Politik

Jo tættere Støjberg er på magten, jo bedre for os, siger Thulesen Dahl

Partierne i blå blok glæder sig over, at Venstres måske kommende topduo ser ud til at droppe alle tanker om et regeringssamarbejde med S.

Et nyt makkerpar har meldt sin ankomst i dansk politik.

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg går sammen efter magten i Venstre, og det glæder kollegerne i blå blok.

Hos de konservative og Liberal Alliance roser man Ellemanns tanker om igen at samle de borgerlige partier, og hos Dansk Folkeparti betrygger man sig ved, at Støjberg nu alligevel bliver placeret centralt i Venstres ledelse.

- Jo bedre placering Inger Støjberg har i forhold til at fastlægge Venstres politiske kurs, jo sikrere kan vi føle os i Dansk Folkeparti. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Inger Støjberg på udlændingepolitikken, og som bekendt er det hjerteblod for Dansk Folkeparti, at vi holder snor udlændingepolitikken, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Utilfredse med Løkke

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har siden valget været på kant med Venstre og partiets ledelse.

I et interview med Berlingske i august kaldte han det et "stort svigt", at Lars Løkke Rasmussen under valgkampen åbnede op for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Pape beskyldte direkte Venstre-formanden for at have sendt det borgerlige Danmark ud i en historisk krise.

Den retorik er gemt væk nu, hvor Jakob Ellemann-Jensen blandt andet i et interview med Jyllands-Posten har erklæret det for sit mål at stå i spidsen for en borgerlig-liberal regering:

- Vi har efterlyst, at der bliver meldt klart ud fra Venstre, at man går efter en borgerlig regering, og det synes jeg, er det vigtigste her. Jeg synes, det peger i den rigtige retning.

Hos Liberal Alliance kalder formand Alex Vanopslagh Jakob Ellemann-Jensen for "en charmerende fyr", og han glæder sig ligesom Pape over hans udmeldinger om at samle den borgerlige familie.

- Den er vi med på i Liberal Alliance, siger han.

Skepsis i Nye Borgerlige

Endelig er der Nye Borgerlige. Om dem sagde Lars Løkke Rasmussen under valget, at han ikke ville tælle med i ligningen, fordi de kom med ufravigelige krav, der ville bryde med internationale konventioner.

Jakob Ellemann har omvendt sagt, at han er klar til at samarbejde med alle, og den invitation glæder partiformand Pernille Vermund.

Hun vil dog se det, før hun tror det:

- Det første, jeg har hørt indtil videre, tegner godt. Men lad os nu se, om det bliver mere socialdemokratisk politik, eller om de er klar til at melde sig ind i blå blok fuldbyrdet og få løst de massive problemer, vi har med udlændingepolitikken, fra bunden, siger Vermund.

Før nogle af Ellemanns - og Støjbergs - ord kan blive til virkelighed, skal de først vælges formelt. Valget finder sted den 21. september, hvor Venstre holder ekstraordinært landsmøde. Foreløbig er de to de eneste to kandidater.