Politik

Venstre har aflivet 'formandskabet', siger Ellemann

I 2014 indførte Lars Løkke Rasmussen et nyt begreb i Venstre, men det viste sig at føre til mere forvirring og splid.

Der skal ikke igen kunne herske uro om hierarkiet i Venstre.

Det fastslår politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, efter han tirsdag har meldt sig som kandidat til formandsposten i partiet efter Lars Løkke Rasmussen.

Under den afgående ledelse med Løkke og næstformand Kristian Jensen i spidsen har der over årene gentagne gange været refereret til "det delte formandskab", noget, som de to til det sidste var uenige om forståelsen af.

Det har partiet derfor taget konsekvensen af.

- Ordet 'formandskab' er vi holdt op med at bruge. Der kommer til at være en formand, og der kommer til at være en næstformand, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Det delte formandskab

Det var Lars Løkke Rasmussen, der opfandt begrebet 'formandskabet' i Venstre. Det opstod i forbindelse med formandsopgøret i 2014, hvor Løkke var tæt på at blive væltet som formand.

Men formanden og næstformanden har efterfølgende ikke haft samme opfattelse af, hvad den aftale gik ud på, og det har været en af årsagerne til, at det gik så galt, at de begge nu har måttet trække sig fra deres poster.

- Jeg har primært oplevet, at delingen ikke har været, som vi har aftalt, sagde Kristian Jensen i et interview med TV Midtvest, hvor han kritiserede Løkke for at have kørt for meget sololøb og komme med udmeldinger uden at inddrage næstformanden.

Løkke delte ikke alt med Kristian Jensen

Omvendt har Lars Løkke Rasmussen den seneste tid i interviews med avisen Danmark og DR-programmet 'Deadline' betegnet det delte formandskab som en myte.

- Jeg introducerede det selv sådan lidt improviseret: "Vi udgør Venstres formandskab." Og jeg tror, at mange udefra har bygget den myte op, at så havde vi en eller anden form for delt ledelse. Det har vi aldrig haft, og det har vi fortsat ikke, sagde Lars Løkke Rasmussen i 'Deadline'.

Håber, at Løkke og Jensen vil spille en rolle

Nu er begrebet lagt i graven, og Jakob Elleman-Jensen håber, at Venstre nu kan vaske tavlen ren og se fremad med en ny ledelse.

Den skal vælges på et ekstraordinært landsmøde 21. september, hvor Venstres delegerede vælger ny formand og næstformand. Indtil videre har kun Ellemann meldt sig som kandidat.

Det er uvist, hvad der efterfølgende skal ske med Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen, der begge stadig er medlemmer af Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen siger til TV 2, at han ærgrer sig over den måde, der blev sagt farvel til Løkke, da han i weekenden forlod hovedbestyrelsesmødet ad bagdøren. Det håber han, partiet får mulighed for at gøre om på landsmødet.

Og så håber han, at både den afgående formand og næstformand fortsat vil spille en stor rolle i Venstre.

- Jeg håber på, at vi kan nyde godt af alle de erfaringer, de to har gjort sig og har med sig, for det er altså en uvurderlig kapacitet, som vi har siddende, siger Ellemann.