KOMMENTAR: Hvordan havde det konservative USA mon reageret, hvis Obama havde brugt et forfalsket vejrkort?

16x9
Uanset hvad Det Hvide Hus måtte mene, kan der selvfølgelig ikke herske nogen tvivl om, at det forfalskede vejrkort er en kæmpehistorie, siger Mirco Reimer-Elster. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Historien om et forfalsket vejrkort illustrerer hykleriet i det konservative USA.

Lad os starte med et tankeeksperiment:

USA's 44. præsident Barack Obama skræmmer først fejlagtigt Alabamas borgere ved at varsle om en forestående orkan og bliver korrigeret af delstatens gren af USA's nationale vejrtjeneste - for så derefter at forsvare den falske påstand ved hjælp af et forfalsket vejrkort.

Mon ikke reaktionen havde været et ramaskrig i det konservative USA, og at Obama – med rette – var blevet beskyldt for at agere dybt uprofessionel og svigte sit ansvar som nationens leder i en krisesituation?

Hykleriet bag historien om vejrkortet

Grunden til, at vi starter med dette tankeeksperiment, er for at fremhæve absurditeterne og hykleriet, som vi er vidne til fra både præsident Trump og det konservative USA i disse år.

For ovennævnte tankeeksperiment baserer sig desværre ikke på nogen fiktiv hændelse, men den nuværende amerikanske præsident Donald Trumps håndtering af orkanen Dorian i de forgange dage.

En håndtering, som man i øvrigt skal lede forgæves efter på de fremtrædende konservative og højreorienterede medier i USA i disse døgn. Det hæderkronede konservative magasin National Review omtaler ikke orkanen, hos det højreorienterede netmedie Breitbart er man optaget af Joe Bidens blodige øje, mens orkanen på forsiden af Fox News godt nok er tophistorien, men præsidentens kommunikationsstrategi ikke bliver nævnt med ét ord.

Et kvalificeret gæt er, at det havde forholdt sig anderledes, hvis en demokratisk præsident såsom Obama havde ageret på samme måde som Trump.

Særligt hvis man tænker på, hvor lavt det konservative USA havde sat barren for, hvad der kunne betegnes som en ”skandale” i Obama-årene. For glem ej, at det for fem år siden ifølge konservative medier og kommentatorer var en ”skandale”, at præsident Obama havde valgt at tage et lyst jakkesæt på; en hændelse, der den dag i dag stadig omtales som en angivelig ”kontrovers” i amerikanske centrumhøjre medier som eksempelvis The Hill.

Trump spiller mere golf end Obama

Præsident Trump aflyste som bekendt sin rejse til Polen og valgte at blive hjemme i USA for at monitorere orkanen. Det var selvfølgelig den rigtige beslutning at træffe – særligt når man som Trump slår sig op på en ”America First”-dagsorden. At præsidenten så i mandags spillede golf noget af tiden, var af samme årsag et visuelt mareridt.

Det giver sig selv, at det ikke ser supergodt ud, når USA's præsident svinger golfkøllen, mens millioner af amerikanere på USA's sydlige østkyst forbereder sig på at blive ramt af en naturkatastrofe. Særligt ikke, når man som præsidentkandidaten Trump brugte krudt på at anklage den siddende præsident Obama for at bruge for meget tid på at spille golf, og så efterfølgende bruger mere tid på at spille golf end forgængeren

Hvorfor beklager Trump ikke bare fejlen?

Donald Trumps støtter vil nok argumentere, at historien om det forfalskede vejrkort igen udstiller mediernes og kommentatorkorpsets foragt og had overfor præsidenten. Det var i hvert fald den udlægning, som pressetalsmand for Det Hvide Hus J. Hogan Gidley kom med på Twitter.

Her bekræftede Gidley, at kortet var blevet ændret med en sprittusch, for så i samme tweet at kritisere medierne for at fokusere på denne – i hans udlægning – ligegyldige detalje.

Uanset hvad Det Hvide Hus måtte mene, kan der selvfølgelig ikke herske nogen tvivl om, at det forfalskede vejrkort er en kæmpehistorie.

For selvfølgelig er det en stor historie, at nogen i Det Hvide Hus har fundet det nødvendigt at ændre et officielt vejrkort med en tusch - noget der i øvrigt er en strafbar handling, der kan resultere i op til tre måneders fængselsstraf.

Udover en enorm grad af hykleri rummer den her historie derfor også et andet tankevækkende element:

Hvorfor tog USA's præsident ikke bare bestik af korrektionen fra USA's meteorologiske institut, at orkanen ikke ville ramme Alabama, i stedet for at gøre brug af et forfalsket vejrkort i et desperat forsøg på partout at få ret?