Politik

Lokalpolitiker tog orlov med løn for at rejse i Asien - efterlyser selv nye regler

Sagen er bare en af mange, og flere politikere i Folketinget vil nu have reglerne lavet om.

Det var med borgernes skattekroner i lommen, at de konservatives unge kommunalbestyrelsesmedlem i Hørsholm, 19-årige Morten Bast Hall, i foråret tog tre måneders orlov for at rejse rundt i Asien med sine venner.

Samtidig fik han nemlig udbetalt sit faste kommunalbestyrelses-vederlag på 7.742 kroner før skat om måneden. En samlet løn på 23.228 kroner for de tre måneders orlov.

- Jeg donerer i forvejen en fast del af min indkomst til velgørenhed, og jeg har indtil nu ikke misset et kommunalbestyrelses- eller udvalgsmøde, forklarede Morten Bast Hall til Hørsholm Lokalavis, der bragte historien i maj.

Morten Bast Hall ønsker ikke at medvirke hos TV2.DK, men skriver i en sms, at han ikke mener, han kunne have handlet anderledes, da han ifølge loven ikke kan frasige sig sine vederlag.

- Jeg synes, at reglerne bør laves om, så politikerne ikke har denne type privilegier. Jeg havde ikke mulighed for at frasige mig mit vederlag, skriver Morten Bast Hall.

Folketingspolitiker tog orlov med fuld løn

Morten Bast Hall er langt fra den eneste lokalpolitiker, der er kommet under kritik de seneste dage.

I Aarhus valgte socialdemokraten Camilla Fabricius i juni 2019 at tage orlov fra byrådet, fordi hun havde fået en plads i Folketinget ved det seneste valg.

Men fordi Camilla Fabricius valgte at søge orlov i stedet for at træde ud af byrådet, har hun lige siden fået fuld løn fra byrådet: 39.473 kroner om måneden. Oveni modtager hun løn for sit arbejde i Folketinget. Samlet svarer det til en månedsløn på i alt 101.155 kroner.

Camilla Fabricius valgte efter TV 2s henvendelser at træde ud af byrådet 11. september.

Reglerne forlanger løn

Også i andre kommuner får lokalpolitikere løn, selvom de holder orlov fra deres lokalpolitiske arbejde.

To eksempler er Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der tog orlov fra Borgerrepræsentationen i København under valgkampen, og byrådsmedlem i Haderslev Svend Brandt fra Enhedslisten, der tog orlov for at "komme ned i gear", som han skrev på Facebook. Begge havde gerne frasagt sig deres vederlag, har de sagt.

Men ifølge reglerne kan man ikke sige nej til det vederlag, man modtager de første tre måneder af sin orlov - og det er netop problemet. Det forklarer Bent Greve, der er professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.

- Som reglerne er i dag, kan man ikke bare sige nej til sit vederlag, siger han til TV 2.

- Men man kunne jo lave reglerne om og sige, at under orlov får man intet vederlag. Det er sådan set en meget enkel regel at ændre på, forklarer han.

Bent Greve, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, siger, at reglerne for politikeres orlov med tvungent vederlag nemt kan laves om. Video: Mette Stender Pedersen

Politikere: Reglerne skal laves om

Og netop det er flere folketingsmedlemmer nu klar til.

- Når man selv vælger at tage orlov, skal man selvfølgelig ikke have løn. Og slet ikke i tre måneder. Det skal vi simpelthen have stoppet, for det er der ingen retfærdighed i, siger gruppeformand for SF Jakob Mark.

Det er Dansk Folkeparti enige i.

- Vi vil på Christiansborg fremsætte forslag om, at politikernes arbejds- og lønvilkår ligner resten af befolkningens. Det gælder både pension, sygemelding, regler for orlov og lignende, siger retsordfører for DF Peter Skaarup.

- Det er forkert, at politikerne forbeholder sig ret til at have bedre vilkår end dem, vi kender på det normale arbejdsmarked. Det betyder jo, at der kan udvikle sig politikerlede, og det synes vi ikke om, siger han.

Minister vil se på reglerne

Torsdag udtalte social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), at hun er klar til at kigge på reglerne for vederlag.

- Der vil være nogle former for orlov, som der må være plads til. For eksempel barselsorlov eller hvis man bliver syg. Men hvis man selv vælger, at man vil ud at rejse eller tage en pause, så er der en diskussion om rimelighed, siger ministeren, som endnu ikke har lagt sig fast på, hvor snittet skal ligge.

Sammen med KL, Danske Regioner og partierne i Folketinget vil Astrid Krag nu lave et servicetjek af reglerne på området.

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, mener, at politikerne skal følge reglerne. Det er ikke rimeligt, at de har bedre vilkår end andre.