GO'

Ellemann har sms’et med Løkke: - Han skulle vide det fra mig og ikke fra tv

Jakob Ellemann-Jensen sætter i interview blandt andet ord på den krig, der de sidste fem år har været ført bag kulissen i Venstre.

Det var grufuldt. Simpelthen.

Så kort lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen, da han som gæst i TV 2s ’Go’ morgen Danmark’ tirsdag skulle beskrive den forgangne weekends begivenheder i Venstre, hvor partiet pludselig stod uden formand og næstformand.

Der var sådan et stort tomrum inde i os alle sammen

Jakob Ellemann-Jensen

Jakob Ellemann-Jensen annoncerede tirsdag aften sit kandidatur til formandsposten. Men beslutningen om at skulle tage over efter den mand, som han kalder ”vor tids største politiske begavelse”, har været angstprovokerende.

Og netop af respekt for Lars Løkke Rasmussen har Jakob Ellemann-Jensen også været i kontakt med den mand, som han nu kandiderer til at efterfølge.

- Jeg har sms’et med ham. Jeg har ikke talt med ham. Vi har skrevet om private ting og om, at jeg jo synes, at han skulle vide fra mig, at jeg stillede op, i stedet for at se det på tv, siger Jakob Ellemann-Jensen uden at komme nærmere ind på, hvordan reaktionen fra Lars Løkke Rasmussen var.

Med undtagelse af to opslag på de sociale medier - et på Twitter lørdag og et på Facebook søndag - har Lars Løkke Rasmussen hverken kommenteret eller vist sig offentligt siden beslutningen om at trække sig som formand for Venstre.

Er du Løkke-mand eller Jensen-mand?

Chokket over, at Lars Løkke Rasmussen til et møde i Venstres hovedbestyrelse lørdag tog sin taske og gik, stod malet i ansigterne på de medlemmer af Venstre, som efterfølgende talte med den danske presse.

I ’Go’ morgen Danmark’ forklarer Jakob Ellemann-Jensen:

- At se ham gå ud ad døren på den måde (…) Det er Venstres formand, ja. Men det er også Lars, som vi har fæstet stor lid til, og som lige pludselig er væk. Der var sådan et stort tomrum inde i os alle sammen. Der var meget, meget stille bagefter – og det var rigtig ubehageligt, for at sige det, som det var, siger han.

Samtidig sætter han flere ord på dét, der siden beslutningen om det delte formandskab mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i 2014 er foregået bag kulissen i Venstre.

- Nu har vi jo ikke fløje i Venstre, men hvis vi havde, så har der været en krig imellem dem de seneste fem år, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han forklarer, at Venstre-medlemmer siden krisen i 2014 har fået påført et prædikat: Er du en Løkke-mand eller en Jensen-mand?

- Og så blev man lidt bedømt ud fra det, siger han og påpeger, at man med en ny formand nu har muligheden for at få vasket tavlen ren.

- Jeg er sindssygt nervøs

Både før, under og efter krisen er Jakob Ellemann-Jensen af baglandet og kollegaer i partiet blevet nævnt som en ny og samlende formand for Venstre. De opfordringer har Jakob Ellemann-Jensen nu taget til sig, men det har aldrig været en personlig drøm for ham.

- Uden at det må lyde forkert, for jeg synes, det er fantastisk at få muligheden. Men det er ikke noget, jeg har haft som en personlig ambition, fortæller han.

Beslutningen blev alligevel truffet – blandt andet på baggrund af ordene fra en anden tidligere formand for Venstre, hans far, Uffe Ellemann-Jensen: Hvis man mener, at man har muligheden for og evnerne til at gøre en indsats, så skal man også gøre det.

- Dét er jeg opdraget med. Og det forsvinder ikke, selvom man er blevet midt i 40’erne.

Hvis Jakob Ellemann-Jensen ender med at blive formand for Venstre på det ekstraordinære landsmøde 21. september, handler det ifølge hans egne ord om at finde sin egen stil som formand for det største borgerlige parti.

- Og ikke forsøge at kopiere Lars uanset, hvor fantastisk jeg synes han har været. Det er jeg sindssygt nervøs for, siger Jacob Ellemann-Jensen.