Politik

Analytiker efter nye skænderier: - Der er alt andet end ro på i Venstre

Det nye formandskabs fineste opgave bliver at vende splittelse og mistillid i baglandet, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

For godt og vel en uge siden sagde Venstres daværende formandskab farvel og tak efter ugers uroligheder.

Søndag langede tidligere Venstre-minister Søren Pind så kraftigt ud efter den tidligere næstformand Kristian Jensen, som han kaldte både ”illoyal" og ”undergravende”.

Det fik Kristian Jensen til tasterne, og i et opslag på Facebook modsagde han den tidligere Venstre-profil.

De seneste to uoverensstemmelser er et billede på status i partiet, mener politisk analytiker Hans Redder.

- Hvis der var nogen, der levede i den vildfarelse, at der var kommet ro på internt i Venstre efter de her dramatiske begivenheder i de seneste uger, så er det her en tydelig indikation på, at det ikke er tilfældet, siger han.

- Der er stadigvæk vigtige folk i partiet, der angriber, undsiger og skændes for åbne spalter i aviserne og på Twitter, fortsætter han.

”Kan martre partiet”

Siden de to formænd gik af, har politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen meldt sit kandidatur som partiets nye formand. Det skete efter utallige opfordringer fra både folketingsmedlemmer og bagland. Få dage efter meldte tidligere udlændinge- og integrationsminister sit kandidatur til posten som næstformand.

Ingen har endnu meldt deres modkandidatur.

Ellers risikerer man, at magtopgøret kommer til at martre og tynge partiet i mange, mange år frem

Hans Redder, politisk analytiker

Der venter den nye formand en stor opgave, hvis diskussionerne internt i partiet skal manes til jorden, og der skal skabes ro.

- Ellers risikerer man, at det magtopgør, der har udspillet sig de seneste uger, kommer til at martre og tynge partiet i mange, mange år frem, siger Hans Redder og henviser blandt andet til, hvordan et formandsopgør i Socialdemokratiet i mange år tyngede partiet.

I 1992 væltede Poul Nyrup Rasmussen formand Svend Auken, hvilket siden blev omtalt som ”kongemordet”.

Interview fik uro til at tage fart

Det nye formandskabs fineste opgave bliver både at vende splittelse og mistillid i baglandet, men også at forsone Venstres 43 medlemmer på Christiansborg, siger Hans Redder.

Faren er jo, at det her ikke er noget, som man kommer videre fra i partiet

Hans Redder, politisk analytiker

- Faren er jo, at det her ikke er noget, som man kommer videre fra, fordi mange af dem, der sidder i folketingsgruppen og skal være med til at genopbygge Venstre, også har spillet en rolle i forbindelse med denne her sag, siger han.

Uroen startede i partiets bagland, da flere Venstre-medlemmer mente, at konstitueringen internt i partiet efter valget havde taget for lang tid. Den tog fart, da Kristian Jensen i et interview med Berlingske i begyndelsen af august udtalte, at han ikke støttede Lars Løkke Rasmussens visioner om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, som han præsenterede to dage inden valget i juni.

Magtkampen kulminerede i forbindelse med møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse forrige weekend, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen valgte at trække sig som henholdsvis formand og næstformand for Venstre.

Siden har Kristian Jensen fungeret som formand, indtil partiet skal vælge en ny på et ekstraordinært landsmøde 21. september.

Søren Pind trak sig fra politik og som uddannelses- og forskningsminister 1. maj 2018. Han ”følte sig tømt”, lød det.

Siden har han brugt tiden som bestyrelsesformand i et firma, der arbejder med cybersikkerhed, og på at skrive bogen 'Frie Ord', der udkommer i denne uge. Det er i denne forbindelse, at han har givet et interview til Berlingske.