Politik

TV 2 erfarer: Her er kravene, Løkke blev præsenteret for

Ifølge TV 2s oplysninger ville partiets forretningsudvalg afskære formanden fra at benytte Venstres organisation og sekretariat.

Lars Løkke Rasmussen trak sig lørdag formiddag som formand for Venstre. TV 2 kan fortælle nye detaljer om de vilkår, han forinden blev præsenteret for.

Fredag aften afholdt Venstres Forretningsudvalg møde forud for partiets hovedbestyrelsesmøde dagen efter.

Hårde forhandlinger mundede ud i en resolution, som grundlæggende havde to budskaber.

Det ene er kendt og gik på, at der 21. september skulle indkaldes til et ekstraordinært landsmøde med kun to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

Men derudover blev der desuden ifølge TV 2s oplysninger tilføjet, at Venstres formand – altså Lars Løkke Rasmussen – i perioden frem mod det ekstraordinære landsmøde ikke måtte benytte sig af hverken Venstres sekretariat på Christiansborg eller Venstres organisation generelt.

Dette var for at stille alle eventuelle formandskandidater lige.

Ud ad bagudgangen

Påbuddet ville betyde, at hvis Løkke eksempelvis skulle til forhandlinger med regeringen i Finansministeriet kunne han ikke få foretaget beregninger af Venstres egne økonomer. Skulle han holde en tale til et officielt arrangement, ville han ikke kunne få forfattet ord af partiets kommunikationsfolk.

Lyn-analyse

Det her understreger, hvor dramatisk det havde udviklet sig i Venstre. At oprørene intet følte, at de skyldte Lars Løkke Rasmussen og helt åbenlyst ville gøre det så svært for ham som muligt at blive genvalgt som formand.

De facto ville det her have betydet, at han ikke kunne fungere som partiformand frem mod det ekstraordinære landsmøde.

Så langt kom det ikke, for lørdag valgte Lars Løkke Rasmussen at trække sig. Ifølge TV 2s oplysning tog han som den første ordet, da hovedbestyrelsesmødet gik i gang, og efter han havde meldt sin afgang, forlod han lokalet på Hotel Comwell Kellers Park i Brejning ved Vejle af en bagudgang.

Ville beholde sin selvrespekt

Lars Løkke Rasmussen har lørdag ikke ønsket at udtale sig yderligere, men på Twitter har han skrevet følgende om sin beslutning:

Lars Løkke Rasmussens exit som formand gælder fra dags dato, og han nåede dermed at stå i spidsen for Venstre i 10 år.