Politik

Det sagde grådkvalt Kristian Jensen, da han meddelte sin afgang på direkte tv

Kristian Jensen trådte lørdag frem foran pressen for at fortælle, at han trækker sig som næstformand i Venstre. Her er, hvad han sagde.

- Jeg har igennem længere tid og med stadig mere alvor lyttet til Venstres baglands ønske om at få en ny start i form af et nyt formandskab.

- Der var ros til de politiske resultater, som blev opnået, men at der er utilfredshed med, at der internt i Venstre bliver ved med at være uro og tvivl om, hvorvidt samarbejdet kunne komme på plads, det har jeg i tavshed i de seneste uger lyttet til med stadig stigende styrke.

- Derfor foreslog jeg i sidste weekend søndag morgen Lars Løkke, at vi skulle imødekomme det ønske, der var kommet fra baglandet ret klart, og stille vores mandater til rådighed. Det blev afslået i går på forretningsudvalgsmødet. Der gentog jeg mit tilbud.

- Jeg sagde igen, efter at forretningsudvalget havde haft en lang drøftelse, og ønsket om et nyt formandskab blev gentaget af rigtig, rigtig mange i forretningsudvalget, at jeg synes, vi skulle lytte til det ønske, der er kommet. At vi skulle give Venstre en mulighed for at få en ny start og derved kunne komme i gang med det politiske arbejde i stedet for snak om personer.

- Da det ikke blev imødekommet i går aftes, så meddelte jeg, at set i lyset af det, der havde været, så ville jeg ønske at stille op som landsformand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde, der så skulle afholdes 21. september med det formål at få klarhed over, hvem der skal stå i spidsen for Venstre.

- Det har i løbet af aftenen og natten fået Lars Løkke Rasmussen til at tage den beslutning, at han vælger at træde af. Og ja, det gør, at jeg selvfølgelig står ved det, jeg har tilkendegivet fra starten af.

Når jeg står her i dag og trækker mig, så er der nok et eller andet, jeg skulle have gjort anderledes

Kristian Jensen, tidligere næstformand i Venstre

- Hvis Venstre har mulighed for at kunne få en ren start, få fokus på de politiske resultater, få mandet op i forhold til den regering, der har masser af løfter og ingen forslag, ingen konkret politik, så skal min person ikke stå i vejen.

- Jeg har i nu 30 år været aktiv for Venstre, og jeg ønsker ikke, at min person skal stå i vejen for Venstres fremgang. Og derfor har jeg meddelt hovedbestyrelsen, at jeg selvfølgelig også på et ekstraordinært landsmøde trækker mig som næstformand.

Det kaos, som partiet er havnet i nu, hvor stor en del af ansvaret har du for det?

- Det tror jeg, vi er mange, der har en del af ansvaret for, og jeg skal gerne tage min del af skylden på mig. Jeg synes, det ville være mærkeligt at prøve at benægte, at man som en del af ledelsen også har en del af ansvaret.

Jeg har den klare opfattelse, at det er ikke en formand, der har et parti, men partiet, der har en formand

Kristian Jensen, tidligere næstformand i Venstre

- Det er sådan, at jeg har forsøgt at være loyal over for det, som, jeg mener, er Venstres DNA. Jeg mener, at Venstre er et borgerligt liberalt parti og derfor altid som udgangspunkt skal stå i spidsen for en borgerlig liberal regering. Det er tilkendegivet internt og eksternt. Det, ved folk godt, er mit synspunkt. Og det er det fortsat.

Hvem skal være formand for Venstre, synes du?

- Det har jeg ingen anelse om, og jeg synes, at det skal jeg lade være med at blande mig i. Det er sådan, at når man tager tilbage, så skal de gamle formænd og næstformænd ses, men ikke høres.

Hvad synes du om Lars Løkke Rasmussens adfærd i det efterhånden lange forløb, der har været siden sommergruppemødet?

- Det har jeg slet ikke nogen kommentarer til. Lars Løkke er en knalddygtig politiker. Jeg har som statsminister og henholdsvis udenrigsminister og finansminister haft et rigtig godt samarbejde med Lars Løkke.

Du har været næstformand i ti år, har åbenlyst sagt flere gange, at du gerne vil være formand for partiet. Hvor stor en skuffelse er det for dig, at du nu ikke bliver formand for Venstre?

- Det tror jeg slet ikke, der er ord til at beskrive, men det er jo sådan, at man skal træffe de valg, der er, når situationen er der. Og jeg har truffet valget, for jeg tror på, at det er med til at gøre Venstre stærkt.

Politik har intet med retfærdighed at gøre

Kristian Jensen, tidligere næstformand i Venstre

- Det er med til at skabe mulighed for, at vi kan samle de borgerligt liberale partier i en stærk opposition - selvfølgelig også en konstruktiv opposition - til Mette Frederiksens regering.

- Jeg tror, det er det, der gør Venstre bedst mulig i stand til at komme i regeringen igen. Og det er det, jeg ønsker for Venstre, og det er faktisk også det, jeg ønsker for Danmark.

Hvad skal du lave nu?

- Ved du hvad, det ved jeg ikke. Jeg er folketingsmedlem. Der er masser af opgaver at tage fat på, og så må vi se, hvad tiden bringer.

Bliver det her også et farvel til dansk politik?

- Det har jeg ingen anelse om. Politik har været mit liv i min VU-formandstid, næsten 25 år. Det tager jeg ikke bare en beslutning om her en formiddag i Brejning.

Er det retfærdigt det her?

- Politik har intet med retfærdighed at gøre. Det her er et spørgsmål om, at man skal træffe den rigtige beslutning i situationen. Og for mig er den rigtige beslutning at trække mig på nuværende tidspunkt, for det giver Venstre mulighed for det, som baglandet har sagt. Nemlig at få en ny start.

- Og jeg har den klare opfattelse, at det er ikke en formand, der har et parti, men partiet, der har en formand. Og når der kommer så klart et ønske fra vores bagland, så lytter jeg til det. Derfor har jeg stillet mit mandat til rådighed.

Skulle du selv gjort noget anderledes i den her proces?

- Jeg skulle have gjort masser af ting anderledes!

Hvad?

- Det kan jeg overhovedet ikke overskue nu her. Men selvfølgelig. Når jeg står her i dag og trækker mig, så er der nok et eller andet, jeg skulle have gjort anderledes.

- Men sådan er det ikke, og jeg glæder mig til de nye udfordringer, der kommer. Det skal nok blive spændende, og Venstre skal nok få en god formand og en god næstformand og en god fremtid.

Hvorfor er du så berørt? Hvad er det for tanker, der løber gennem hovedet på dig?

- Det ville da være mærkeligt ikke at være berørt. Og tankerne, dem holder jeg bare inde i hovedet. Kan I have det godt!