Politik

Vanopslagh undrer sig over nyt tilskud til børnefamilier: - Det er ikke rimeligt

I det nye udspil er der afsat 250 millioner kroner om året til børnefamilier, der modtager integrationsydelse eller er ramt af kontanthjælpsloftet.

Mens regeringen og støttepartierne jubler over det nye midlertidige børnetilskud, der blev præsenteret tirsdag morgen, er stemningen en helt anden hos Liberal Alliance.

På det sociale medie Twitter lufter partileder Alex Vanopslagh sin utilfredshed med det dugfriske tiltag.

Fakta i debatten

Ifølge partilederen selv er opslaget et forsøg på at bringe fakta frem i en følsom debat om børn og fattigdom. Fakta, som han mener, nogle politiske kollegaer ser bort fra.

- Man skal da være umenneskelig for ikke at blive berørt af snakken. Men man skal passe på ikke at træffe ukloge politiske beslutninger på baggrund af en følelsesladet debat. Og det synes jeg, der er blevet gjort her, siger Alex Vanopslagh til TV 2.

Han mener ikke, at det er fornuftigt for dansk økonomi at give højere tilskud til folk på integrationsydelse eller kontanthjælp. Det er derimod fornuftigt, at "det kan betale sig at arbejde", og forskellen mellem de to reduceres med det nye tiltag, lyder det.

- Den hidtidige ydelse er rimelig - måske endda høj. Men det er ikke rimeligt, at kassemedarbejderen i Netto skal betale for, at dem på ydelse skal have mere.

SF: - Har ramt rigtigt

Modstanden fra Liberal Alliance lægger dog ikke en dæmper på glæden hos SF. "Nærmere tværtimod", lyder det fra sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen. Hun mener, at kritikken tyder på, at partierne har ramt rigtigt.

- Jeg tror ikke, at mange på overførselsindkomst tænker, at det er fedt. Hvis folk kan arbejde, skal der nok være nogen, som hjælper dem med at komme i arbejde. Der er altid undtagelsen, der bekræfter reglen, men det er ikke dem, vi skal lave regler ud fra, siger hun til TV 2.

Når kassemedarbejderen betaler, bidrager personen til et system, som også er der til at gribe medarbejderen selv, hvis personen en dag ikke længere kan arbejde, lyder det slutteligt fra sundhedsordføreren.

Venstre: - Forkert prioritering

Det er dog ikke kun Liberal Alliance, der ser med kritiske øjne på den nye plan. Venstre skælder også ud på regeringens beslutning om at øge det økonomiske tilskud til de fattigste børnefamilier.

- Jeg synes, det er en forkert prioritering. Finansministeren stod for en uge siden og sagde, at der mangler milliarder i statskassen. Og lige pludselig har han fundet en halv milliard til at hæve de sociale ydelser til blandt andre arbejdsløse indvandrere og flygtninge, siger integrationsydelsesordfører for Venstre, Morten Dahlin.

Det er også en udfordring for integrationen, at ydelserne bliver hævet, mener integrationsydelsesordføreren. Han frygter at tiltaget vil betyde, at flere ender på offentlig forsørgelse og færre kommer ud på arbejdsmarkedet.

Midlertidigt børnetilskud

Det månedlige børnetilskud udgør 700 kroner om måneden per barn for forældre på de laveste ydelser, 600 kroner per barn af enlige om måneden og 550 kroner om måneden per barn for de øvrige i målgruppen.

Derudover får enlige forsørgere et supplerende tilskud på 650 kroner månedligt uafhængigt af antallet af børn. Tilskuddet gives til børn i alderen 0-14 år.

Det vil eksempelvis betyde, at en enlig mor på kontanthjælp med to børn i alderen 0-14 år vil kunne få op til 1.850 kroner ekstra skattefrit om måneden.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

Den midlertidige løsning

I den nye aftale mellem regeringen og støttepartierne er der afsat 250 millioner kroner om året til børnefamilier, der er ramt af integrationsydelsen eller kontanthjælpsloftet. Det vil få betydning for cirka 27.900 børn, der vil få gavn af tiltaget.

- Det er godt, at vi her og nu hjælper de børnefamilier, som er hårdt spændt for på grund af de lave ydelser - og det gælder ikke mindst enlige forsørgere, lød det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tirsdag morgen, da planen blev præsenteret.

Tilskuddet skal være gældende, indtil S-regeringens ydelseskommission er kommet med sit bud på, hvordan ydelserne skal indrettes fremover.

Det skal ske senest næste sommer.