Politik

Løkke og Jensen trækker sig som ledere af Venstre

På et kommende landsmøde skal Venstres medlemmer vælge ny formand og næstformand for partiet.

Lars Løkke Rasmussen trækker sig som formand for Venstre.

Det oplyser politikeren selv på Twitter.

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år, skriver han på Twitter.

Den tidligere statsministers udmelding kommer efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning lørdag.

Også farvel til Jensen

På samme møde har også næstformand Kristian Jensen trukket sig, skriver han ligeledes på Twitter.

Han fortæller, at han har lyttet til baglandets krav om en udskiftning af formandskabet.

Dermed skal landets største borgerlige parti altså have helt nyt formandskab.

Hvem der skal udgøre det, skal Venstres medlemmer beslutte på et ekstraordinært landsmøde 21. september, hvor de eneste punkter på dagsordenen er valg af formand og valg af næstformand.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men han forlod hovedbestyrelsesmødet i Brejning af en bagudgang og meldingen fra Venstre er, at han ikke komme til at udtale denne lørdag.

Støtter og modstandere siger tak

Allerede kort tid efter, at de to toppolitikere meddelte, at de trækker sig som ledere af Venstre er det væltet ind med reaktioner fra både politiske støtter og modstandere.

Tro partisoldater som tidligere minister Søren Pind og nuværende EU-ordfører Jan E. Jørgensen takker Lars Løkke Rasmussen for hans indsats, men kalder det samtidig "urimeligt og uværdigt", at han har været nødt til at trække sig.

SF's formand Pia Olsen Dyhr takker Lars Løkke Rasmussen for deres mange politiske debatter.

Det samme gør Anders Samuelsen, der efter valget i juni tog samme konsekvens som formand for Liberal Alliance, som Lars Løkke Rasmussen nu har gjort for Venstre.

Andre som Samuelsens søster og tidligere kulturminister under Løkke, Mette Bock, er kontante. På Twitter skriver hun kort og godt:

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen nåede som formand og næstformand for Venstre at danne makkerskab i 10 år.

Venstre oplyser, at Løkke har trukket sig fra dags dato. Kristian Jensen har til gengæld blot meddelt, at han ikke genopstiller. Han er derfor fungerende formand frem til det ekstraordinære landsmøde 21. september.