Lippert

Claus Hjort: - Det udviklede sig vildere, end jeg nogensinde havde forestillet mig

Claus Hjort Frederiksen indrømmer, at han bærer et stort ansvar for de seneste ugers uro i Venstre.

- Jeg havde ikke forudset, at det ville ende med et så massivt krav om formandens og næstformandens afgang. Det udviklede sig vildere, end jeg nogensinde havde forestillet mig.

Det er ikke mange uger siden, at Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen selv krævede, at næstformand Kristian Jensen skulle gå af. Alligevel er han overrasket over udfaldet af weekendens hovedbestyrelsesmøde i Venstre. Det fortæller han i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Claus Hjort Frederiksen i Venstre

I 1973 blev Claus Hjort Frederiksen sekretær for Venstre folketingsgruppe.

Kort efter overtog Venstre statsministeriet med Poul Hartling i spidsen.

Omtrent et årti senere blev Uffe Ellemann-Jensen formand for Venstre, og Hjort blev efterfølgende partisekretær for partiet. Den post besad han frem til 2001.

Under Anders Fogh Rasmussens regering var han beskæftigelsesminister. Under Lars Løkke Rasmussens regeringer var han først finansminister over to omgange og dernæst forsvarsminister frem til valget i juni 2019.

Kilde: claushjort.dk

Her endte både partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen med at forlade deres topposter i partiet. Lars Løkke Rasmussen forsvandt ud ad en bagdør efter mødet og har kun ytret få ord på sociale medier siden.

- Det er et forløb over lang tid, som er kulmineret på de her møder, indrømmer Claus Hjort Frederiksen, der ville ønske, at han selv havde gjort mere for at forhindre udfaldet.

- Jeg tror, vi er mange, der har et ansvar. Situationen mellem formanden og næstformanden har ulmet i lang tid, og det burde man måske have grebet ind over for tidligere, siger han.

Hjort tæt på hele forløb i Venstre

Uroen i Venstre tog for alvor fart, da Kristian Jensen i et interview med Berlingske i begyndelsen af august udtalte, at han ikke støttede Lars Løkke Rasmussens visioner om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Claus Hjort Frederiksen var en af de første Venstre-folk til at reagere.

Under Venstres sommergruppemøde udtalte han, at Kristian Jensen underløb den politiske linje, som partiets formand havde lagt, og at partifællen derfor burde trække sig som næstformand.

Ordene måtte han dog sluge en uge senere. I et Facebook-opslag skrev Hjort, at et møde i forretningsudvalget havde fået ham på andre tanker, og at han ikke længere så behov for ændringer i partiets top.

Jeg tror ikke, at Lars Løkke Rasmussen i sin vildeste fantasi forestiller sig at starte et nyt parti.

Claus Hjort Frederiksen, MF, Venstre

Men snart begyndte baglandet at røre på sig.

Venstre i Region Midtjylland samt enkelte folketingsmedlemmer og borgmestre begyndte offentligt at opfordre Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig. Det fik igen Claus Hjort Frederiksen på banen.

"Stop mobningen af formanden", lød det fra den tidligere forsvarsminister, der mente, at den slags opgør skulle tages på det kommende landsmøde - ikke i offentligheden.

Da både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen så alligevel trak sig under denne weekends møde i Venstres hovedbestyrelse, tyede Claus Hjort Frederiksen endnu en gang til tasterne på Facebook. Han kaldte det "tragisk", at Løkke blev frataget muligheden for at fremlægge sit politiske projekt på landsmødet.

Afviser rygter om Løkke Parti

Og netop ordet tragisk holder Claus Hjort fast i.

- Det er første gang, vi har oplevet, at en formand ikke får lejlighed til at få prøvet sit mandat af på et landsmøde. Traditionelt set har formanden her mulighed for at forklare sin politiske linje. Jeg ved ikke, hvilke andre ord jeg kunne bruge. Det er et knæk for partiet. Vi fylder 150 år næste år, og det er 150 års erfaring, som ikke slog til i denne her situation, siger han i 'Lippert'.

Samtidig afviser han rygterne om, at Lars Løkke Rasmussen skulle have i sinde at starte sit eget parti.

Claus Hjort afviser rygterne om, at Lars Løkke Rasmussen skulle have i sinde at starte sit eget parti.

Rygterne har blandt andet sviret i Ekstra Bladet, hvor anonyme Venstre-kilder påstår, at Løkke på weekendens hovedbestyrelsesmøde "truede med det".

- Rygterne er opstået ved, at Lars Løkke på hovedbestyrelsesmødet sagde, at han var blevet tilbudt fire millioner kroner til at starte et nyt parti. Men han sagde samtidig, at han ikke ville gøre det. Det har dem, der har refereret fra mødet til Ekstra Bladet, lige glemt at tilføje, siger Claus Hjort, der understreger:

- Jeg tror ikke, at Lars Løkke Rasmussen i sin vildeste fantasi forestiller sig at starte et nyt parti.

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg har meldt sig som kandidater til posterne som henholdsvis formand og næstformand. Der afholdes ekstraordinært landsmøde i Venstre 21. september, hvor posterne uddeles.