Politik

Kristian Jensen: Løkke har ikke overholdt vores aftale

Lars Løkke Rasmussen inddrog ikke Kristian Jensen i de store beslutninger, fortæller Jensen i et interview.

- Jeg er ærgerlig over, hvor jeg står i dag, for jeg kom ikke i mål.

Kristian Jensen er tydeligt berørt, når han skal forsøge at sætte ord på sine tanker og følelser, efter han har trukket sig som næstformand for Venstre.

Jeg har primært oplevet, at delingen ikke har været, som vi har aftalt

Kristian Jensen

Han kom ikke i mål med sit ønske om at blive formand for Venstre. Og han fik ikke opfyldt sit ønske om at blive Danmarks statsminister.

- Det har jeg det skidt med. Jeg ville gerne have været formand for Venstre og ville gerne have været kandidat til at blive statsminister. Om jeg nogensinde blev det, ved jeg ikke, siger Kristian Jensen til TV Midtvest.

- Hvis der er én ting, jeg fortryder, er det, at jeg åbent har sagt, at jeg gerne ville være statsminister, fordi det gør, at alle de resultater, jeg har opnået, bliver målt op mod den udtalelse.

- Jeg håber, at folk vil vurdere mine resultater, og dét, jeg har opnået, og ikke den gamle udtalelse, siger Jensen, inden tårerne og følelserne presser sig så meget på, at han kort må afbryde interviewet.

- Jeg blev ikke inddraget

Kristian Jensen trak sig som næstformand lørdag, efter at Lars Løkke Rasmussen først havde trukket sig som formand.

Han peger på flere årsager til, at formandskabet nu har kapituleret: Manglende lydhørhed over for baglandet, Lars Løkkes melding om et SV-samarbejde og hans eget interview i Berlingske, hvor han direkte modsagde sin formands politiske linje.

Er det formanden, der har et parti? Eller partiet, der har en formand?

Kristian Jensen

Men også den mistro, der har været i baglandet i forhold til samarbejdet mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som henholdsvis formand og næstformand.

Et samarbejde, der blev blandet blod på ved formandsopgøret i 2014, hvor man besluttede, at formandskabet skulle være delt. En aftale, som Lars Løkke er løbet fra, lyder det fra Jensen.

Løkke delte ikke alt med Kristian Jensen

- Jeg har primært oplevet, at delingen ikke har været, som vi har aftalt. Eksempelvis, at en SV-melding kan komme. Noget så afgørende som, hvordan et parti skal være i regering kom, uden at jeg blev inddraget i den overhovedet, siger Kristian Jensen.

- Tilsvarende var beslutningen om, at regeringen skulle udvides i 2016 med LA og K noget, som Lars Løkke havde snakket med de partier om i flere uger, inden jeg blev inddraget, siger han.

Kristian Jensen peger på, at samarbejdet mellem de to var konstruktivt i regeringen. Problemet var internt i Venstre:

- Der har været interne forhold i Venstre, hvor jeg har følt, at der ikke har været en diskussion. Lyttede man til baglandet? Inddrog man baglandet? Lyttede man til deres kritik? Eksempelvis i spørgsmålet om regionernes fremtid, hvor det var et klart ønske, at vi skulle ændre kurs, men det valgte man ikke at gøre, siger han.

- Man skal jo overveje: Er det formanden, der har et parti? Eller partiet, der har en formand? Jeg mener det sidste, og derfor ønskede jeg, at der skulle ske en forandring i ledelsen, og jeg var selv parat til at gå for at få det til at ske. Det er sket nu, og det er jeg tilfreds med.

Ikke færdig i politik

Kristian Jensen er færdig som formand. Men ikke færdig i politik. Siden 1998 har den tidligere finans- og udenrigsminister var i Folketinget, og derfra vil den 48-årige politiker stadig kæmpe for den liberal sag.

- Jeg interesserer mig stadig brændende for politik, og jeg har min plads i Folketinget. Jeg har fortsat ting, jeg gerne vil opnå, og jeg vil være aktiv i at skabe et liberalt Danmark. Nu skal jeg ryste hovedet og se, hvilke muligheder der åbner sig derfra, det skal ikke gøres forhastet.

Venstre har ikke haft et formandsopgør siden 1984, men den nuværende krise skal Venstre nok overleve, mener Jensen, der ikke vil pege på en formandskandidat.

- Vi er et stærkt parti, landets ældste parti. Der har været kriser, der har været opture og nedture. Om tre uger får vi et nyt formandskab, og det bliver godt. Jeg blander mig ikke i, hvem det skal være, siger han og tilføjer:

- Gamle formænd og næstformænd skal ses, men ikke høres.