Politik

Danmark vil udsende flere hundrede personer til fire nye militærbidrag

Danmark vil blandt andet øge bidraget til indsatsen mod IS i Syrien og mod ekstremisme og ulovlig migration i Afrika.

Verden bliver stadig mere urolig, og derfor er Danmark nødt til at øge sit bidrag internationalt.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag eftermiddag, hvor regeringen præsenterer fire nye militære bidrag samt et muligt femte tiltag.

Det drejer sig blandt andet om et øget bidrag til kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) og et markant bidrag til NATO's beredskabsstyrker.

- Vi er nødt til at føre en aktiv udenrigspolitik, og vi er også nødt til at sætte handling bag ordene, siger statsministeren.

Som begrundelse for de danske tiltag nævner Mette Frederiksen en ustabil situation i Mellemøsten, et mere aggressivt Rusland, et Arktis, hvor konkurrencen mellem stormagterne tager til, samt situationen i Afrika og ulovlige migrantstrømme.

Meldingen kommer efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn fredag, hvor der ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var "massiv og bred" opbakning til de fire militære bidrag fra de øvrige partier i Folketinget.

Få et overblik over de fire tiltag herunder:

1) Bidrag til indsatsen mod IS

Danmark vil sende et kirurghold fra Forsvaret til en koalitionsbase i det nordøstlige Syrien. Holdet består 14 personer, der som læger, sygeplejersker, behandlere og støttepersonel kan yde avanceret traume- og lægehjælp.

Regeringen mener, det danske lægehold vil gøre stor gavn, og ifølge Mette Frederiksen og forsvarsminister Trine Bramsen (S) er bidraget efterspurgt af partnerne i den internationale koalition.

2) Bidrag til NATO-styrker

Truslen udefra er alvorlig, lyder det fra Mette Frederiksen. Derfor vil Danmark yde et væsentligt beredskabsbidrag til NATO's nye forsvarsstyrker.

Det drejer sig om en kampbataljon med cirka 700 personer, et større krigsskib med cirka 170 personer samt fire kampfly med støttepersonel.

- De vil være i højt beredskab og kan derfor med kort varsel stilles til rådighed, hvis det bliver nødvendigt, siger Trine Bramsen.

3) Bidrag til hangarskibsgruppe

Danmark skal yde et flådebidrag i form af en fregat med cirka 150 personer til at støtte en amerikansk hangarskibsgruppe i tre måneder i Nordatlanten og Middelhavet.

Det sker både for at styrke den maritime sikkerhed, men også for at opbygge et endnu stærkere operationelt og tæt samarbejde med USA, oplyser Trine Bramsen.

4) Bidrag til indsats i Afrika

Danmark vil sende et personelbidrag på ti personer til FN’s fredsbevarende mission i Mali. De skal være FN's øjne og ører i Mali.

En-to stabsofficerer skal sendes til den franskledede Operation Barkhane i Sahel-regionen. Hertil kommer et transportflybidrag med op til cirka 65 personer fra november samt to transporthelikoptere op til 70 personer.

- Det er en meget urolig region, der er arnested for terror, radikalisering, ekstremisme og ruterne til den illegale migration. Det er alt sammen noget, der kan true Danmark, lyder det fra den danske statsminister.

Muligt femte bidrag

Derudover ser regeringen på et muligt flådebidrag til en international maritim indsats med europæisk forankring i Hormuzstrædet.

Ifølge Mette Frederiksen er der dialog med en række europæiske lande om dette.

Fortsætter andre bidrag

Foruden de nye bidrag vil Danmark fortsætte sine bidrag i Afghanistan, Irak, Kosovo og Estland. Danmark sender således igen til januar 200 til NATO's fremskudt tilstedeværelse i Estland.

- Samlet set sender vi således mere end 500 danske soldater yderligere ud. Det er en markant forøgelse af vores internationale engagement, siger Trine Bramsen.