Politik

Bertel Haarder: - Formandsskift kan bringe afklaring og fred

Bertel Haarder vil have Lars Løkke Rasmussen skiftet ud som formand i Venstre. Flere Venstre-folk bakker op om Haarder.

Venstres Bertel Haarder melder sig nu ind i striden om formandskabet i Venstre.

Venstre-veteranen plæderer på Facebook for, at Lars Løkke Rasmussen skal skiftes ud som formand, hvilket kan bringe "afklaring og fred" i partiet.

- Selv hører jeg til de mange tavse gruppemedlemmer, der mener, at den langvarige strid er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred, skriver Bertel Haarder på Facebook.

Bertel Haarder peger på, at debatten om formandsstriden i Venstre er skæv, fordi mange Venstre-medlemmer ikke har ytret sig for at undgå at " fyre op under konflikten."

Bertel Haarders udmelding kommer få timer før, at Venstres forretningsudvalg mødes i Brejning ved Vejle.

Og den kommer efter den seneste tids strid om formandskabet i Venstre, og som reelt set blev skudt i gang i tiden op til partiets sommergruppemøde - med Kristian Jensens interview i Berlingske - og på selve sommergruppemødet.

Her krævede Claus Hjort Frederiksen næstformand Kristian Jensens afgang, hvilket satte en rullende snebold i gang, og som nu har vokset sig til et oprør, der kan koste det nuværende formandskab livet.

Bertel Haarder peger da også på, at det var på sommergruppemødet, at "bægeret flød over" for ham.

- For mig var det Hjorts og Løkkes adfærd på sommergruppemødet på Kragerup Gods og det forudgående valg af gruppebestyrelse, der fik bægeret til at flyde over, skriver Haarder.

Den tidligere, mangeårige minister understreger i sit opslag, at hans holdning ikke bunder, i at han er uenig i Lars Løkke Rasmussens "åbning for en SV-regering".

Uenig med Løkke

Formand Lars Løkke Rasmussen har bedt hovedbestyrelsen i partiet om at fremrykke partiets landsmøde, så det finder sted inden Folketingets åbning 1. oktober - og ikke som planlagt 16. og 17. november.

Det er på Venstres landsmøde, at partiets formand og næstformand bliver valgt.

Et træk, Bertel Haarder ikke er enig i.

- Det (formandsskift, red.) bør vel at mærke ikke ske på et fremrykket landsmøde, men på et ekstraordinært landsmøde med kun ét punkt på dagsordenen (valg af formand og næstformand). Ellers bliver det et ulige valg, skriver Bertel Haarder.

- Han er en, man lytter til

Bertel Haarder, der blev valgt til Folketinget første gang i 1975, undsiger med sit Facebook-opslag Lars Løkke Rasmussen og stiller sig på oprørernes side.

Det mener TV2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen.

- Bertel Haarder er ikke hvem som helst. Han har været med i virkelig lang tid. Han er én, man lytter til. Han bliver betragtet som fair, og som én, der ikke laver magtkampe i kulissen, siger Peter Lautrup-Larsen og fortsætter:

- Hans Facebook-opslag er et vigtigt argument for oprørerne, et vigtigt argument for dem, der mener, at Lars Løkke skal trække sig. Haarder undsiger både Løkke og Løkkes dagsorden med at tale politik før personer på landsmødet, siger Lautrup-Larsen.

Støtte til Haarder

Bertel Haarder står ikke alene med sit synspunkt.

Flere medlemmer af Venstre bakker op om veteranens holdning om et formandsskift, blandt andet partiets folketingsmedlem Louise Schack Elholm.

Hun skriver på Facebook, at det er "kloge ord fra en god og erfaren kollega".

Peter Juel-Jensen, der også er medlem af Venstres folketingsgruppe, støtter Haarders opfordring om et formandsskift.

- Jeg synes faktisk, Bertel har fat i den lange ende her! Den kan jeg godt følge langt hen af vejen, skriver han på Facebook.

Tidligere har folketingsmedlemmerne Anni Matthiesen, Carsten Kissmeyer, Preben Bang Henriksen og Jacob Jensen også anbefalet et nyt formandskab i Venstre.

Formandskabet i Venstre er til debat fredag og lørdag. Fredag aften mødes partiets forretningsudvalg - følg mødet her - mens hovedbestyrelsen mødes lørdag.

TV 2 har været i kontakt med både Louise Schack Elholm og Bertel Haarder, men ingen af dem ønsker at uddybe det, de har skrevet på Facebook