Politik

Venstre-balladens vinder: Ellemann haler ind på Løkke

Trods en måned med kritik og krav om exit håber et flertal af Venstres vælgere fortsat, at Lars Løkke Rasmussen bliver som formand.

Han er endnu ikke kandidat til hverken det ene eller det andet.

Alligevel er der blandt Venstres vælgere i dag ligeså mange, der ønsker politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen som formand for partiet, som der er personer, der peger på den siddende formand og tidligere statsminister af flere omgange, Lars Løkke Rasmussen.

Det viser en meningsmåling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Bedste modkandidat

Af de i alt 506 adspurgte Venstre-vælgere nævner 39 procent Ellemann som deres foretrukne partileder, mens 40 procent nævner Løkke. Kristian Jensen, der i et årti ellers har været kronprins i partiet, vil kun to procent have. 10 procent peger på Inger Støjberg, mens en ligeså stor andel ikke har gjort sin stilling op.

Statistisk usikkerhed

Undersøgelsen er gennemført af Megafon for TV 2 og Politiken i perioden fra 29.-30. august 2019. Den statistiske usikkerhed for undersøgelsen blandt Venstre-vælgerne kan være op til +/- 4,6 procentpoint.

28. og 29. august 2019 gennemførte Kantar Gallup en lignende undersøgelse for Berlingske.

305 Venstre-vælgere deltog og af dem pegede 45 procent på Lars Løkke Rasmussen som den bedste egnede formand for Venstre. 25 procent på Jakob Ellemann-Jensen, ni procent på Inger Støjberg og 0,3 procent på Kristian Jensen.

Med resultatet af målingen ligner Jakob Ellemann-Jensen dermed en af de få vindere, der står tilbage efter den voldsomme uro, som den seneste måned har ramt Venstre.

Da Megafon i november 2018 lavede en lignende måling, var der således blot 26 procent, der pegede på den politiske ordfører som deres foretrukne formandskandidat, men 37 procent pegede på Lars Løkke Rasmussen.

Nævnt af flere

Jakob Ellemann-Jensens navn er i forbindelse med den verserende debat om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens fremtid som ledere af Venstre med jævne mellemrum blevet nævnt som et alternativ til formandsposten.

Lyn-analyse

Man må efterhånden konkludere, at Kristian Jensens muligheder for at blive formand for Venstre er ikke-eksisterende. Der er ikke længere nogen i baglandet, der tror eller kæmper for det, og som denne måling viser, er der heller ingen af vælgerne, der ønsker det.

Isoleret set kan Løkke selvfølgelig glæde sig over, at flest peger på ham, men ikke at kunne mønstre opbakning fra blot halvdelen af ens vælgere, når man dels lige har været igennem to gode valg, og dels er den eneste, der for nuværende har sagt, at han vil være formand, er altså ikke ligefrem gode tal.

 

Eksempelvis har folketingsmedlem Preben Bang Henriksen kaldt det ”naturligt” at pege på ham som ny formand for Venstre, ligesom lokalformænd fra Roskilde i en kronik i Jyllands-Posten har nævnt ham som manden, der kan ”revitalisere partiet”. Senest har kommuneforeningsformand i Sorø Jørgen Larsen opfordret ham til at ”komme ud af busken”.

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) nævner Jakob Ellemann-Jensen som mulig formandskandidat i Venstre. Video: Rasmus Dam Nielsen

Indtil videre har Ellemann dog enten valgt at udtrykke støtte til det siddende formandskab eller helt afvist at udtale sig. Således også fredag, da TV 2 viser ham resultatet af Megafons måling.

Afgørende møder venter

Heller ikke Lars Løkke Rasmussen eller Kristian Jensen ønsker at kommentere resultatet, der kommer på dagen, hvor først medlemmerne af Venstres forretningsudvalg og siden hovedbestyrelse lørdag netop skal drøfte, om partiet har de rigtige folk til at stå i spidsen.

På møderne vil både formanden og næstformanden blive opfordret til at trække sig af i hvert fald partiets repræsentanter i Region Midtjylland.

Adspurgt af Megafon siger 32 procent af Venstres vælgere, at de deler synspunktet, at Lars Løkke Rasmussen bør træde tilbage. 53 procent siger til gengæld, at de er uenige eller helt uenige i, at det er nødvendigt.