Politik

Kommuner får 2,2 milliarder kroner mere til velfærd i 2020

Aftalen for kommunernes økonomi i 2020 er på plads.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er blevet enige om en aftale om kommunernes økonomi for det kommende år.

Det oplyser parterne på et pressemøde i Finansministeriet fredag formiddag.

Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere i 2020, og det udskældte omprioriteringsbidrag fjernes, oplyser finansminister Nicolai Wammen (S).

- Når der kommer flere børn og ældre, så er det vigtigt, at pengene følger med, og det er det, vi er blevet enige om, siger Wammen.

Han mener, at der er tale om "det største løft af kernevelfærden i flere år".

Foruden de 2,2 milliarder er regeringen og KL enige om, at der skal findes yderligere en halv milliard kroner i form af en 'velfærdsprioritering'.

Den halve milliard skal findes ved at frigøre ressourcer gennem en mere effektiv drift ude i kommunerne. Pengene kan anvendes til at ansætte flere medarbejdere og til yderligere at udbygge velfærden, lyder det.

OVERBLIK: Hovedpunkter i aftalen

  • Der er afsat 2,2 milliarder kroner mere til kommunerne
  • Derudover skal der frigøres yderligere 500 millioner kroner til velfærd ved effektivisering
  • Kommunernes anlægsloft løftes med 1,3 milliarder kroner til 19,1 milliarder
  • Planlagte nedskæringer i det kommunale udgiftsloft på 0,5 milliarder kroner årligt ophæves
  • KL vil indgå i arbejde frem mod en børneplan med blandt andet fokus på indførsel af lovbundne minimumsnormeringer frem mod 2025

Kun nogle kommuner får løft

Både fra finansministeren og KL lyder det, at aftalen ikke løser alle problemer. Der vil fortsat være svære prioriteringer i landets kommuner.

Økonomiaftalen er således kun første skridt. Nu skal der lægges budgetter for 2020, og her ser virkeligheden meget forskellig ud fra kommune til kommune, mener KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

- Der er forskellige udfordringer i kommunerne, så for nogle kommuner vil det her være en kærkommen håndsrækning til, at man kan holde skindet på næsen, og for andre vil man kunne give et løft med afsæt i det her, siger Jacob Bundsgaard.

Virkeligheden meget forskellig ud fra kommune til kommune, selvom de får 2,2 milliarder. Det mener KL-formand Jacob Bundsgaard (S), der også siger, at økonomiaftalen således kun er første skridt.

Socialdemokratiet gik til valg på, at velfærden ikke bare skulle fastholde sit nuværende niveau, selvom der bliver flere børn og ældre, men at velfærden skulle have et decideret løft.

Adspurgt på fredagens pressemøde lyder det fra Jacob Bundsgaard, at der ikke har været en forventing om et stort løft i det kommende år.

- Vi synes, det er en god aftale, men der vil stadig være kommuner, der er udfordret, afhængig af den situation, man står i, siger KL-formanden.

Kritik fra blå partier

Aftalen møder kritik fra Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K). På Twitter skriver han, at han for første gang i sine ti år i KL's bestyrelse ikke har kunnet stemme for en økonomiaftale med regeringen.

- Borgerne forventer mere velfærd efter valgkampen. Uændret velfærd koster tre milliarder kroner. Men regeringen vil kun give 1,7 milliarder kroner, skriver han.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, siger tilsvarende til TV 2, at han ikke kan se, hvordan det lovede velfærdsløft kommer til udtryk.

- I bund og grund er der ikke leveret på de mange valgløfter, som Socialdemokratiet gav, siger han.

Korte forhandlinger

Normalt begynder forhandlingerne allerede i slutningen af april, men grundet folketingsvalg, regeringsdannelse og sommerferie har staten skullet forhandle en aftale på plads med kommunerne på rekordtid.

Aftalen for regionernes økonomi i 2020 faldt på plads tidligere på ugen.