Jakob Ellemann-Jensen har fuld fart frem i dansk politik. Som politisk ordfører kommer han til at stå i skudlinjen, når Venstre skal forsøge at hive en 2025-plan hjem i efteråret.
Politik

Portræt: Jakob Ellemann-Jensen ser ikke noget øvre loft for sin politiske karriere

Med humor og en særlig evne til at samle uenige parter er Jakob Ellemann-Jensen på få år endt som formand i Venstre.

OBS: Interviews til dette portræt blev foretaget kort før Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som formand i september 2019.

- Den ministerpost, jeg allerhelst vil have i hele verden, det er statsministeren.

Ordene kom ud af en storsmilende mund på en mand, som torsdag har sluppet en del af grebet om Venstres folketingsgruppe.

I den spæde begyndelse af sin politiske karriere i 2011 var Jakob Ellemann-Jensen i studiet hos TV 2 News og blev spurgt til sine ambitioner, hvis han blev valgt til Folketinget for Venstre.

- Den missede din far jo, sagde værten Janni Pedersen med henvisning til den mangeårige Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen, der aldrig opnåede at stå i spidsen for en regering.

- Det gjorde han. Jeg mindes en Politiken-overskrift, hvor der stod ’Ellemann bliver aldrig statsminister’. Lad os nu se, lød svaret prompte fra den dengang kommende politiker.

Se interviewet fra 2011 her (artiklen fortsætter nedenunder):

Den profilerede Venstre-politiker fortalte under et interview i 2011, at han går efter at blive statsminister. Video: Jonas H. R. Moestrup

Siden interviewet i 2011 er der sket meget. 46-årige Jakob Ellemann-Jensen blev valgt til formand i Venstre i september efter flere dramatiske måneder, der endte med den mangeårige formand Lars Løkke Rasmussens afgang.

Drømmen om at blive statsminister er derfor ikke længere en utydelig ambition ude i horisonten.

Torsdag har Jakob Ellemann-Jensen så meddelt, at han trækker sig fra som gruppeformand i Venstres folketingsgruppe.

En post han valgte at sætte sig på, da han blev formand, men som overraskede flere politiske iagttagere, fordi det var utraditionelt at påtage sig både formands- og gruppeformandsrollen. Hovedpersonen selv forklarede det med, at han havde behov for at ”stikke en finger i jorden” i folketingsgruppen efter en turbulent tid.

Men nu er tiden altså kommet til, at Jakob Ellemann-Jensen vil fokusere udelukkende på formandsarbejdet i det gamle landmandsparti. Et arbejde, der på trods af mange års modvilje mod at gå ind i politik, kan ende med at indfri hans høje ambitioner efter allerede efter næste valg.

Modvilje mod politik opstod i barndommen

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er søn af politikeren Uffe Ellemann-Jensen og journalisten Alice Vestergaard og kom til verden 25. september i 1973.

Med både en far og en farfar, der gjorde karriere i politik – sidstnævnte, Jens Peter Jensen, var folketingsmedlem for Venstre i over 20 år – kunne man forledes til at tro, at Jakob Ellemann-Jensen altid har haft en spirende politiker i sig.

Men politikeren med det landskendte efternavn ville gå sine egne veje og holdt sig i mange år fra at gå samme vej som sin far.

Det var en meget svær tid i Balkan i 1999. Der var enormt mange interesser, man skulle forene. At han kunne få det til at gå op i en højere enhed, vandt han meget respekt for

Jens Münter, ven fra soldatertiden

I et interview i Berlingske fortalte Uffe Ellemann-Jensen i 2016, at modviljen mod politik allerede opstod i sønnens barndom. For alle ville diskutere politik med sønnen - selv skolelæreren i Hellerup, der var medlem af det venstreorienterede parti VS.

- Han (læreren, red.) mente, der skulle føres lange diskussioner i klassen, hvor Jakob skulle jordes for noget af det, hans far gik og lavede. Det fortalte han ikke om derhjemme dengang, for dels ville han nok ikke være ked af det, og dels har han nok været bange for, hvad jeg kunne finde på at gøre ved det. Sådan noget gjorde, at han dukkede sig i mange år for politik, fortalte Uffe Ellemann-Jensen til avisen.

Blå bog: Jakob Ellemann-Jensen

  • Født i Hørsholm 25. september 1973
  • Søn af Uffe Ellemann-Jensen, tidligere Venstre-formand, og Alice Vestergaard
  • Halvbror til Venstre-politiker Karen Ellemann
  • Gift med Anne Marie Preisler
  • Far til tre børn
  • Reserveofficer i Forsvaret og uddannet erhvervsjurist fra CBS
  • Haft stillinger som jurist i blandt andet IBM og GN Store Nord
  • Udviklingsordfører for Venstre 2011-2015, politisk ordfører for Venstre 2015-2018, fødevare- og miljøminister 2018-2019
  • Opstillet i Aarhus Syd-kredsen

En loyal soldat, der evnede at samle stridende parter

Efter at have aftjent sin værnepligt i Livgarden begyndte Jakob Ellemann-Jensen sin professionelle karriere på Hærens Sergentskole og blev officer af reserven på Hærens Kampskole – en vej, der blandt andet ledte ham til udsendelse i Balkan.

Som kaptajn i den danske hærs operationer i Bosnien i 1999 blev Jakob Ellemann-Jensen tæt med Jens Münter, der til TV 2 fortæller, at de to boede i samme container i et halvt år.

Jens Münter beskriver Jakob Ellemann-Jensen som en mand med karisma, som man lægger mærke til – både hans fysiske væremåde, men også den måde, han udførte de militære opgaver på.

- At holde hovedet koldt og tænke sig om og optræde rigtig og være loyal mod den opgave, som vi skulle løse dernede, var nogle af de ting, jeg lærte af at være sammen med ham, fortæller Jens Münter.

I Bosnien var Jakob Ellemann-Jensens opgave som kaptajn blandt andet at være bindeled mellem flere lokale og internationale enheder, hvilket krævede helt særlige egenskaber, husker Jens Münster:

- Det var en meget svær tid i Balkan i 1999. Der var enormt mange interesser, man skulle forene. At han kunne få det til at gå op i en højere enhed, vandt han meget respekt for.

Netop dét at kunne samle forskellige parter er noget, som både politiske venner og modstandere nævner, når talen falder på Jakob Ellemann-Jensen.

Han er ikke noget fløjmenneske - han er rigtig, rigtig god til at samle folk og partiet

Marcus Knuth, ven og tidligere partikollega

Endnu en Ellemann i Folketinget

Sideløbende med sin militære karriere påbegyndte Jakob Ellemann-Jensen uddannelsen som erhvervsjurist på Copenhagen Business School (CBS).

Efter endt uddannelse i 2002 gjorde han karriere i erhvervslivet og endte som koncernjurist i virksomheden GN Store Nord, inden han tog en beslutning, der betyder, at han før eller siden kan ende med at blive én af de mest magtfulde mennesker i Danmark.

Indtil da havde han ønsket at skåne sin familie for de ting, han selv oplevede som barn af en profileret politiker, fortalte han Fyens Stiftstidende i 2010. Men nu var tiden kommet.

Han ville alligevel være politiker. Ligesom hans far og halvsøster, Karen Ellemann.

- Jeg har altid haft lysten, og det er jo på ingen måde unormalt, at man følger i sine forældres fodspor, og i mit hjem med en mor, der var journalist og en far i politik, så har det altid ligget der, men jeg har også gerne villet være helt klar, sagde han dengang til avisen.

I 2011 blev han valgt til Folketinget for Venstre i en alder af 37 år, og siden er det gået stærkt. To år forinden havde han dog en kort afstikker til det nydannede parti Ny Alliance med Naser Khader i spidsen.

Selvom han ikke kom i Folketinget med stjerner på skulderen og heller aldrig havde været medlem af Venstres Ungdom, som så mange andre af partiets folketingsmedlemmer, steg han relativt hurtigt i graderne.

Spørger man ven og daværende medlem af Venstre Marcus Knuth - der i dag er medlem af De Konservative, skyldes dette blandt andet Ellemann-Jensens evne til at få en uenig gruppe til at enes.

- Han er utroligt vellidt. Det ser vi igen og igen. Også her senest, da han blev valgt som vores politiske ordfører. Det var der jo bred, bred opbakning til. Det er hans store styrke. Han er ikke noget fløjmenneske - han er rigtig, rigtig god til at samle folk og partiet. Vi er jo et stort parti, så vi favner bredt, og det kræver altså sin mand at gå ud og gøre det, men det gør han eminent godt som politisk ordfører, siger Marcus Knuth til TV 2.

Jeg kan utrolig godt lide Jakob Ellemann, fordi han altid har et rigtig godt humør og er sjov

Ida Auken, Det Radikale Venstre

Politisk modstander: Han sidder ikke med skjulte dagsordener

Tiden i Folketinget begyndte for Jakob Ellemann-Jensen på et lille kontor som udviklingsordfører, men allerede i 2015 blev han udpeget til politisk ordfører.

I maj 2018 opnåede Jakob Ellemann-Jensen sin hidtil højeste politiske post, da han overtog Miljø- og Fødevareministeriet fra den skandaleramte Esben Lunde Larsen.

Som minister blev han nu kastet ud i forhandlinger med oppositionen, blandt andet i forbindelse med præsentationen af regeringens klima- og miljøudspil i oktober sidste år.

Her oplevede flere oppositionspolitikere Jakob Ellemann-Jensen som en seriøs, men humoristisk forhandler, der lyttede til sine politiske modstandere.

- Jeg kan utrolig godt lide Jakob Ellemann, fordi han altid har et rigtig godt humør og er sjov, og så er han en fair forhandler, der ikke sidder med skjulte dagsordener. Det er vigtigt i politik, fortæller Ida Auken fra Radikale Venstre.

Han kan godt nok smile, når han er på skærmen, men han kan eksplodere bagefter, hvis han synes, noget er urimeligt

Uffe Ellemann-Jensen, far

Særligt humoren er Jakob Ellemann-Jensen kendt for, fordi han bruger den på en konstruktiv måde, mener Ida Auken:

- Det, at man kan få en situation til at løsne op og få folk til at grine og lige vise, at vi er mennesker, der sidder overfor hinanden og gerne vil nå hinanden, er en rigtig vigtig kvalitet i politik, hvis man gerne vil lave brede aftaler.

Marcus Knuth er enig:

- Hans kæmpe humør skinner altid igennem. Det er noget, som er skønt at have i politik, som jo af og til kan være lidt tørt. Dér har Jakob en helt unik evne til lige at se noget humoristisk i svære diskussioner, og det kan bløde tingene lidt op.

Evner til at nå langt i politik

Bag smilet, den kvikke bemærkning og det rolige ydre gemmer der dog sig også et temperament, der kan blive antændt under svære politiske forhandlinger.

Det kan ramme politikere fra alle dele af det politiske spektrum, fortæller socialdemokraternes Christian Rabjerg.

- Hvis tingene kører fast i en forhandling, så er han temperamentsfuld, og hans tålmodighed kan være lidt kort. Derfor kan det slå gnister engang imellem - også på en måde, hvor jeg tror, det havde været mere fordelagtigt for ham som forhandler at undlade at vise sådan et temperament.

Han har alle kvalifikationerne, og han har opbakningen

Marcus Knuth, ven og tidligere partikollega

Til Berlingske beskriver faderen, Uffe Ellemann-Jensen, samme karaktertræk:

- Han kan godt nok smile, når han er på skærmen, men han kan eksplodere bagefter, hvis han synes, noget er urimeligt.

Ven og kollega: Ikke noget øvre loft for politisk karriere

Kort inden Jakob Ellemann-Jensen blev valgt til formand sidste år, var Marcus Knuth ikke i tvivl om, at vennen har evnerne til at nå langt i dansk politik.

Den brede militære ledelseserfaring og erfaringen fra erhvervslivet ser han som Jakob Ellemann-Jensens store styrke.

- Samtidig har han været både politisk ordfører og minister og tilegnet sig det politiske håndværk meget, meget effektivt og på kort tid. Den kombination, tror jeg sådan set, er optimal for Jakob.

Marcus Knuth er sikker på, at Jakob Ellemann-Jensens ambitioner fortsat er tårnhøje:

- Jeg ser ikke noget øvre loft for hans politiske karriere. Han har alle kvalifikationerne, og han har opbakningen.