Politik

Ingen har endnu meldt sig, men Støjbergs navn bliver nævnt igen og igen

Posten som næstformand er vigtig i forhold til den politiske linje, som den nye ledelse skal lægge for Venstre.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, vil ikke. Det vil tidligere minister Sophie Løhde heller ikke.

Antallet af mulige kandidater til posten som næstformand i Venstre bliver langsomt indsnævret. Flere har således meldt ud, at de ikke ønsker at overtage stafetten efter Kristian Jensen, mens ingen endnu har meldt ud, at de ønsker at blive ny næstformand i partiet Venstre.

Især ét navn bliver dog nævnt igen og igen: Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der blev forbigået, da Venstre efter valget fordelte topposterne i partiet – på trods af at hun med 28.420 personlige stemmer ved valget kun blev overgået af Lars Løkke Rasmussen.

- Alle pile peger i øjeblikket på Jakob Ellemann-Jensen som formand og også i stigende grad, når jeg taler med Venstre-folk, på Inger Støjberg som næstformand, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Han vurderer, at der kommer en udmelding fra de to inden det ekstraordinære landsmøde 21. september, som Venstres hovedbestyrelse har indkaldt til efter weekendens begivenheder, hvor først formanden, Lars Løkke Rasmussen, trak sig fra ledelsen, hvorefter næstformand Kristian Jensen gjorde det samme.

Fem har udtrykt opbakning til Støjberg som næstformand

Flere folketingsmedlemmer har allerede udtrykt deres opbakning til Inger Støjberg som mulig næstformand for partiet. Det gælder:

  • Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe (kilde: Ritzau).
  • Marcus Knuth, folketingsmedlem (kilde: Facebook).
  • Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem (kilde: DR).
  • Carsten Kissmeyer, folketingsmedlem (kilde: DR).
  • Erling Bonnesen, folketingsmedlem (kilde: DR).
  • Lars Christian Lilleholt, folketingsmedlem (kilde: TV 2)
  • Karsten Lauritzen, folketingsmedlem (kilde: Politiken)
  • Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem (kilde: TV 2)

Hvad skal den politiske linje i Venstre være?

Udover spørgsmålet om, hvem der skal tegne formandskabet i Venstre i fremtiden, er der også et andet afgørende spørgsmål: Hvilken politisk linje vil en ny ledelse udstikke?

Ifølge Hans Redder har der gennem længere tid internt i Venstre været en erkendelse af, at der har været forskellige udlægninger af, hvad partiets politik skal være. Det gælder blandt andet udlændinge- og værdipolitik, EU-politik samt velfærds- og skattepolitik. Og der har ikke mindst været splittelse i forhold til den bombe, som den nu tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, smed under valgkampen: Muligheden for en SV-regering.

- Der er også spørgsmålet om, hvorvidt man skal blive ved med at lege med tanken om, at Socialdemokratiet og Venstre vil kunne gå i en regering sammen – eller om man skal binde sig fast til at genopbygge blå blok, siger Hans Redder.

Venstre skal kunne rumme fejring med lagkage

Sophie Løhde fremhæver overfor TV 2, at valget af en ny formand og næstformand ikke er ensbetydende med, at Venstre også skal skifte sin politik "fuldstændig ud".

- Snarere tværtimod. Venstre er et bredt forankret borgerlig-liberalt folkeparti. Og det skal vi blive ved med at være, og det skal en kommende leder, set med mine øjne, også repræsentere. Vi er et centrumhøjre-parti, og det betyder, at vi skal kunne samarbejde til begge sider. Er det lig med, at Venstre ikke skal stræbe efter at få statsministerposten? Nej, selvfølgelig skal vi det, siger hun.

Inger Støjberg fik som integrations- og udlændingeminister i 2017 kritik for - også internt i partiet, herunder af Jan E. Jørgensen - at fejre vedtagelsen af stramning nummer 50 på udlændingeområdet med en lagkage. Adspurgt, om der i Venstre efter valget af en ny ledelse skal være plads til politikere, der fejrer stramninger med lagkager, lyder svaret fra Sophie Løhde:

- Vi er heldigvis en stor gruppe med mange forskellige personligheder. Der skal både være plads til en Inger Støjberg og en Jan E. Jørgensen - for at nævne to med helt oplagte yderligheder, hvad det angår. Det skal vi skulle kunne rumme.

Selvom Venstre skal have nye formænd, er det ikke ensbetydende med, at vi skifter politikken ud, siger Sophie Løhde.

Stephanie Lose mener, at en ny Venstre-ledelse skal lytte til, at der i baglandet er et stærkt ønske om at blive koblet tættere på folketingsgruppen og partiets ledelse.

- Venstre er et parti, hvor der er rigtig mange dimensioner – det kan være på land og by, på tværs af folkevalgte niveauer fra kommuner til regioner til folketing. Det kan være på tværs af organisation og folkevalgte. Alle de dimensioner skal vi forfølge. Jeg ser ikke Venstre som værende et parti, der er delt op i en masse fraktioner, siger Lose til TV 2.

Støjberg har tidligere afvist

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg for at finde ud af, om hun ønsker at være næstformand, men uden held.

16. november sidste år afviste hun dog kategorisk, at hun en dag skulle blive næstformand for partiet i et interview med Jyllands-Posten:

- Jeg ser ikke mig selv som næstformand for Venstre, fastslog hun kort og godt.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell skal man dog ikke længere tillægge Støjbergs ord fra dengang den største betydning.

- I politik er det sådan, at man har et standpunkt, til man tager et nyt. På det tidspunkt stod det klart, at hvis Støjberg ville være næstformand, skulle hun formentlig slås for posten. Nu er situationen en fuldstændig anden. Dengang var der ingen, der kunne se, at Lars Løkke og Kristian Jensen ville gå af, siger han.

Kristian Jensen er fungerende formand for Venstre frem til det ekstraordinære landsmøde 21. september. Det skyldes, at Kristian Jensen lørdag blot meddelte, at han ikke genopstiller til posten som næstformand, mens Lars Løkke Rasmussen trak sig fra formandsposten med omgående virkning.

Kristian Jensen er derudover også fortsat næstformand og gruppeformand - indtil det ekstraordinære landsmøde.