Politik

For et år siden var de rasende på Ellemann-Jensen - nu støtter de ham

Jakob Ellemann-Jensen er manden, der kan give Venstre en ny start, siger røster i partiets bagland, der før var kritiske.

Den hidtil eneste kandidat til formandsposten i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, ligner en mand, der kan gå på vandet.

På Christiansborg står kollegerne i kø for at bakke op, og selv i baglandet, hvor kritikken af ham for bare et halvt år siden ellers var krads, har piben nu fået en anden lyd.

- Dengang han var miljø- og fødevareminister, var jeg ikke vild med ham. I dag synes jeg, han er fin. Mojn! lyder det blandt andet fra Nis Fallesen, formand for Venstre i Haderslev.

Han var tilbage i marts mildest talt ikke begejstret for Ellemann.

- Jeg ved godt, at Venstre skal være mere grøn i dag, men det er svært for mig at se på partiets landbrugspolitik i øjeblikket. Jeg har det ikke nemt med den, sagde han dengang til avisen Danmark.

Skabte splittelse

Utilfredsheden skyldtes især Jakob Ellemann-Jensens tilgang til det ministerium, han kort tid forinden havde overtaget fra Esben Lunde Larsen.

Blandt andet udtalte Ellemann i forbindelse med overdragelsen, at der er en grund til, at "miljø-" står før "fødevare-" på ministeriets brevpapir. Og siden viste han åbent sin frustration, da det kom frem, at landbruget havde leveret under én procent af målet om reducering af kvælstofudledning i 2018.

Tre udtalelser, der har bragt Ellemann på kant med baglandet

- Jeg har sagt, at det eneste ministerium jeg ville sige nej tak til, det var det her, og sådan kan man have et standpunkt, til man tager et nyt.

Den 2. maj 2018

- Nu overtager jeg posten her i Ministeriet for Miljø og Fødevarer - i den rækkefølge. Jeg antager, at det er derfor, man har skrevet det sådan på brevpapiret.

Den 2. maj 2018

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte tallet - og det var med en masse bandeord.

Da det kom frem, at landbruget havde leveret under én procent af målet om reducering af kvælstofudledning i 2018, 8. februar 2019

Kilde: Avisen Danmark

- Vi havde et godt øje til Ellemann, fordi han har stået som et friskt pust i Venstre. Det har vi ikke længere. Jeg husker ikke, at splittelsen mellem land og by har været større i Venstre end nu, sagde formanden for Lemvig-egnens Venstre, Tage Rækby, dengang til avisen Danmark.

Jeg vil opfordre ham til at være knap så kæk og lytte til baglandet

Mogens Dall, folketingskandidat for Venstre

Men også han er i dag blødt op:

- Der var en uheldig formulering, han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) havde på det tidspunkt. Dengang havde han en bunden opgave med at få nogle af stemmerne tilbage fra de store byer efter valget. I dag er en helt anden situation.

- Han kan være med til at give os en ny start og en ny profil. Det er vigtigt, at han sender signaler om, at han vil samle blå blok, siger Tage Rækby til TV 2.

Ellemann står fast

Mogens Dall, der er formand for Landbo Syd og folketingskandidat for Venstre i Aabenraa-kredsen, sagde tilbage i marts i år, at han håbede, Jakob Ellemann-Jensen efter et kommende valg ville blive tildelt et andet ministerium end Miljø- og Fødevareministeriet. Det betyder dog ikke, at han i dag ikke vil støtte hans formandskandidatur. Han har blot to gode råd:

- Nu er han kandidat, og han bliver valgt - ingen tvivl om det. Fuld opbakning og tillykke med det. Men jeg vil opfordre ham til at være knap så kæk og lytte til baglandet.

Det siger Jakob Ellemann-Jensen, at han vil, men han slår samtidig fast, at Venstre under hans ledelse også fremadrettet vil argumentere for, at landbruget reguleres i en mere grøn retning.

- Man skal huske på, at landmændene er dem, der har den største interesse i at få styr på klimaforandringerne, siger han til Jyllands-Posten.