Politik

Ellen Trane Nørby udfordrer Støjberg og stiller op som Venstres næstformand

Der er lagt op til kampvalg mellem Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg til ekstraordinært landsmøde 21. september.

Ellen Trane Nørby stiller op til posten som næstformand for Venstre. Det oplyser hun i et interview med avisen Danmark.

Dermed er der to kandidater til posten, da også Inger Støjberg har meldt sit kandidatur.

- Jeg mener, at jeg har, hvad der skal til for at være en stærk næstformand. Det forudsætter, at man har viljen, lysten og evnerne til at lytte til, hvad der rør sig i hele vores parti, siger hun.

Ellen Trane Nørby bekræfter overfor TV 2, at hun stiller op som kandidat til næstformandsposten i Venstre, men hun ønsker mandag ikke at stille op til interview.

På Facebook skriver Ellen Trane Nørby selv, at beslutningen er truffet efter ”utallige opfordringer” fra baglandet og politikerne.

Hun skriver videre, at partiet har været igennem en meget hård tid, og at den absolut vigtigste opgave for Venstres nye ledelse er at samle partiet.

- Det er en kæmpe opgave. Den opgave vil jeg gerne være med til at løse, skriver hun.

Jeg har efter utallige opfordringer fra gode partikollegaer og bagland besluttet at stille op som næstformand for...

Posted by Ellen Trane Nørby on Monday, September 9, 2019

Inger Støjberg har mange tilhængere - men deler også vandene

Ellen Trane Nørby fremhæver i sit interview til Avisen Danmark, at hendes valg om at stille op til posten ikke er et spørgsmål om at være mod Inger Støjberg.

- Hun skal have en central placering, men jeg mener, at jeg vil være en stærkere næstformand i forhold til at samle partiet, siger Ellen Trane Nørby til avisen Danmark.

Hun påpeger samtidig, at hun har en "solid forankring i det jyske Venstre" og erfaring fra tunge ministerier som blandt andet Sundhedsministeriet.

Netop ordene "at samle Venstre" vil ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder blive Ellen Trane Nørbys slaglinje i opgøret om næstformandsposten.

- Inger Støjberg har mange tilhængere i Venstre, men hun deler også vandene. Der er folk - også i Venstres bagland - der nødigt ser Inger Støjberg som Venstres kommende næstformand, siger Hans Redder.

Med ordene "evnen, viljen og lysten" gengiver Ellen Trane Nørby i øvrigt næsten ordret et citat fra Inger Støjberg, da hun i et interview til Altinget i november 2018 ikke ville afvise, at hun på et tidspunkt ville gå efter en toppost i Venstre.

- Jeg ved ikke, om jeg har evnen og lysten. Men jeg ved, at hvis det kom dertil, så ville jeg have viljen, lød det dengang fra Inger Støjberg.

Der er lagt op til kampvalg

Ifølge Hans Redder er det endnu en interessant udvikling i Venstre, efter at partiet for kun ni dage siden pludseligt stod uden formand og næstformand.

- Der er nu lagt op til et kampvalg. Ikke om formandsposten, for der er ikke andre kandidater - endnu i hvert fald - end Jakob Ellemann-Jensen. Det tyder på, at det bliver et dramatisk ekstraordinært landsmøde, siger Hans Redder.

Det ekstraordinære landsmøde finder sted 21. september i Herning, hvor eneste punkt på dagsordenen for partiets 850 delegerede er at finde en ny formand og en ny næstformand.

- En dygtig og kompetent politiker

Leif Krarup, der er formand for Venstre i Region Syddanmark, kommenterede som den første på Twitter nyheden, hvor han roser Ellen Trane Nørby som en dygtig og kompetent politiker.

- Så er der to kandidater til næstformandsposten i Venstre. Det er godt for medlemsdemokratiet, at de delegerede får et reelt valg, skriver han.

Også Venstre-folketingsmedlemmet Jan E. Jørgensen har meldt sig på banen som støtte for Ellen Trane Nørby. Til TV 2 siger han:

- Jeg foretrækker klart Ellen fremfor Inger, og det er ikke, fordi jeg sætter spørgsmålstegn ved Ingers kvaliteter (...), men jeg mener, at Ellen vil være en mere bredt faciliteret politiker, der har flere politiske emner på paletten og som i højere grad vil være i stand til at samle (Venstre, red.) og trække nogle vælgere henover midten.

Det er alment kendt, at Jan E. Jørgensen har været modstander af den linje, som Inger Støjberg har lagt i forhold til udlændingepolitikken.

Ellen Trane Nørby fik ved folketingsvalget 5. juni 13.477 personlige stemmer - en fremgang i forhold til valget i 2015. Ellen Trane Nørby var dermed den næststørste stemmesluger i Sydjyllands Storkreds, kun overgået af Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.