Politik

Ellemann vil være Venstres næste formand

Jakob Ellemann-Jensen rækker ud efter formandsposten og peger på Inger Støjberg som "et godt bud" på en næstformand.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, melder sig nu som kandidat til den ledige formandspost i Danmarks næststørste parti, Venstre.

Det oplyser han tirsdag aften efter flere dage med spekulationer om et muligt kandidatur.

Han er den første, der åbent melder sig som formandskandidat, efter Lars Løkke Rasmussen i weekenden valgte at trække sig som formand med omgående virkning. Der er derfor på nuværende tidspunkt ingen modkandidat til ham.

Jakob Ellemann-Jensen blev allerede før Løkkes afgang udpeget som den Venstre-politiker, mange i partiets bagland ønskede som ny formand. Og siden weekendens dramatiske møder i forretningsudvalget og hovedbestyrelsen er opbakningen kun blevet mere udtalt.

Adskillige fremtrædende Venstre-politikere har de seneste dage åbent peget på Ellemann som deres foretrukne kandidat, men han har nægtet selv at indgå i spekulationerne. Indtil nu.

- Mange har bedt mig om det og opfordret mig til det, og jeg er nu engang opdraget til, at når nogen beder én om at tage ansvar, så gør man det, og så gør man sig umage. Så det har jeg tænkt mig, siger han til TV 2.

Tirsdag aften har Ellemann også offentliggjort en video på sin Facebook-side, hvor han fortæller om sine visioner for Venstre:

Udelukker SV-regering

Krisen i Venstre fik for alvor nyt liv, da Kristian Jensen i begyndelsen af august i et interview med Berlingske gik direkte imod Lars Løkke Rasmussens soloforslag om en mulig SV-regering.

Den idé bliver nu skrinlagt af Jakob Ellemann-Jensen, der slår fast, at Venstre hører hjemme i den borgerlige familie, og at det er dér, man skal finde opbakning til at indtage Statsministeriet.

- Men jeg vil utrolig gerne arbejde hen over midten. Jeg vil gerne samarbejde med alle, der vil fremme Venstres politik. Regeringssamarbejde er en anden ting, for den dør fik Mette Frederiksen sparket god og grundigt i ved at basere sin regering på den yderste venstrefløj, siger han til TV 2.

Som politisk ordfører har det været Ellemanns opgave at forklare og forsvare Løkkes politik. Bliver han formand, er det ham selv, der skal udstikke kursen, men der bliver ikke tale om nogen revolution, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen håber, at han som formand kan være med til at samle partiet efter en årrække stridigheder mellem de forskellige fløje i Venstre.

- Vi skal have vasket tavlen ren. I det nu afgåede formandskab har der været nogle loyaliteter og alliancer, som har været uhensigtsmæssige for vores parti, og det er vi nødt til at lægge bag os, hvis vi skal videre som én samlet enhed, siger han til TV 2.

Lyn-analyse

Grunden til, at så mange i både Venstres bagland og i folketingsgruppen de seneste dage har peget på Jakob Ellemann-Jensen som formand, er, at der er en grundlæggende tro og et håb om, at han kan samle partiet. Hvis der er noget, der er brug for i Venstre lige nu, særligt efter de seneste ugers drama, men i virkeligheden efter de seneste mange års fløjdannelser i Venstre, så er det, at der er en i spidsen, der kan samle partiet. Det tror man, at han kan.

Ser Støjberg som mulig næstformand

Foruden ny formand skal Venstre også vælge ny næstformand efter Kristian Jensen, der ligesom Lars Løkke Rasmussen har valgt at trække sig.

Her har ingen endnu meldt sig, men mange i partiet har peget på Inger Støjberg.

I interviewet med Jyllands-Posten fremhæver Jakob Ellemann-Jensen også Støjberg som et "godt bud" på en ny næstformand.

Andre potentielle næstformandskandidater som Sophie Løhde, Stephanie Lose og Karsten Lauritzen har alle afvist at være kandidater.

Inger Støjberg har endnu ikke selv udtalt sig.

Venstres nye formand og næstformand skal vælges på et ekstraordinært landsmøde i Herning 21. september.