Politik

V-medlem ekskluderet på ekstraordinær generalforsamling

Uenighed om tvungne håndtryk ved statsborgerskabsceremonier har givet problemer for et Venstre-byrådsmedlem i Billund.   Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Lars Hansen var blandt andet imod tvungne håndtryk til nye statsborgere.

Onsdag aften blev Venstres byrådsmedlem i Billund kommune Lars Hansen endegyldigt smidt ud af partiet.

Det skriver JydskeVestkysten efter en ekstraordinær generalforsamling.

Udsmidningen kommer, efter Lars Hansen blandt andet har stemt imod tvungne håndtryk i forbindelse med grundlovsceremonier i Billund Kommune, som han har kaldt symbolpolitik og ”topstyring fra partiet”.

Lars Hansen forlod mødet hurtigt, men fortalte, at han accepterer beslutningen:

- Jeg synes, det er forunderligt, at kommuneformanden ikke kom med en længere forklaring, end han gjorde. Han skulle reddes af borgmesteren og byrådsgruppen. Det siger måske lidt om, hvor idéen er født. Afstemningen blev meget tæt. Havde afstemningen nu endt 105-7, kunne man sige, at så var der kun én retning. Men at det blev så tæt, viser, hvor splittet det var, siger Lars Hansen.

122 stemmer blev afgivet. 39 stemte til fordel for Lars Hansen. 83 stemte imod. Bestyrelsen havde brug for 81 stemmer for at leve op til kravet om de to tredjedele.

Sagen startede i juni

Sagen tog sin begyndelse i juni, hvor bestyrelsen i Venstres kommuneforening i Billund Kommune opfordrede Lars Hansen til at trække sig fra partiet, da de mente, at han var illoyal.

Baggrunden var netop den omtalte sag om håndtrykket til nye statsborgere. Lars Hansen stemte imod, da byrådet skulle vedtage proceduren, der er et krav for at blive dansk statsborger.

Bestyrelsen understregede ifølge JydskeVestkysten, at ekskluderingen ikke skete på baggrund af en enkelt sag, men på grund af "gentagne tillidsbrud gennem årene som byrådsmedlem for Venstre".

Lars Hansen ville dog ikke gå frivilligt, og bestyrelsen ekskluderede ham, hvilket Lars Hansen ankede. Derfor skulle sagen afgøres på en generalforsamling.

Lars Hansen har nu fire uger til at anke beslutningen, men over for JydskeVestkysten fortæller han, at han umiddelbart ikke ønsker at anke, da han vil lægge sagen bag sig og komme videre med arbejdet i byrådet.

Formand for Venstre i Billund Kommune Ivar Nørlund kalder situationen for ”trist”, men han er glad for opbakningen til bestyrelsens beslutning. At kun tre stemmer var afgørende, er dog ikke en overraskelse:

- Vi har hele tiden vidst, at det ville blive tæt. Generalforsamlingen er den øverste myndighed, og de har givet bestyrelsen opbakningen til beslutningen, så vi anser sagen for lukket. Nu skal vi til at diskutere politik i stedet, siger Ivar Nørlund.

Første håndtryk i juni

Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gennemførte 17. januar den første grundlovsceremoni med de omdiskuterede håndtryk, hvor hun selv gav hånd.

I juni sidste år aftalte den daværende regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en række stramninger på statsborgerskabsområdet, hvor håndtryk indgik.

Støjberg åbnede samtidig for tvangsbøder, hvis kommunerne ikke lystrer.