Rødt flertal enige om undersøgelse af Støjberg

Mens hun kandiderer til næstformandsposten i Venstre, kan Inger Støjberg nu også få andre ting at tænke på.

Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal undersøges for sin ageren i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.

Det mener regeringen og partierne SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten.

På et møde i Justitsministeriet fredag er partierne blevet enige om, at der skal nedsættes en undersøgelskommission til at komme til bunds i sagen.

En undersøgelseskommission må ikke tage stilling til ministres ansvar i sager, men den kan klarlægge, hvad der er foregået.

Der vil formentligt gå et par uger, før der bliver formuleret et kommissorium, som er en skriftelig formulering af kommissionens præcise opgave.

Samtidig skal justitsministeren udpege den eller de personer, som skal være medlemmer af undersøgelseskommissionen, inden arbejdet kan gå i gang.

En kommission skal arbejde hurtigt

Efter mødet i Justitsministeriet kom politikerne fra de fem partier ud.

- Vi er blevet enige om at nedsætte en kommission. Forhåbentlig en, som kan arbejde rimelig hurtigt, men et par år, så vi kan få undersøgt sagen til bunds. Der var fuldstændig enighed om, at det er det, vi gerne vil. Der skal placeres et ansvar, siger Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, skriver på Twitter, at "det handler om demokratiets spilleregler. Ikke om barnebrude eller næstformænd".

Afviste ansvar for ulovlig praksis

Sagen tager udgangspunkt i en instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18 år, da ministeren ikke ville acceptere barnebrude.

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016, og Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den.

Men Folketingets Ombudsmand har efterfølgende fastslået, at instruksen er ulovlig.

I sin tid som minister har Inger Støjberg været indkaldt i flere samråd om sagen, hvor hun har fastholdt, at hun ikke har forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis, og at det er myndighederne - ikke ministeren - der har ansvaret for at overholde forvaltningsloven.

Men ifølge regeringen og støttepartierne står det stadig ikke klart, hvad den forhenværende udlændinge- og integrationsminister har vidst. Derfor skal en undersøgelseskommission nu kaste lys over sagen.

Støjberg vil svare på alle spørgsmål

Politisk kommentator Hans Engell har tidligere til TV 2 fortalt, at sagen efter hans mening kan blive meget problematisk for Inger Støjberg.

- Det kan få ekstremt alvorlige konsekvenser, hvis afhøringer af embedsmændene viser, at Inger Støjberg har givet urigtige oplysninger.

Fredagens udmelding fra de røde partier kommer samtidig med, at Støjberg i denne uge har meddelt, at hun stiller op som kandidat til næstformandsposten i Venstre.

Rød blok har nedsat en kommission, der skal undersøge Støjberg i forbindelse med ulovlig adskillelse af asylpar. Inger Støjberg er imødeser det med sindsro, og mener hun har sit på det rene.

Om udsigten til, at der bliver nedsat en undersøgelseskommission, skrev hun torsdag i en sms til Ritzau, at "det er ude af hendes hænder".

- Jeg har allerede redegjort for forløbet om indgrebet mod barnebrude i talrige samråd og i hundredvis af svar til Folketinget, ligesom der har været en ombudsmandsundersøgelse. Hvis der kommer endnu en undersøgelse, så vil jeg naturligvis svare på alle spørgsmål en gang til i den forbindelse, lød det fra Inger Støjberg.