Politik

Hvem, hvad, hvor, hvornår? Sådan vælger Venstre ny formand

På et ekstraordinært landsmøde skal 850 delegerede venstremedlemmer beslutte, hvem der fremover skal lede partiet.

En dramatisk weekend har efterladt landets største oppositionsparti uden formand og næstformand.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er efter ti år i spidsen for Venstre fortid som ledere af partiet efter længere tids intern uro.

Begge har lørdag meddelt deres afgang efter et møde i Venstres hovedbestyrelse.

Der skal nu findes afløsere til de betydningsfulde poster.

Men hvordan foregår det, hvornår sker det, og hvad er der egentlig gået forud?

Det giver TV 2 svaret på her:

Hvad er der sket?

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har trukket sig som henholdsvis formand og næstformand for Venstre. Det skete efter et måned langt opgør, som begyndte med et interview i Berlingske, hvor Kristian Jensen undsagde den politiske linje, Lars Løkke Rasmussen havde lagt i valgkampen, og som siden eskalerede i en sådan grad, at blandt andre Kristian Jensens eget bagland i Region Midtjylland endte med at kræve både Løkke og Jensens afgang. Deres indbyrdes uenigheder var skadelige for partiet, lød konklusionen.

I sidste ende førte det pres til, at Kristian Jensen ad to omgang tilbød at gå, hvis Lars Løkke Rasmussen gjorde det samme. Det var dog først, da Jensen skiftede taktik og sagde, at han ville udfordre Løkke i et kampvalg, at partiformanden tog konsekvensen og trak sig, hvorefter Kristian Jensen gjorde det samme.

Hvem vælger den nye formand og næstformand?

Det gør de cirka 850 delegerede medlemmer af Venstre på partiets ekstraordinære landsmøde. Formanden og næstformanden vælges med simpelt flertal. Hver delegeret har én stemme på landsmødet, og det kræver derfor 426 stemmer at blive valgt, hvis der er 850, som stemmer.

Hvornår sker der?

21. september 2019. Hovedbestyrelsen har besluttet at indkalde til et ekstraordinært landsmøde med blot to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

Hvor sker det?

I Messecenter Herning.

Hvem er kandidater?

Der er endnu ingen, der har meldt sig som kandidater til de ledige poster, men flere fra både Venstres folketingsgruppe og fra baglandet har offentligt opfordret partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til at stille op.

Hvem er egentlig leder af Venstre nu?

Lars Løkke Rasmussen har trukket sig som formand dags dato. Kristian Jensen derimod har blot meddelt, at han ikke genopstiller som næstformand. Dermed er han fortsat næstformand frem til det ekstraordinære landsmøde, og da der ikke er nogen formand, varetager han også den opgave frem til en ny er fundet 21. september.