Politik

Gade håber på Støjberg som næstformand: Så har Ellemann størst chance for at blive statsminister

Venstre vil have godt af et "fornuftsægteskab" mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg, mener Venstre-profilen.

Søren Gade, tidligere minister og stemmesluger ved sommerens europaparlamentsvalg, hilser et kampvalg om næstformandsposten i Venstre velkomment. Men han er ikke i tvivl om, hvorvidt det skal være Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg.

Venstres chancer for at genvinde regeringsmagten ved næste valg er størst, hvis partiets delegerede vælger Inger Støjberg som næstformand 21. september, mener han.

- Det handler grundlæggende om, hvordan vi gør Jakob Ellemann til statsminister, når han nu bliver valgt til formand. Det, mener jeg, at vi gør bedst ved, at Inger Støjberg bliver næstformand. Så favner Venstre bredest, og vi skal nå så mange vælgere som muligt ved næste valg, siger Søren Gade.

Han forudser, at Inger Støjberg især vil være et stærkt kort i det jyske.

- Jeg vil opfordre dem, som synes, at det ikke skal være Inger, til at tage en tur vest for Valby Bakke. Prøv at snakke med mange af de vælgere, der er i Jylland. Mange af dem, tror jeg, vil se Inger som den, i kombination med Jakob, der gør, at vi favner bredest, siger Søren Gade.

Haarder og Jan E. Jørgensen støtter Trane

Tidligere på sommeren blev Inger Støjberg fravalgt til posten som gruppenæstformand i Venstres folketingsgruppe.

Det fik dele af partiets bagland, og også Søren Gade, til at udtrykke bekymring for, hvad det ville få af konsekvens for partiets politiske linje på især udlændingepolitikken. En bekymring, han fortsat har.

- Jeg var bekymret på Venstres vegne, da Inger blev fravalgt til gruppeledelsen. Og det vil jeg også tillade mig at være igen, hvis det skulle ske den 21. september. Men det tror jeg ikke. Jakob Ellemann har jo også - før en ny kandidat kom på banen - udtalt sig meget positivt om Støjberg. Og det står vel til troende, selvom jeg godt er klar over, at en kommende formand ikke kan gå ud og støtte nogle af dem direkte nu, siger Gade.

En del i Venstres folketingsgruppe har åbent erklæret, at de støtter Inger Støjberg, mens andre har tilkendegivet, at de vil stemme på Ellen Trane Nørby. Til den sidste kategori hører blandt andet folketingsmedlemmerne Bertel Haarder og Jan E. Jørgensen.

- Jeg foretrækker klart Ellen fremfor Inger, og det er ikke, fordi jeg sætter spørgsmålstegn ved Ingers kvaliteter (...), men jeg mener, at Ellen vil være en mere bredt faciliteret politiker, der har flere politiske emner på paletten og som i højere grad vil være i stand til at samle (Venstre, red.) og trække nogle vælgere henover midten, siger Jan E. Jørgensen.

Det er alment kendt, at han har været modstander af den linje, Inger Støjberg har lagt i forhold til udlændingepolitikken.

Jeg håber og tror, at mange af de delegerede godt kan se det fornuftige i fornuftsægteskabet Ellemann-Støjberg

Søren Gade (V), medlem af Europaparlamentet

Fornuftsægteskab

Hvis Ellen Trane Nørby ender med at få flest stemmer blandt Venstres delegerede, frygter Søren Gade imidlertid, at det vil kunne aflæses på valgresultatet.

- Hun vil sikkert blive en glimrende næstformand, hvis hun bliver valgt. Men jeg tror, at vi vil se færre vælgere kigge i retning af Venstre, siger Gade og forudser, at han vil have flertallet med sig, når valget skal tages.

- Jeg håber og tror, at mange af de delegerede godt kan se det fornuftige i fornuftsægteskabet Ellemann-Støjberg. Det er ikke udtryk for et fravalg af Ellen som dygtig politiker. Det er en kynisk kalkule af, hvordan vi bedst muligt sikrer, at Ellemann har en chance for at blive statsminister ved næste valg. Og det vil i min optik være med Støjberg som næstformand.

Der er op til de mere end 800 delegerede på Venstres landsmøde at beslutte, hvem der fremover skal stå i spidsen for partiet.

Mens der er lagt op til kampvalg om næstformandsposten, er Jakob Ellemann-Jensen foreløbig den eneste, der stiller op som ny partiformand.