Politik

Analytiker om ny kandidat i Venstre: - Det er en streg i regningen for Ellemann

For mange Venstre-folk i baglandet er det godt, at Ellen Trane nu stiller op mod Støjberg, siger analytiker. Sagen er derimod en anden for Ellemann.

For præcis én uge siden annoncerede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, at han var kandidat til formandsposten i partiet.

Få dage efter sagde tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at hun var kandidat til næstformandsposten – hvilket Ellemann åbenlyst syntes om.

Nu har børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby også meldt sit kandidatur til næstformandsposten, og det er et bump på vejen for Ellemann. Det siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen.

- Man kan se det her som en streg i regningen i forhold til den kabale, som det var tydeligt, at Jakob Ellemann-Jensen havde i tankerne.

- Inger Støjberg skulle dække højrefløjen omkring udlændingepolitikken. Den del af Venstre, der er tættere på DF end et midtsøgende samarbejde. Det var meningen for at få alle sider af Venstre repræsenteret, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ellen Trane Nørby har traditionelt set ligget på den anden fløj i Venstre i forhold til Inger Støjberg, når det kommer til udlændingepolitikken.

Bagland glad for modkandidat

Peter Lautrup-Larsen understreger, at Jakob Ellemann-Jensen nok skal indfinde sig, hvis Ellen Trane Nørby bliver valgt. Og Ellemann-Jensen selv har da også flere gange sagt, at det er Venstres delegerede på det ekstraordinære landsmøde 21. september, der skal tage beslutningen.

Det bliver interessant at se, hvordan Ellemann stiller sig, når der nu er udsigt til et regulært kampvalg

Hans Redder, politisk analytiker, TV 2

Men også TV 2s politiske analytiker Hans Redder ser frem til, hvordan partiets, indtil videre, eneste formandskandidat stiller sig:

- Det bliver interessant at se, hvordan Ellemann stiller sig, når der nu er udsigt til et regulært kampvalg de næste uger. For han er kommet så tæt på, som han overhovedet kunne, på at sige, at Støjberg bør være næstformand, siger Hans Redder.

På Facebook skriver Ellen Trane Nørby selv, at beslutningen er truffet efter ”utallige opfordringer” fra baglandet, og at den vigtigste opgave for partiets nye ledelse bliver at samle partiet efter en tumultarisk periode. Og her mener hun, at hun vil være ”en stærkere næstformand” end Støjberg.

Det er sød musik for nogle i baglandet, siger Peter Lautrup-Larsen. For en del af oprøret i Venstre handlede om, at nogle medlemmer mente, at partiet var blevet for topstyret med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen ved roret.

- Det ligner jo for nogle i baglandet, at det fortsætter med at være topstyret, hvis Ellemann og Støjberg bliver valgt. Og det er nogle imod. Derfor synes de, at det er fint med en modkandidat, der er på den anden fløj i partiet, siger Peter Lautrup-Larsen.

Deler vandene

Ellen Trane Nørby uddyber over for Avisen Danmark, at hendes kandidatur ikke handler om at være imod Støjberg. Hun skal have en central rolle i partiet, hvis Ellen Trane Nørby bliver valgt, lyder det.

Og selvom Støjberg er en politiker, der deler vandene både internt i partiet og eksternt, har hun også mange tilhængere, siger Hans Redder.

Derfor bliver de næste 11 dage yderst interessante:

- Efter de dramatiske dage i Vejle har der jo været et håb i Venstre om, at de var på vej til at få ro på. Men sådan et kampvalg kan godt spolere det håb. Hvor hårdt et opgør det bliver mellem dem, der vil have Trane, og dem, der vil have Støjberg, ved vi ikke. Men det kan blive hårdt, siger Hans Redder.

Uroen i Venstre tog for alvor fart, da næstformand Kristian Jensen i et interview med Berlingske i august udtalte, at han ikke støttede Lars Løkke Rasmussens visioner om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, som han præsenterede to dage inden valget i juni.

Mads Fuglede fra Venstre er glad for, at Ellen Trane Nørby har meldt sit kandidatur til Venstres næstformandspost men siger dog samtidig, at han stemmer på Inger Støjberg.

Magtkampen kulminerede i forbindelse med møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse forrige weekend, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen valgte at trække sig som henholdsvis formand og næstformand for Venstre.

Siden har Kristian Jensen fungeret som formand.

Det ekstraordinære landsmøde finder sted 21. september i Herning, hvor partiets 850 delegerede skal finde en ny formand og næstformand.

Ellen Trane Nørby fik ved folketingsvalget 5. juni 13.477 personlige stemmer. Inger Støjberg fik 28.420.