sager, hvor især Sundhedsreformen er en af de ting, som fylder rigtig meget i vores bagland. Men også i det helt almindelige arbejde, siger Inger Støjberg til TV 2.

Mens det indtil videre kun er Jakob Ellemann-Jensen, der stiller op til formandsposten, er der mere spænding om, hvem der skal være næstformand.

Ifølge politisk kommentator Noa Reddington står Inger Støjberg stærkest af de to kandidater til næstformandsposten.

- Hun kom tidligst ud i forløbet, hun har fået Jakob Ellemann-Jensens opbakning, og mange nøglepersoner i Venstre har peget på hende som det helt oplagte valg. Og så er der rigtig mange Venstre-folk, der godt kan se, at et samarbejde mellem de to er en ret kraftfuld duo i dansk politik, siger Reddington.

Kan lukrere på utilfredshed

Ifølge kommentatoren er Ellen Trane Nørbys chance at lukrere på den utilfredshed, der kan være i Venstres bagland, med måden, tingene er blevet kørt på de senere år.

- Der er rigtig mange, der er utilfredse med de processer, der har været. Der er også mange i Venstres bagland, der synes, at det var en urimelig måde, Kristian Jensen blev behandlet på. Der er stor utilfredshed. Kan Ellen Trane Nørby få samlet den op, så har hun en reel chance, siger Noa Reddington.

Det hele bliver afgjort 21. september i Herning, hvor den nye formand og næstformand vil blive valgt efter en afstemning.