Politik

PORTRÆT: I modvind er Ellen Trane Nørby mest sig selv

Ellen Trane Nørby vil bruge sine 'ridser i lakken' aktivt, hvis hun bliver valgt som næstformand i Venstre.

Med blæsten lige i ansigtet på ture langs Vesterhavet er Ellen Trane Nørby allermest sig selv. Det fortalte hun til Alt For Damerne i 2016.

Modvind er ikke ukendt for den 39-årige Venstre-kvinde, men det har styrket hende, mener hun selv.

Nu har hun kastet sig ind i de sidste mange ugers stormvejr i Venstre.

I et interview med avisen Danmark meldte hun mandag sit kandidatur til næstformandsposten i partiet. En post Inger Støjberg også har lagt billet ind på.

Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det

Ellen Trane Nørby, Venstre

Vokset op ved Lemvig

Ellen Trane Nørby er vokset op i Nørre Nissum ved Lemvig. Faderen, Jørgen Andreas Nørby, er forhenværende venstreborgmester i kommunen.

Datteren meldte sig ind i partiet i 1995, men brugte blandt andet sine politiske kræfter uden for landets grænser som vicepræsident og senere præsident for den europæiske paraplyorganisation for liberale og socialliberale politiske ungdomsorganisationer,

Ellen Trane Nørby på Venstres EU-landsmøde i Øksnehallen i København i 2004, hvor hun kandiderer til valget til EU-parlamentet.

I 2004 stillede hun op til Europa-Parlamentet, men de 24.380 personlige stemmer var ikke nok til et mandat. I stedet blev hun udnævnt til formand for partiets Europaudvalg.

Året efter satsede hun på folketingsvalget og fik plads på Christiansborg.

I 2006 kunne hun for første gang mærke, at hun havde en minister i maven, har hun fortalt. Men det var først i 2015, hun fik plads i et ministerkontor.

Ellen Trane Nørby var børne- og undervisningminister i 2015.

Hun var minister for børn, undervisning og ligestilling i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering, og da VLAK-regeringen så dagens lys i 2016, blev hun udpeget som sundhedsminister.

Ellen Trane Nørby blev minister første gang i 2015. Video: Kasper B. Andreasen

Stillede 696 spørgsmål

Her stod hun i spidsen for VLAK-regeringens plan om at nedlægge regionerne i forbindelse med en ny sundhedsreform.

En plan, der bragte hende i modvind i Venstres bagland.

- Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det - af hvordan vi som parti ikke var gode nok til at inddrage baglandet. Det kan jeg nu bringe med ind som næstformand, siger hun til avisen Danmark.

Ellen Trane Nørby (V) har været i modvind flere gange, men er kommet styrket ud, siger hun.

Modvind mærkede hun også i 2012, da B.T. bragte flere historie om, at hun havde brugt sin position til at forsøge at presse daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) til at sikre statsstøtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Her sad hendes mor i bestyrelsen.

Ellen Trane Nørby valgte blandt andet at stille 696 spørgsmål om, hvorfor andre museer godt kunne få statens støtte.

Daværende politisk redaktør på TV 2 Henrik Qvortrup udspurgte i 2012 Ellen Trane Nørby om sagen, hvor hun stillede 696 spørgsmål. Interviewet foregik i samtaleværelset på Christiansborg. Video: Kasper B. Andreasen

Som politisk ordfører i Venstre fra 2011 til 2014 var hun igen mål for kritiske spørgmål, da hun måtte forsvare nogle af Løkkes bilagssager.

Under det efterfølgende formandsopgør mellem Løkke og Kristian Jensen i 2014 støttede hun dog sidstnævnte.

Forsvarede bilagssager

Samme år gjorde hun et nyt forsøg på at blive valgt til Europa-Parlamentet, efter det mislykkedes i 2004. Denne gang som Venstres spidskandidat.

I forbindelse med valgkampen udgav hun en kogebog med europæiske retter, som hun blandt andet præsenterede i 'Go' morgen Danmark'.

Men endnu engang kom hun ikke til Bruxelles.

Ellen Trane Nørby gæstede Go' morgen Danmark for at præsentere sin kogebog. Video: Kasper B. Andreasen

Hun trak selv sit kandidatur tilbage, da hun blev gravid kort før valget. I dag har hun gerne sin datter i hånden på de vindomblæste ture langs Vesterhavet.

Ved datterens ankomst blev hun byttet ud som politisk ordfører i Venstre. Afløseren blev Inger Støjberg, som Ellen Trane Nørby nu duellerer med om at blive partiets næstformand.

Venstre vælger ny formand og næstformand den 21. september.