Politik

Lokalformand: - Lige pludselig tager han sin taske og går

Lars Løkke Rasmusen. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Karsten Schøn, formand for Venstre i Sønderborg Kommune og medlem af hovedbestyrelsen i Venstre, var til stede på dramatisk Venstre-møde.

- En af de vildeste dage i mit liv.

Sådan beskriver Karsten Schøn, formand for Venstre i Sønderborg Kommune og medlem af hovedbestyrelsen i Venstre, over for TV 2 de dramatiske timer på Hotel Comwell i Brejning ved Vejle, hvor Venstres formand Lars Løkke Rasmussen bogstaveligt talt sagde farvel og tak som formand for Venstre.

- Jeg har været med i hovedbestyrelsen i 14 år og er vant til, at møderne kører i en god tone. I dag vidste vi, det ville blive anderledes. Vi havde forventet et møde præget af kamphanernes klimaks, så da vi dukker op til mødet i morges, kigger alle på hinanden, fortæller Karsten Schøn.

Karsten Schøn.

Han ankom lørdag morgen til hovedbestyrelsesmødet, som skulle starte klokken 10. Venstres forretningsudvalg, hvor Lars Løkke Rasmussen også er medlem, havde netop afsluttet et maratonmøde, der var startet fredag eftermiddag klokken 16.

Kort før midnat fredag blev mødet i forretningsudvalget suspenderet, det blev genoptaget lørdag morgen klokken ni og sluttede først kort før hovedbestyrelsesmødet begyndte.

- Vi spørger, hvem der har hørt hvad. Og så taler Lars Løkke, og lige pludselig - ud af det blå - tager han sin taske og går. Han forlader simpelthen lokalet. Vender sig om og går, fortæller Karsten Schøn.

Stort indtryk

Venstre-formandens bratte afsked gjorde stort indtryk på mødedeltagerne.

- Der er fuldstændig chok i rummet. Det havde vi simpelthen ikke regnet med. Først er der stilhed i fem sekunder, så begynder nogle at klappe, vi rejser os op og klapper, jeg klappede også, men mest på grund af chokket, siger Karsten Schøn og fortsætter:

- Der står vi og klapper, men Lars Løkke er jo gået. Vi fik ikke mulighed for at sige ham tak, flere fik tårer i øjnene, og jeg mærkede selv, at tårerne pressede sig på. Det var fuldstændig surrealistisk. Som om jeg så en film, sådan en, hvor man tænker: sikke en dramatisk film. Og så var det virkelighed. Det er en af de vildeste dage i mit liv, og jeg er stadig i gang med at bearbejde det, siger Karsten Schøn.

Jensen fungerende formand

Kort efter meddelte næstformand Kristian Jensen, at han stopper som næstformand. Mens Løkke trak sig tilbage som formand med øjeblikkeligt varsel, stopper Kristian Jensen først i forbindelse med det ekstraordinære landsmøde i Venstre 21. september. Det betyder, at Kristian Jensen er fungerende formand i Venstre indtil da.

Mens Lars Løkke forlod hovedbestyrelsesmødet uden kommentarer, fortalte en tydeligt påvirket Kristian Jensen pressen om sin egen beslutning om at trække sig tilbage.

Jakob Ellemann-Jensen er blevet nævnt af mange Venstre-folk, både flere folketingsmedlemmer og Venstre-borgmestre, som en mulig kandidat til formandsposten. Men lørdag ville han ikke tage stilling til, om han er kandidat til posten.

- Vi står i en svær situation. Vi er følelsesmæssigt meget påvirket af det. I dag har vi brug for at være det. Det her kalder på refleksion og omtanke, for vi skal videre, og vi skal videre sammen, sagde han.