Politik

Ellemann-Jensens fire udfordringer – hvis han bliver valgt til formand for Venstre

Der er en del skår, der skal klinkes efter Løkkes exit som formand - både internt i Venstre og i blå blok.

Der venter Jakob Ellemann-Jensen nogle store udfordringer, hvis han bliver valgt som ny formand for Venstre på partiets landsmøde 21. september.

Der er nemlig en del skår, der skal klinkes – både internt i Venstre, men også i hele blå blok, der stod måbende tilbage, da tidligere formand Lars Løkke Rasmussen under valgkampen rakte hånden frem mod Socialdemokratiet.

Dét projekt har Jakob Ellemann-Jensen allerede lagt i graven – han kommer ikke til at gå på valg på en SV-regering, sagde han tirsdag aften. Men der venter flere politisk afgørende beslutninger og udfordringer.

1. Kan han skabe ro i Venstre?

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder var især én udmelding fra Elleman-Jensen værd at bemærke:

- Ordet formandskab er vi holdt op med at bruge, lød det tirsdag fra formandskandidaten.

Det delte formandskab var et resultat af magtkampen i Venstre i 2014, hvor bilagssagen var tæt på at vælte Lars Løkke Rasmussen af pinden. Efterfølgende lå det i kortene, at Løkke og næstformand Kristian Jensen sammen skulle udstikke en politisk kurs for Venstre.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen skabte formandskabet en fløjkrig, der varede i fem år.

- Der har været et prædikat, som man satte på folk – er du en Løkke-mand eller en Jensen-mand? Og så blev man lidt bedømt ud fra det, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen har derfor i håb om at skabe ro gjort klart, at en næstformand i Venstre ikke fremover per definition skal være kandidat til at være den næste formand.

2. Kan han samle blå blok?

Mens Lars Løkke Rasmussen under valgkampen flere gange sagde, at han under ingen omstændigheder ville samarbejde med Pernille Vermunds parti Nye Borgerlige, har Jakob Ellemann-Jensen en anden holdning:

- Jeg kommer ikke til at acceptere ultimative krav, men jeg vil ikke på forhånd udelukke at samarbejde med nogen, sagde han tirsdag aften.

Udmeldingen fra Jakob Ellemann-Jensen giver ifølge Hans Redder god mening, hvis han vil danne en blå regering på sigt. Med mandatfordelingen efter valget ser det svært ud for blå blok at opnå flertal uden Nye Borgerlige.

- Det virker, som om Jakob Ellemann-Jensen og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige skal sætte sig sammen og tage nogle snakke. Kan Pernille Vermund frem mod næste valg bløde op på nogle af sine ultimative krav. Og kan Jakob Ellemann-Jensen – tør han – bygge et troværdigt projekt på Pernille Vermunds mandater, spørger Hans Redder.

3. Hvad bliver den politiske linje?

En tredje udfordring for Jakob Ellemann-Jensen er, hvor Venstre skal placeres politisk – i forhold til blandt andet miljøet, landbruget og udlændingepolitikken.

Jakob Ellemann-Jensens rolle som politisk ordfører har været loyalt at bakke op om den linje, Lars Løkke Rasmussen har udstukket.

- Så vi ved ikke, hvor han vil placere sig nu, siger Hans Redder.

Jakob Ellemann-Jensen gjorde som miljø- og fødevareminister meget ud af at sige, at rækkefølgen på titlen betød først miljø og dernæst fødevarer.

- Men det gjorde ham også upopulær i dele af Venstres bagland, som ikke mente, at hans tilgang til den grønne omstilling harmonerede med landbrugets holdninger, siger Hans Redder.

På udlændingeområdet er det ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen alment kendt, at Jakob Ellemann-Jensen har været skeptisk over for Venstres linje.

- Måske ikke overfor stramninger, men måden, de er blevet solgt på, med kage og en tæller i Integrationsministeriet, siger Peter Lautrup Larsen, der peger på en fjerde udfordring.

4. Kan han sætte sig i respekt?

Mens det var helt naturligt, at Lars Løkke Rasmussen satte sig for bordenden i blå blok, er spørgsmålet, om det vil være lige så naturligt i den daglige politik, at det er Jakob Ellemann-Jensen, der bliver anfører for blå blok?

- Det afgørende for Jakob Ellemann-Jensen er nu, om han har den autoritet – også i forhold til Søren Pape Poulsen (K) og Kristian Thulesen Dahl (DF), som vil mene, at de har været noget længere i dansk politik end Jakob Ellemann-Jensen, siger Peter Lautrup-Larsen.