Politik

PORTRÆT: I modvind er Ellen Trane Nørby mest sig selv

Ellen Trane Nørby vil bruge sine 'ridser i lakken' aktivt, hvis hun bliver valgt som næstformand i Venstre.

Med blæsten lige i ansigtet på ture langs Vesterhavet er Ellen Trane Nørby allermest sig selv. Det fortalte hun til Alt For Damerne i 2016.

Modvind er ikke ukendt for den 39-årige Venstre-kvinde, men det har styrket hende, mener hun selv.

Nu har hun kastet sig ind i de sidste mange ugers stormvejr i Venstre.

I et interview med avisen Danmark meldte hun mandag sit kandidatur til næstformandsposten i partiet. En post Inger Støjberg også har lagt billet ind på.

Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det

Ellen Trane Nørby, Venstre

Vokset op ved Lemvig

Ellen Trane Nørby er vokset op i Nørre Nissum ved Lemvig. Faderen, Jørgen Andreas Nørby, er forhenværende venstreborgmester i kommunen.

Datteren meldte sig ind i partiet i 1995, men brugte blandt andet sine politiske kræfter uden for landets grænser som vicepræsident og senere præsident for den europæiske paraplyorganisation for liberale og socialliberale politiske ungdomsorganisationer,

I 2004 stillede hun op til Europa-Parlamentet, men de 24.380 personlige stemmer var ikke nok til et mandat. I stedet blev hun udnævnt til formand for partiets Europaudvalg.

Året efter satsede hun på folketingsvalget og fik plads på Christiansborg.

I 2006 kunne hun for første gang mærke, at hun havde en minister i maven, har hun fortalt. Men det var først i 2015, hun fik plads i et ministerkontor.

Hun var minister for børn, undervisning og ligestilling i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering, og da VLAK-regeringen så dagens lys i 2016, blev hun udpeget som sundhedsminister.

Ellen Trane Nørby blev minister første gang i 2015. Video: Kasper B. Andreasen

Stillede 696 spørgsmål

Her stod hun i spidsen for VLAK-regeringens plan om at nedlægge regionerne i forbindelse med en ny sundhedsreform.

En plan, der bragte hende i modvind i Venstres bagland.

- Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det - af hvordan vi som parti ikke var gode nok til at inddrage baglandet. Det kan jeg nu bringe med ind som næstformand, siger hun til avisen Danmark.

Modvind mærkede hun også i 2012, da B.T. bragte flere historie om, at hun havde brugt sin position til at forsøge at presse daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) til at sikre statsstøtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Her sad hendes mor i bestyrelsen.

Ellen Trane Nørby valgte blandt andet at stille 696 spørgsmål om, hvorfor andre museer godt kunne få statens støtte.

Daværende politisk redaktør på TV 2 Henrik Qvortrup udspurgte i 2012 Ellen Trane Nørby om sagen, hvor hun stillede 696 spørgsmål. Interviewet foregik i samtaleværelset på Christiansborg. Video: Kasper B. Andreasen

Som politisk ordfører i Venstre fra 2011 til 2014 var hun igen mål for kritiske spørgmål, da hun måtte forsvare nogle af Løkkes bilagssager.

Under det efterfølgende formandsopgør mellem Løkke og Kristian Jensen i 2014 støttede hun dog sidstnævnte.

Forsvarede bilagssager

Samme år gjorde hun et nyt forsøg på at blive valgt til Europa-Parlamentet, efter det mislykkedes i 2004. Denne gang som Venstres spidskandidat.

I forbindelse med valgkampen udgav hun en kogebog med europæiske retter, som hun blandt andet præsenterede i 'Go' morgen Danmark'.

Men endnu engang kom hun ikke til Bruxelles.

Ellen Trane Nørby gæstede Go' morgen Danmark for at præsentere sin kogebog. Video: Kasper B. Andreasen

Hun trak selv sit kandidatur tilbage, da hun blev gravid kort før valget. I dag har hun gerne sin datter i hånden på de vindomblæste ture langs Vesterhavet.

Ved datterens ankomst blev hun byttet ud som politisk ordfører i Venstre. Afløseren blev Inger Støjberg, som Ellen Trane Nørby nu duellerer med om at blive partiets næstformand.

Venstre vælger ny formand og næstformand den 21. september.